Euro 2024 Ekonomisi

euro 2024 ekonomisi

Her dört yılda bir dünyanın gözleri, küresel sporun en büyük etkinliklerinden biri olan UEFA Avrupa Şampiyonası’na çevriliyor. Muazzam popülaritesi, merkezi sponsorluk ve medya haklarının, biletlerin, konaklama ve lisanslamanın satışı yoluyla önemli bir gelir elde ediyor.

EURO’nun net gelirinin büyük çoğunluğunu, özellikle UEFA HatTrick programı aracılığıyla gelişen Avrupa futboluna dağıtmaktadır. HatTrick, UEFA’nın bir ay sürecek turnuvanın heyecanını yalnızca ev sahibi ülkelerde değil, tüm Avrupa futbolu ve toplumunda uzun süreli bir mirasa dönüştürme hedefinin ana itici gücüdür. Dünyanın en büyük spor dayanışma fonu, EURO 2004’teki lansmanından bu yana, turnuvanın net gelirinin ortalama üçte ikisini, oyunun geliştirilmesine yatırım yapmak üzere Avrupa’daki derneklere aktarmaktadır.

Medya hakları:

EURO, futboldaki en iyi oyuncuların çoğunun yer aldığı oldukça popüler bir yarışmadır. Gösterinin kalitesi ve sahadaki drama, dünya çapında milyonlarca insanın izlemek istediği, son derece popüler bir etkinliğin oluşmasına katkıda bulunuyor. Yayıncılar ve medya kuruluşları için muazzam bir erişim ve değer sunmaktadır. Bu, maçların televizyonda ve canlı yayın gibi diğer kanallarda canlı yayınlanmasına ilişkin medya haklarının satışının, EURO 2024’ün toplam gelirinin en büyük bölümünü temsil ettiği anlamına geliyor. EURO 2024 için medya haklarının değerinin, EURO 2020’nin 1,135 milyar Euro’yu aşması bekleniyor.


Küresel sponsorluklar:

EURO’nun küresel çekiciliği aynı zamanda bir diğer önemli gelir akışı olan sponsorluklar için de önemli bir itici güçtür.

Organizasyonlara milyonlarca hayran ve izleyiciyle tanışma fırsatı sunan turnuva, dünyanın en büyük şirketlerinin ve markalarının çoğunun ilgisini çekiyor.

Alipay+, Booking, Coca-Cola ve Unilever, UEFA EURO 2024’e resmi küresel sponsor olarak ortak olmayı seçen büyük şirketler arasında yer alıyor.

Biletleme, konaklama ve lisanslama:

EURO 2024 için mevcut iki buçuk milyondan fazla maç biletine olan talep oldukça yüksek ve 10 Alman stadyumunun her birinde biletlerin tükenmesi bekleniyor. Bu biletlerin her birinin maliyeti ve konaklama satışları, turnuvanın işletme maliyetlerini karşılamaya yardımcı oluyor.

Resmi turnuva ürünleri üretmek için şirketlere lisans ücretleri satmak bir başka önemli gelir kaynağı olarak görülüyor. Maçları stadyumlarda veya evlerinde izledikleri her yerde, taraftarlar, turnuva programından çıkartma albümlerine, giyim ve hatıra eşyalarına kadar çeşitli markalı ürünleri satın alarak EURO ruhunu benimsemektedirler. UEFA Euro 2024’den Elde Gelirler

EURO’yu organize etme masraflarını karşıladıktan sonra net gelirin mümkün olduğu kadar çoğunu oyuna geri yatırmaktadır.


Bunlar; Futbol gelişimini desteklemek:

UEFA HatTrick programı, EURO’lardan elde edilen fonları oyuna nasıl yeniden yatıracağımıza dair temel itici güç olarak tanımlanıyor.

2004 yılından bu yana HatTrick, her EURO’nun net gelirinin ortalama üçte ikisini Avrupa’daki 55 futbol federasyonunun tamamındaki geliştirme projelerini finanse etmek için dağıtmaktadır. Bu programın Faydaları ulusal futbol piramitlerinin her seviyesine dokunuyor olması. Program, yerel olarak, yetenek, yaş, cinsiyet veya etnik kökene bakılmaksızın daha fazla insana oyuna dahil olma şansı veren mini sahalar, kulüp gelişimi, amatör antrenör eğitimi, okul futbolu ve diğer sayısız taban girişimi için ödeme yapıyor. Ulusal düzeyde, derneklerin futbol altyapısını iyileştirmesine ve yeni tesisleri kullanacak oyunculara, antrenörlere, hakemlere ve yöneticilere yatırım yapmasına olanak tanıyor.

EURO 2024, HatTrick’in 20 yılı boyunca halihazırda sunmuş olduğu 800’den fazla projeyi geliştirmek üzere derneklere 935 milyon Euro tutarında rekor bir tahsisat sağlayarak kıta çapında kalıcı bir futbol mirası bırakması planlanıyor.

Para ödülü ve kulüp avantajları:

EURO’dan elde edilen ticari gelirler aynı zamanda para ödülü ve Avrupa’nın yerel kulüplerinin oyuncularını turnuvanın başarısına katkıda bulunmaları için serbest bırakmalarını tanıyan kulüp yardım programı kombinasyonu aracılığıyla yeniden dağıtılıyor.

EURO 2024 para ödülü, aşağıdakilere göre bölünerek 331 milyon Euro tutarında olacak:

Katılım:

222 milyon Avro (katılımcı 24 derneğin her biri için 9,25 milyon Avro)

Turnuva performansı: 109 milyon Avro (grup aşaması sonuçlarına ve eleme turlarındaki performanslara göre tahsis edilir.) Kazananlar, performansa bağlı ikramiyelerden 28,5 milyon Avro potansiyel biriktirebilir.

  • EURO 2024 kulüp yardımları programının toplam finansmanı 240 milyon Euro tutarındadır. Her kulübe yapılacak özel ödemelerin hesaplanması
  • Katılan milli takımlara gönderilen oyuncu sayısı
  • Her oyuncunun turnuvada geçirdiği gün sayısı
  • FIFA’nın antrenman tazminatı açısından kulüp sınıflandırması olarak yansıtılacaktır.

Kaynak: UEFA EURO 2024: Where the revenue comes from and where it goes | UEFA EURO 2024 | UEFA.com

Euro 2024’de insan hakları