İlk kez G7’ye katılan Papa yapay zekanın tehlikelerine karşı uyardı

Papa Francis

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, tarihi bir ilke imza atarak katıldığı İtalya’nın ev sahipliğindeki G7 Zirvesi’nde yapay zekanın tehlikeleri üzerinde özel bir oturumda konuştu.

İtalya’nın güneyinde düzenlenen G7 Zirvesi’ne yapay zekanın tehlikeleri ve vaatleri üzerine özel bir oturumda konuşma yapmak üzere davet edilen Papa Francis, liderlere hitap etti.

G7 Zirvesi’ne katılan ilk papa ünvanına kavuşan Papa Francis oturumda yaptığı konuşmada, uluslararası zirvelerin, hükümet politikalarının ve şirket yönetim kurullarının gündeminde giderek daha fazla yer alan bir konuya etik bir bakış açısı sundu.


yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanılmasında insan onurunun ön planda tutulması çağrısında bulunarak, böylesine güçlü bir teknolojinin insan ilişkilerini algoritmalara dönüştürme riski taşıdığı uyarısında bulundu.

“Bağımsız olarak nasıl seçim yapacağını biliyor gibi görünen makinelerin mucizeleriyle karşı karşıya kaldığımızda, bazen dramatik ve acil yönleriyle karşı karşıya kaldığımızda bile karar vermenin her zaman insana bırakılması gerektiği konusunda çok net olmalıyız” dedi.

“İnsanların kendileri ve yaşamları hakkında karar verme yetilerini ellerinden alırsak, onları makinelerin seçimlerine bağımlı hale getirerek insanlığı umutsuz bir geleceğe mahkûm etmiş oluruz,” diye ekledi.

Francis, politikacıların YZ’nin insan merkezli kalmasını sağlamada öncülük etmeleri gerektiğini, böylece silahların ve hatta daha az öldürücü araçların ne zaman kullanılacağına ilişkin kararların her zaman makineler değil insanlar tarafından alınmaya devam edeceğini söyledi.


Francis ayrıca otonom silahları da eleştirerek, bir insanı öldürüp öldürmeme kararının asla makinelere bırakılmaması gerektiğini söyledi.

“Silahlı çatışma trajedisi ışığında, ‘ölümcül otonom silahlar’ gibi cihazların geliştirilmesi ve kullanımının yeniden gözden geçirilmesi ve nihayetinde kullanımlarının yasaklanmasının aciliyet arz ettiği konusunda ısrar etmeme izin verin. Bu da, daha fazla ve uygun insan kontrolünün sağlanmasına yönelik etkili ve somut bir taahhütle başlar. Hiçbir makine asla bir insanın canını almayı tercih etmemeli,” dedi.

Büyük ölçüde Papa’nın endişelerini yansıtan G7 sonuç bildirisinde liderler, yapay zekayı “insan merkezli” tutmak için onu çevreleyen yönetişim ve düzenleyici çerçeveleri daha iyi koordine etme sözü verdi. Aynı zamanda, makinelerin insan işçilerin yerini almasının işgücü piyasaları ve suçluluğu tahmin eden algoritmaların adalet sistemi üzerindeki potansiyel etkilerini de kabul ettiler.

“Ortak demokratik değerlerimiz ve insan haklarına saygı doğrultusunda, ekonomik büyümeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen, faydaları azami düzeye çıkaran ve riskleri yöneten, kapsayıcı, insan merkezli bir dijital dönüşümün peşinde olacağız” denildi.

Papa Francis zirveye katılarak, OpenAI’nin ChatGPT sohbet robotu tarafından başlatılan gelişmiş yapay zeka uygulamalarının ardından yapay zeka konusunda daha güçlü önlemler için baskı yapan ülkeler ve küresel aktörler arasına katıldı.


Silahlar konusunda G7 liderleri, yapay zekanın askeri alandaki etkisini ve “sorumlu gelişim ve kullanım için bir çerçeveye duyulan ihtiyacı” kabul ettiklerini söylediler. Devletleri, “Yapay zekanın askeri kullanımının sorumlu olduğundan, başta uluslararası insancıl hukuk olmak üzere yürürlükteki uluslararası hukuka uygun olduğundan ve uluslararası güvenliği artırdığından” emin olmaya teşvik ettiler.

Apple, ChatGPT’yi iPhone’lara entegre ediyor: Elon Musk tepkili!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.