Kredi kartı harcamaları patladı: Limit ve taksit sayıları azaltılacak!

kredi kartı aidatı

Kredi kartı ile yapılan harcamalarda adeta patlama yaşanıyor. BKM verilerine göre mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamalar yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL’ye yükseldi. Önümüzdeki günlerde kredi kartı kullanımını azaltmak için limit ve taksit sayılarını azaltmaya yönelik adımların atılması bekleniyor.

Türkiye’de kredi kartı kullanımı hızla artıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kartlı ödemeler son bir yılda iki katından fazla arttı ve toplam kart sayısı 410 milyona yaklaştı.

Ekonomi yönetiminin, kredi kartı harcamalarını kısıtlayıcı adımlar atması bekleniyor. Enflasyonun yüzde 75’i geçmesi ve ihtiyaç kredi faizlerinin yüksekliği, kredi kartı kullanımını artıran nedenler arasında. Mart ayında kredi kartı nakit avans çekim faizi yüzde 4,42’den 5’e yükseltilmesine rağmen kullanım azalmadı.


Mayıs ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artarak 1 trilyon 273 milyar TL’ye ulaştı. Kredi kartlarıyla yapılan ödemeler yüzde 111, banka kartlarıyla yapılan ödemeler yüzde 64, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler ise yüzde 129 arttı.

Kartlı ödemelerin 1 trilyon 73 milyar TL’si kredi kartları, 176,7 milyar TL’si banka kartları, 23,4 milyar TL’si ise ön ödemeli kartlar ile gerçekleştirildi.


İnternetten kartlı ödemeler, ge­çen yılın aynı dönemine göre yüz­de 108 artarak 374,3 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içinde­ki payı ise yüzde 29 oldu. İnter­netten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 230 milyon adede yük­seldi.

İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 15’dir. Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yı­lın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 1 milyon 28 bin 200 adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine yüzde 137 artarak 377,6 milyar TL oldu. Mayıs ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız gerçekleşti.

Kart limitlerine sınırlama geliyor

Önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı limitlerine yönelik bir düzenleme yapacağı konuşuluyor. Bu kapsamda müşterilerin aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasında limit belirlenmesi bekleniyor.


Kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaşları ve yan gelirleri toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi planlanıyor. Ayrıca yüksek taksitli harcamaların azaltılmasına yönelik taksit sayısını düşürüleceği de konuşulanlar arasında yer alıyor.

1 milyon liralık konut kredisinin geri ödemesi 5 milyon lirayı aştı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.