Küresel gıda enflasyonu yüzde 3,4 düştü; Türkiye’de yüzde 69,9 arttı!

küresel gıda enflasyonu

Küresel gıda enflasyonunda düşüş hızı yavaşlasa da Türkiye gıda enflasyonunda küresel seviyelerden halen uzakta. Dünyada gıda fiyatları son bir yılda yüzde 3,4 düştü; Türkiye’de ise yüzde 69,9 artış gösterdi.

Türkiye ile küresel gıda enflasyonundaki makas Mayıs ayında da açık kalmaya devam etti.

Dünya gıda fiyatları, Mayıs ayında şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşlere rağmen tahıl ve süt ürünleri fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle art arda üçüncü ayda arttı.


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Nisan ayındaki revize edilmiş seviyeden yüzde 0,9 yükselerek Mayıs ayında 120,4’e çıktı.

Bununla birlikte endekste yıllık olarak yüzde 3,4’lük düşüş kaydedildi.

Küresel gıda enflasyonu ile Türkiye gıda enflasyonu kıyaslaması:

küresel gıda enflasyonu
Kaynak: TÜİK, FAO

Gıda fiyatlarında aylıkta yükseliş ivmesi görünürken, yıllık düşüş hızında da yavaşlama dikkat çekti.

Türkiye’de bir zamandır yıllık gıda enflasyonunda yatay seyir izlenirken, küresel gıda enflasyonuyla olan makasın da ciddi düzeyde devam ettiği görüldü.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mayıs ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 69,9 oldu. Son veriyle birlikte küresel gıda enflasyonuyla olan makas da 73 puanın üzerinde gerçekleşti.

BES birikimiyle kredi kullanılabilir mi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.