Metamizol içeren ağrı kesici ilaçlar incelemeye alındı!

metamizol içeren ilaçlar

Avrupa İlaç Kurumu (EMA), 1920’lerden bu yana kullanılan metamizol içeren ağrı kesicileri incelemeye aldı. Kurum, ilaç listesini paylaştı.

Avrupa İlaç Kurumu (EMA), agranülositoza (akvuyav sayısının azalması) neden olduğu tespit edilen ve metamizol içeren ağrı kesicilerin inceleme altına alındığını, inceleme sonucunda bu ilaçlara yönelik tavsiyelerin paylaşılacağını duyurdu.

EMA’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:


“EMA, bilinen agranülositoz riskini en aza indirmek için alınan önlemlerin yeterince etkili olmayabileceğine dair endişelerin ardından ağrı kesici metamizol içeren ilaçlarla ilgili bir inceleme başlattı. EMA’nın güvenlik komitesi (PRAC) AB’de farklı ruhsatlı kullanımlarında ruhsatlandırılmış tüm metamizol içeren ilaçlar için agranülositoz riskini ve mevcut risk minimizasyon önlemlerini gözden geçirecektir. Komite, agranülositozun ilaçların fayda-risk dengesi üzerindeki etkisini değerlendirecek ve AB genelinde ruhsatlarının devam ettirilmesi, değiştirilmesi, askıya alınması veya iptal edilmesi konusunda bir tavsiye yayınlayacaktır.”

Metamizol içeren ilaçların listesi paylaşıldı

EMA, metamizol içeren ağrı kesicilerin 1920’lerden bu yana Avrupa genelinde kullanıldığını belirterek, ilaçların listesini de paylaştı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:


Metamizol içeren ilaçlar bir dizi AB ülkesinde ruhsatlandırılmıştır:

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve İspanya. Finlandiya’da ruhsatlı tek metamizol içeren ilaç geri çekilmektedir.

Bir dizi isim altında mevcutturlar:

Afexil, Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Analgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialginum, Dolocalma, Flamborin, Gardan, Hexalgin, Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamistad, Metamizol, Metapyrin, Natrijev, Nodoryl, Nofebran, Nolotil, Novalgin, Novalgina, Novalgine, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Piafen, Piralgin, Pyralgin, Pyralgina, Quarelin, Scopolan Compositum, Spasmalgon ve Tempalgin.

Agranülositoz nedir?

Agranülositoz, vücutta ani ve sık gelişebilen tehlikeli bir lökopeni, akyuvar sayısının azalmasıdır. Agranülositoz, asemptomatik olabileceği gibi ani ateş ve boğaz ağrısı ile de kendini gösterebilir. Herhangi bir organın çok hızlı ilerleyen enfeksiyonu da olabilir. Lökositler eksik olduğundan, mikroskobik organizmalar hızla dolaşım sistemine girebilir ve sayılarını artırarak ölüm nedeni olabilir.


Kaynak:

SGK, aile hekimleri tarafından reçete edilebilecek raporlu ilaç listesini açıkladı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.