CHP lideri Özgür Özel: Geçim olmazsa seçim olur! Yarın karar alalım, 2 ay sonra seçim olsun

Özgür Özel seçim

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP lideri Özgür Özel, “Sadece vatandaşa kemer sıktırtan tedbirler alınıyor. Eğer sen asgari ücrete zam vermezsen, geçim olmazsa seçim olur diyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 yıl boyunca seçim olmayacağı yönündeki açıklamalarını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Başarır, “Buna beyefendi değil halk karar verir” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Zengin’in Başarır’a yanıtı “Ne zaman ‘seçim’ denmişse orada olduk. Seçimden kaçan bir parti değiliz” oldu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kızı, eski Adalet Partisi Milletvekili Nilüfer Gürsoy için düzenlenen cenaze törenine katıldı. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:


  • Erken seçimle ilgili sayın Cumhurbaşkanının yaptığı teknik değerlendirme doğrudur. Seçimlerin yenilenmesi ya kendi kararıyla olur, o durumda bir daha aday olamıyor ya da Mecliste 360 milletvekilinin kararıyla olur. Bu durumda son bir kez aday olabiliyor.

“Yarın karar alalım, 2 ay sonra hemen seçim olsun”

  • Bu ne zaman olsun derseniz bizce yarın karar alalım, 2 ay sonra hemen seçim olsun. Ama kendisinin yaptığı teknik değerlendirme ne kadar isabetliyse siyasi değerlendirmesi de o kadar isabetsiz.
  • Seçim yok diye asgari ücrete zam yok, en düşük emekli maaşı 10 bin lira. Şimdi ‘Bu maaşla 6 ay daha geçinsinler’ diyorlar.
  • Bugünkü 17 bin lira ocaktaki 13 bin liraya denk geliyor 6 ay daha zam vermeyelim diyor. 17 bin lira sen al bakalım hesabını ona göre yap.
  • AK Partili olsun, MHP’li olsun bütün seçmenler, emekliler, asgari ücretliler, çiftçiler, esnaf perişan durumda. Seçim dönemi parayı bol bol dağıtıp sonra 4 sene milleti ızdırap çektirmenin nasıl savunulabilir bir tarafı var?
  • Böyle bir hesap olmaz. Biz hesabımızı millete göre yapıyoruz. Kocaeli Gebze’ye gidiyoruz 100 bin kişi geliyor oraya zam istiyoruz diyorlar.

“Geçim olmazsa seçim olur”

  • Sen asgari ücrete zam vermezsen, geçim olmazsa seçim olur diyoruz. Meydandaki emekliler, işçiler erken seçim diye bağırıyorlar. Çünkü seçim yok diye siz onları geçinemez halde bıraktınız. Kendisiyle yaptığım görüşmede de bunları söyledim.
  • Meydandaki işçiler erken seçim diye bağırıyorlar. Milletin sıkıntılarına çare olacak adım atılırsa 31 Mart seçim sonuçlarını gerekçe yapıp ben birinci partiyim hadi seçim demeyeceğim ama millet isterse ne yapalım?
  • Çay üreticisi seçim istiyorsa tek günah sizin. Biz hesabımızı millet neye göre yapıyorsa ona göre yapacağız.
  • Sinan Ateş davasını biz MYK’dan en az iki kişi ile takip ediyoruz. Sinan Ateş suni gündemse işsizlik suni gündemse nedir senin gündemin?
  • Biz halkın gündemini konuşmaya devam edeceğiz. Hakaret etmeyiz. Şimdi normalleşme diyorsunuz onlar vatandaşla zulmettikçe muhalefette yumuşama olmaz. Vatandaşın gündemi neyse benim gündemim o.
  • Tayyip Bey’i üzmeyen istatistik kurumunun verilerine göre bile asgari ücret şu ana kadar 3 bin 850 lira erimiş durumda.
  • Yarın itibaren düşecek diyorlar. Sanki petrol, altın, maden bulundu da düşecek. Geçen sene bu sıralarda öyle bir saçmaladınız ki aylık enflasyon çok yüksekti, bu ay yine enflasyon yüksek ama baz etkisiyle gelecek aydan itibaren biraz düşüş görülecek.
  • Bununla vatandaşı kandırmaya çalışıyorlar. Baz etkisini kaz etkisi gibi anlatmaya çalışıyorlar. Asgari ücret 3 bin 850 lira düşmüş durumda.
  • Buradan şunu söyleyelim. Enflasyon artı olduğu müddetçe hayat pahalılığı artıyor demektir. Fiyatların düşmesi için eksi enflasyon lazım.
  • Siz yüzde 12’lerdeki enflasyonu sırf tüketici güven endeksi artsın, piyasada para bolarsın diye olmadık saçmalıklarla yüzde 80’lere kadar getirdiniz.
  • Bugün Türkiye AK Parti’nin kıl payı da olsa bir seçim daha kazanması için yaptığı kötülüğün bedelini ödüyor. Yoksuldan alıp zengine verdiniz ve bugün o bedeli ödüyoruz.
  • Gerçek tedbirler yerine suya sabuna dokunmayan, sadece vatandaşa kemer sıktırtan tedbirler alınıyor. Bunun cezasını da ceremesini de siyaseten Cumhur İttifakı çekecek.

Meclis’te ‘erken seçim’ tartışması

meclis

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın erken seçim tartışmalarıyla ilgili, “Parlamentoda ve Cumhurbaşkanlığında 4 yıllık, yerel yönetimlerde de 5 yıllık seçimsiz bir dönem var. Herkes planını, programını buna göre yapmalı” açıklaması TBMM Genel Kurulu’nun gündemindeydi.

“Seçimin tarihini Mehmet Şimşek belirleyecek”

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Seçimin tarihini Mehmet Şimşek belirleyecek. Mehmet Şimşek ve ekibi seçime doğru hızla koşuyor, çok yakında da bu seçim hayata geçecek. Siz, emekçilere, emeklilere bu zalimliği reva görürseniz bu seçimden de kaçamazsınız” ifadelerini kullandı.

“Buna beyefendi değil halk karar verir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “4 yıl boyunca seçim yok” sözlerini hatırlatan ve “Peki, 4 yıl boyunca geçim var mı, ekmek var mı?” diye soran CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da “Geçim yoksa, huzur yoksa mutlaka bir ülkede seçim olur; buna beyefendi değil halk karar verir” dedi.


“Seçimden kaçan bir parti değiliz”

CHP’li Başarır’ın sözlerine yanıt AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin‘den geldi. Zengin, “Ali Mahir Bey kendi Genel Başkanlarının yaptığı açıklamayı kaçırıyor bence. Sayın Özgür Özel yaptığı açıklamada ‘Seçime isterseniz iki buçuk yıl verelim, bekleyelim bu iki buçuk yılı, ondan sonra karar verelim’ dedi. Yani bir karar vermek lazım; hemen mi, yarın mı, sabah mı, iki buçuk yıl mı? Yani sonuçta, biz AK Parti olarak ne zaman ‘seçim’ denmişse orada olduk. Yani biz seçimden kaçan bir parti değiliz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ne demişti? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, erken seçim tartışmalarına ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı: “Milli iradenin en özgür biçimde tecelli vasıtası seçimdir, sandıktır. Bunun tartışılmasını dahi yersiz buluyor, Türk demokrasisine hakaret olarak değerlendiriyoruz. Ancak tarihimizde, sandıkta tezahür eden iradeyi yok sayanların olduğu da ülkemizin bir gerçeğidir. Bunu kimi zaman sandığın itibarına gölge düşürerek yaptılar. Kimi zaman seçmene hürmetsizlik ederek yaptılar. Kimi zaman milletin kararını tanımayarak yaptılar. Kimi zaman da seçmenin tercihini tamamen yanlış okuyarak, sapla samanı karıştırmaya cüret ederek yaptılar. Son dönemde bu kibirli tavrın, seçmen iradesini yok sayma aymazlığının tekrar nüksettiğini görmekteyiz. Geçen hafta gündeme taşınmak istenen ‘erken seçim’ tartışmalarına bu zaviyeden bakılması gerektiği kanaatindeyiz.


Yeni hükümet sisteminde ‘erken seçim’ diye bir kavram da yoktur. Bunun yerine, Cumhurbaşkanı ve Meclis’in ‘seçimlerin yenilenmesi’ kararı alması vardır. Muhalefetin diğer birçok alan gibi burada da Türkiye’yi geriden takip ettiği anlaşılıyor. Hiçbir temeli olmayan, bu tarz sahte gündemlerle muhalefet kendi içindeki ‘bilek güreşini’ perdelemeye çalışmaktadır. Hükümet olarak bu tartışmaların ne tarafıyız ne de muhatabıyız. Biz sadece ve sadece işimize odaklanıyoruz. Biz, her biri altın değerinde olan 4 yıllık süreyi, en iyi ve en verimli şekilde kullanmaya bakıyoruz. Türkiye, son bir yılını seçim gündemiyle geçirmişken, bölgemizde, her gün yeni bir kriz ve çatışma patlak verirken, dünya, büyük bir belirsizlik girdabında sürüklenirken, velhasıl, ülkemizin ve milletimizin çözülmesi gereken bunca meselesi varken, sırf eski ve yeni takım arkadaşlarına ‘çalım atmak’ için bu tür tartışmalara meyledilmesini doğru bulmuyoruz. Muhalefet iç hesaplaşmasını ülkeye, millete ve ekonomiye zarar verecek şekilde yürütmemelidir. Allah’ın izniyle önümüzde, Parlamentoda ve Cumhurbaşkanlığında 4 yıllık, yerel yönetimlerde de 5 yıllık seçimsiz bir dönem vardır. İş dünyasından siyasetçisine, esnafından memuruna, ev hanımından öğrencisine kadar herkes planını, programını buna göre yapmalıdır.”

Mehmet Şimşek’in “kazanç vergisi” açıklaması sonrası borsa sert düştü


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.