5 önemli noktasıyla e-ticaret yasasına gelecek kanun teklifi komisyona gidiyor ve bu teklifin TBMM tatile girmeden önce, yani 1 Ağustos’a kadar yasalaşması öngörülüyor.
Son birkaç yıldır gündemimizde olan e-ticaret yasası, platformları etkilemeye devam ediyor. Ancak bu etkileri aktarmadan önce yasanın gerektirdiklerini ve şimdiye kadar ne gibi değişiklikler yarattığını gelin, hep birlikte hatırlayalım.
Öncelikle Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 2022 yılının temmuz ayında, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı.
Yeni kanun teklifiyle e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilerek pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması ve pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması amaçlanıyordu.
Lojistikten lisans yenilemeye, haksız rekabetten bu alanda verilecek idari para cezalarına kadar birçok alanda değişiklik yapıldı. Aslında bu yasanın etkilerini geçtiğimiz ocak ayında beri de hissetmeye başladık ve bu alanda bazı örneklere de şahit olduk. Bu süre zarfında, özellikle büyük e-ticaret platformları yeni yasadan fazlasıyla etkilendi. Hatta Trendyol, yeni e-ticaret yasası nedeniyle Trendyol Cüzdan para yükleme dahil birkaç hizmetini durdurdu.
Bunların akabinde ise Danıştay 10. Dairesi, yürütmenin durdurulması talebini değerlendirdi ve oy birliğiyle çok sayıda maddenin yürütmesini durdurdu. Fakat bu durum pek de uzun sürmedi, zira daha sonra e-ticaret kanununun bazı hükümlerinin iptali istemini Anayasa Mahkemesi reddetti. Bu süreçte özellikle Trendyol gibi büyük pazar yerlerinde bazı değişimler yaşandı.
Şimdi ise 5 önemli noktasıyla kanun teklifi komisyona gidiyor ve bu teklifin TBMM tatile girmeden önce, yani 1 Ağustos’a kadar da yasalaşması öngörülüyor.
E-ticaret yasası kanun teklifinde 5 önemli nokta:
- Kanun teklifi ile bankacılık mevzuatına uyum sağlanması amacıyla tüketicilere yönelik kredi sözleşmelerinin kurulması ve sona erdirilmesine ilişkin şekil şartı yeniden düzenleniyor.
- Doğrudan satış sistemine ilişkin hususlar 6502 sayılı Kanun metninde daha detaylı düzenlenerek tarafların hak ve yükümlülükleri belirgin hale getiriliyor.
- Reklam Kurulunca uygulanan mevcut idari para cezaları yeniden düzenlenmek suretiyle ticari reklam ve haksız ticari uygulamalarına ilişkin denetimlerde etkinliğin sağlanması, tüketicilerin yanıltılmasının ve istismar edilmesinin önüne geçilmesi, kamu yararının korunması ve kamu düzeninin sağlanması amaçlanıyor.
- Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin hükümlerin ihlalinden kaynaklanan idari işlemlere ilişkin dava süreçlerinin neden olacağı kamusal maliyetler ile ihlalin ve sürecin hızlı ve kesin bir şekilde sonlandırılması sayesinde elde edilecek kamusal faydalar dikkate alınarak, uzlaşma müessesesinin ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin hükümler için de uygulanmasına imkan tanınıyor.
- Yurt içinde yerleşik pazar yerlerinin rekabet gücünün artırılarak yurt dışı menşeili pazar yerlerine karşı korunması, istihdam seviyesinin artırılması ve ihracat artışına hız kazandırılarak daha çok işletmenin ihracata yönelmesinin sağlanması amacıyla destekleyici tedbirler alınması öngörülüyor.
Haberin tamamı: Webrazzi