Ekonomistler TÜİK Başkanı’nın açıklamalarını değerlendirdi: “İçler acısı! Aklımı oynatacak derecede!”

TÜİK başkanı

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamalara ekonomistlerden tepkiler geldi. Prof. Dr. Özgür Demirtaş “Bir başkan bu sözleri nasıl söyler?” değerlendirmesinde bulunurken, Mahfi Eğilmez, “TÜİK’in girişine ‘söz gümüşse susmak altındır’ yazılı bir tabela asılmalı” önerisinde bulundu.

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, dün Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜİK Başkanı Çetinkaya ne demişti?

Enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında bir fark olmadığını belirten TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, dünkü açıklamasında, “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra 175 veya 145 TL olacak, arasında can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir belki. TÜİK Başkanı ve bir vatandaş olarak da söylüyorum, matematiksel bir gerçeklik.” demişti.


Enflasyon hesaplamasına ilişkin tepkiler üzerine dün gazetecilerin karşısına geçen TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, madde fiyatlarının gösterge niteliği taşımadığı için yayınlanmadığını ifade etmişti. ENAG rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savunan Çetinkaya, medyada yer alan madde fiyatlarına ilişkin haber için ‘algı yönetimi’ demişti.

Ekonomistler böyle tepki gösterdi

Başkan Çetinkaya’nın açıklaması sonrası ilk değerlendirmelerden biri ekonomist ve yazar Mahfi Eğilmez’den geldi. Eğilmez, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, “TÜİK’in girişine ‘söz gümüşse susmak altındır’ yazılı bir tabela asılmalı” önerisinde bulundu.

mahfi eğilmez

“Hiç konuşmamak daha iyidir”

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da bugün benzer bir değerlendirmede bulundu. Kara X hesabından yaptığı paylaşımda “Kamu kurumlarına iletişim konusunda bir tavsiye: Söyleyecek sözünüz yoksa hiç konuşmamak daha iyidir” ifadelerini kullandı.

hakan kara

Çetinkaya’nın enflasyon hesaplamasına değerlendirmesine en sert yorum Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan geldi. İktisatçı akademisyen Prof. Dr. Demirtaş, X  hesabından Çetinkaya’nın “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan bir ürünün bir yıl sonra 175 TL ya da 145 Tl olması arasından can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir” değerlendirmesini alıntıladı.


“İçler acısı bir açıklama, aklımı oynatacak derecede…”

Çetinkaya’nın sözlerine ilişkin “İçler acısı bir açıklama. Korkunç bir açıklama. Olacak iş değil. Aklımı oynatacak derecede sinirlendirici bir açıklama. Bir başkan bu sözleri nasıl söyler? Aman Allahım, aman Allahım” dedi.

özgür demirtaş

“Umarım bu haber Zaytung veya yalan haberidir”

Ekonomist Uğur Gürses de ekonomide her puanın önemli olduğunu belirterek, “Bu sözler enflasyon ölçümü yapan ve şeffaflığı karartan bir kurumun başkanı için skandal… Kitlesel biçimde yoksullaşan çalışan ya da emekli kesim için enflasyonun yarım puanı bile ‘can yakıcılığı açısından’ önemli.” yorumunda bulundu.

Ekonomist Murat Sağman, “Umarım bu haber Zaytung veya yalan haberidir. Olamaz çünkü böyle açıklama olamaz.” ifadelerini kullandı.

İSO’dan TÜİK’e tepki

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Erhan Çetinkaya’nın şirket kârlarının enflasyonun yukarı taşınmasında etkili olduğu yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan’dan,TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın, “Şirket karları enflasyonun üzerinde artıyor. Türkiye’de şirket karları enflasyonu yukarı taşıyan etkiye sahiptir” yönündeki sözlerine tepki geldi.

erdal bahçıvan iso


Bahçıvan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “TÜİK, bugün görev alanının dışına çıkarak enflasyon konusunda bazı kesimleri suçlamak yerine, toplumun geneli tarafından merak edilen enflasyon hesaplama yöntemiyle ilgili sorulara, daha ikna edici bir açıklama getirmeliydi” ifadelerini kullandı.

Şirketler enflasyonun altında zam düşünüyor: İş değiştirmeler artabilir


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.