TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamalara ekonomistlerden tepkiler geldi. Prof. Dr. Özgür Demirtaş “Bir başkan bu sözleri nasıl söyler?” değerlendirmesinde bulunurken, Mahfi Eğilmez, “TÜİK’in girişine ‘söz gümüşse susmak altındır’ yazılı bir tabela asılmalı” önerisinde bulundu.
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, dün Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TÜİK Başkanı Çetinkaya ne demişti?
Enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında bir fark olmadığını belirten TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, dünkü açıklamasında, “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra 175 veya 145 TL olacak, arasında can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir belki. TÜİK Başkanı ve bir vatandaş olarak da söylüyorum, matematiksel bir gerçeklik.” demişti.
Enflasyon hesaplamasına ilişkin tepkiler üzerine dün gazetecilerin karşısına geçen TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, madde fiyatlarının gösterge niteliği taşımadığı için yayınlanmadığını ifade etmişti. ENAG rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savunan Çetinkaya, medyada yer alan madde fiyatlarına ilişkin haber için ‘algı yönetimi’ demişti.
Ekonomistler böyle tepki gösterdi
Başkan Çetinkaya’nın açıklaması sonrası ilk değerlendirmelerden biri ekonomist ve yazar Mahfi Eğilmez’den geldi. Eğilmez, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, “TÜİK’in girişine ‘söz gümüşse susmak altındır’ yazılı bir tabela asılmalı” önerisinde bulundu.
“Hiç konuşmamak daha iyidir”
Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da bugün benzer bir değerlendirmede bulundu. Kara X hesabından yaptığı paylaşımda “Kamu kurumlarına iletişim konusunda bir tavsiye: Söyleyecek sözünüz yoksa hiç konuşmamak daha iyidir” ifadelerini kullandı.
Çetinkaya’nın enflasyon hesaplamasına değerlendirmesine en sert yorum Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan geldi. İktisatçı akademisyen Prof. Dr. Demirtaş, X hesabından Çetinkaya’nın “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan bir ürünün bir yıl sonra 175 TL ya da 145 Tl olması arasından can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir” değerlendirmesini alıntıladı.
“İçler acısı bir açıklama, aklımı oynatacak derecede…”
Çetinkaya’nın sözlerine ilişkin “İçler acısı bir açıklama. Korkunç bir açıklama. Olacak iş değil. Aklımı oynatacak derecede sinirlendirici bir açıklama. Bir başkan bu sözleri nasıl söyler? Aman Allahım, aman Allahım” dedi.
“Umarım bu haber Zaytung veya yalan haberidir”
Ekonomist Uğur Gürses de ekonomide her puanın önemli olduğunu belirterek, “Bu sözler enflasyon ölçümü yapan ve şeffaflığı karartan bir kurumun başkanı için skandal… Kitlesel biçimde yoksullaşan çalışan ya da emekli kesim için enflasyonun yarım puanı bile ‘can yakıcılığı açısından’ önemli.” yorumunda bulundu.
Ekonomist Murat Sağman, “Umarım bu haber Zaytung veya yalan haberidir. Olamaz çünkü böyle açıklama olamaz.” ifadelerini kullandı.
İSO’dan TÜİK’e tepki
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Erhan Çetinkaya’nın şirket kârlarının enflasyonun yukarı taşınmasında etkili olduğu yönündeki sözlerine tepki gösterdi.
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan’dan,TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın, “Şirket karları enflasyonun üzerinde artıyor. Türkiye’de şirket karları enflasyonu yukarı taşıyan etkiye sahiptir” yönündeki sözlerine tepki geldi.
Bahçıvan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “TÜİK, bugün görev alanının dışına çıkarak enflasyon konusunda bazı kesimleri suçlamak yerine, toplumun geneli tarafından merak edilen enflasyon hesaplama yöntemiyle ilgili sorulara, daha ikna edici bir açıklama getirmeliydi” ifadelerini kullandı.