Geleceğin yeni donanımı: İnsan

geleceğin yeni donanımı

Teknolojik gelişmeler, hem ülkemizde hem de dünya genelinde hız kesmeden devam ederken, yazılım sektöründeki değişimler ise dikkatleri çekiyor.

Yazılım teknolojileri hakkında önemli açıklamalarda bulunan Uyumsoft Yatırım Hizmetleri Genel Müdürü Özlem İkiz Arın, şunları söyledi:

“Bugün, son kullanıcılar olarak, cihazlara ihtiyacımız olduğunu varsayıyoruz. Ancak 50 yıl önce böyle bir varsayımımız yoktu. Gelecekte ise donanımlar kalmayacak. Örneğin, taşınabilir cihazların yerini, giyilebilir cihazlar ve bir süre sonra da çipler alacak. Çipler de daha sonra yerini frekans iletişimine bırakacak ve yani geleceğin yeni donanımı ve iletişim aracı bizzat insanın kendisi olacak. Gelecekte, bizim kişisel verilerimiz, deneyimlerimiz, dijital ayak izlerimiz ve frekanslarımız yeni veri setlerimiz olacak ve her şey bunun üzerine inşa edilecek.” dedi.


Yapay Zekâ, Nesnelerin İnterneti (IoT), Blockchain ve Robotik Proses Otomasyonu gibi yenilikçi teknolojilerin günlük hayatımızda giderek daha fazla yer edindiğini ve yıkıcı teknolojilerin hayatımızın her alanını kolaylaştırırken aynı zamanda ticari hayatta da önemli değişim ve gelişmelere neden olduğunu kaydeden Özlem İkiz Arın, Uyumsoft olarak bu gelişmeleri güçlü bir ar-ge ekibi ile stratejik olarak izlediklerini ve inovasyon çalışmalarını yaptıklarını ifade etti.

Anadolu’dan globale yazılım hizmeti

Üretimde nitelikli işgücü açığının ülkenin önemli bir başlığı iken, tüketimde teknolojiye uyum hızının oldukça iyi olduğu ifade eden Özlem İkiz Arın, “Herkesten önce inovasyon” konsepti bulut teknolojilerde sektör öncüsü olarak Uyumsoft’un 3 kez Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in İnovaLİG inovasyon liderleri arasına seçildiğini açıkladı.

2015 yılından itibaren “Anadolu’dan Globale Yazılım Hizmeti” konseptini sahiplendiklerinin altını çizen Özlem İkiz Arın, şunları anlattı:


“Uyumsoft olarak bizler, Anadolu’nun ne kadar güçlü şeyler ürettiğini biliyoruz ve bu yüzden diyoruz ki, Anadolu dezavantajlı bir alan değildir. Kimsenin kullanmaya cesaret edemediği bir potansiyeldir. Bu nedenle ekiplerimizi bu coğrafyada istihdam ediyoruz veya bu coğrafyadaki üniversiteler ve şirketlerle güçlü işbirlikleri kuruyoruz. Uyumsoft olarak bizler, yerli ve global müşterilerimizin işletme verilerini ve ticari süreçlerini verimli yönetmelerine liderlik ederken, 15 ülkede 150 binin üzerindeki müşterimize Liox ERP, kurumsal iş yazılımları, e-dönüşüm, Regtech, Fintech ve bulut çözümlerine ait müşteri desteğimizi, danışmanlık ve yazılım alanındaki hizmetlerini 700’den fazla kişi ile Anadolu’dan sürdürüyoruz.” diye konuştu.

“Dünyada yatırım yapılan şirketlerin yüzde 60’ı teknoloji şirketi”

Artık yazılımın ürün fark etmeksizin her alana nüfus ederek hayatımızın içinde olduğunun altını çizen Özlem İkiz Arın, konuşmasına şöyle devam etti:

“Günlük hayatınızda neye bakarsanız bakın, içinde yazılım var. Etrafınızdaki her ürünü üreten makinenin içinde bir yazılım bulunuyor. Dolayısıyla, yazılımın olmadığı bir dünya kalmadı. Bu durumda da yazılım artık bir sektör değil; sektörler üstü ana sektör konumunda. Dünyada yatırım yapılan tüm şirketlerin yüzde 60’ı teknoloji şirketi.

Dünyada şu anda sadece yazılımın 5 trilyon dolarlık bir hacmi var ve bu rakam dünya gayri safi milli hasılasının yüzde 5’i demek. Türkiye’deki oranımız yüzde 2,5 ve bu oran yeterli değil ama çok kıymetli. Bizim dikeylerimizin başarıları daha yüksek. Örneğin, şu anda dünyaya oyun ihracatında birinci sıradayız. Başka parametrelerle üçüncü, beşinci sırada olduğumuz istatistikler var ve birçok alanda ilk sıralarda konumlanabiliyoruz.


Kısaca artık teknoloji, tüm sektörler açısından birinci öncelik oldu ve bu gelişme dünyada da, Türkiye’de de devam edecek. Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak yıllardır inşaat ve turizm gibi sektörleri konuştuk. Bence artık bu döngü değişiyor ve bizler yazılım sektörü olarak ilk sıraya oturmak için hazırız.” şeklinde konuştu.

E-ihracat için en uygun yapay zeka uygulamaları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.