Özel okul ücretlerine dev zam: 1 milyon TL’yi aşıyor!

Özel okul ücretleri

Özel okul eğitim ücretleri her geçen gün daha da cep yakıyor. Vakıf üniversitelerinde yeni dönemde yıllık ücretleri 1 milyon TL’yi aşarken benzer durum özel liselerde de görülüyor.

Sözcü’de yer alan habere göre Türkiye’deki yabancı okulların ücretleri geçen yıla göre yüzde 100’den fazla zamlandı. 2024-2025 eğitim döneminde çocuklarını Amerikan, Fransız, Alman liseleri gibi yabancı okullara kayıt ettirmek isteyen velileri, öğretim ücretleri kara kara düşündürüyor.

Özel lise ücretlerine yapılan zamlar yüzde 300’ü aşmış durumda!

Bazı liselerin fiyatı 1 milyon lirayı aşarken, bazılarına ise yüzde 300’ü aşan oranlarda zam yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, özel liselerin ara sınıflarında okuyan öğrencilere yapılacak zam oranlarında sınırlama uygularken, yeni kayıt olacak öğrencilerin ücretlerini belirlemede okullara bir kota koymuyor. Bu nedenle yeni kayıt olan öğrencilerin velileri, açıklanan enflasyon oranının çok üzerinde ücret artışlarıyla karşılaşabiliyor.


Fransız liseleri zirvede

Yabancı liseler arasında en pahalısı olan Robert Koleji‘nin eğitim ücreti geçen yıla göre yüzde 134.7 zamlanarak 1 milyon lirayı aştı. Geçen yıl peşin ödemede 446.400 lira olan ücret, bu yıl 1 milyon 47 bin 900 liraya ulaştı.

Üsküdar Amerikan Lisesi‘ne kayıt yaptırmak ise geçen yıla kıyasla yüzde 126.1 zamlanarak 955 bin lira oldu.

İstanbul St. Joseph Fransız Lisesi‘nde okumak peşin ödemede 2023-2024 eğitim yılında 380.128 TL’ydi, 2024-2025 eğitim yılında ise 920.250 TL’ye çıktı.

Bir diğer Fransız lisesi Notre Dame de Sion‘un ücreti ise bir yılda 520 bin lira artırılarak 895 bin TL olarak belirlendi.

Yabancı okulların fiyatları yüzde 100’den fazla artarken Alman Lisesi‘ndeki yıllık ücret artışı yüzde 305 oldu. Geçen yıl Alman Lisesi’ne kayıt yaptıran bir öğrencinin ailesi peşin 207 bin 900 TL’lik ödeme yapması gerekiyordu. Bu ücret bu yıl peşin ödemede 842 bin 385 TL olurken, taksitli ödemelerde ise 905 bin lirayı buldu.

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi‘nin de hazırlık sınıfının taksitli ücreti 862 bin TL oldu. Saint Benoit Fransız Lisesi‘nde taksitli hazırlık sınıfı okul ücreti 890 bin TL’ye çıkarken, Saint Michel Fransız Lisesi‘nde hazırlık sınıfı öğrenim ücreti 833 bin TL olarak belirlendi.

İzmir Özel Saint Joseph Fransız Lisesi hazırlık sınıfı ise geçen eğitim öğretim yılında 320 bin TL iken, gelecek eğitim öğretim yılında taksitli ücreti 750 bin TL olarak belirlendi.


Üsküdar Amerikan Koleji‘nde eğitim ücreti 975 bin TL oldu.

Özel Tarsus Amerikan Koleji‘nde hazırlık sınıfı ücreti taksitle 736 bin TL, peşin ise 721 bin 280 TL’ye yükseldi. Hazırlık sınıfı yedi gün yatılı ücreti ise taksitle 270 bin 926 TL.

Özel İzmir Amerikan Koleji hazırlık sınıfı okul ücreti, taksitle 775 bin TL, peşin ücreti 759 bin 500 TL oldu.

SEV Amerikan Koleji Özel SEV Lisesi hazırlık sınıfı taksitli ücreti 975 bin TL, peşin ise 955 bin 500 TL.

Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi‘nde hazırlık sınıfı ücreti 417 bin TL oldu. Peşin fiyatı ise, 375 bin 300 TL olarak duyuruldu.

Koç Özel Lisesi‘nin hazırlık sınıfı ücreti ise 1 milyon 50 bin TL oldu. Lise yedi gün yatılılık ücreti ise taksitle 460 bin TL olarak belirlendi.

St. Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu, yıllık ücreti ise 550 bin TL’ye yükseldi. Peşin ödemede ise ücret 500 bin TL’ye düşüyor.

Özel okulların yıllık fiyat tablosu şöyle:

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi 953 bin 180 TL
İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi 982 bin 335 TL
Sainte Pulcherie Fransız Lisesi 862 bin TL
Saint Benoit Fransız Lisesi 890 bin TL
Saint Michel Fransız Lisesi 833 bin TL
İzmir Özel Saint Joseph Fransız Lisesi 750 bin TL
Özel Alman Lisesi 905 bin TL
Özel Tarsus Amerikan Koleji 736 bin TL
Özel İzmir Amerikan Koleji 775 bin TL
SEV Amerikan Koleji Özel SEV Lisesi 975 bin TL
Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi 417 bin TL
St. Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu 550 bin TL
Koç Özel Lisesi 1 milyon 50 bin TL

Özel okullar ücretlerini neye göre artırıyor?

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ilgili duyuru yapan MEB, “Yeni düzenlemeyle okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesindeki ücret dikkate alınacak. Yönetmelikte yer verilen ifadeye göre, ‘bu ücretlere (bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamayacak'” bilgisini paylaştı.


Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre ise kademeler arası geçişlerde Bakanlığın formülü geçerli değil. Bu süreçte veli ile eğitim kurumu arasında yapılan sözleşmesi geçerli oluyor.

Özel üniversite ücretleri açıklanmaya başladı: 1 milyon lirayı geçiyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.