Şirketler enflasyonun altında zam düşünüyor: İş değiştirmeler artabilir

şirketler istifa

Çalışanlar yüzde 19 veya yüzde 25 oranında zam beklerken, birçok şirket bu oranların altında zam yapmayı planlıyor. İK analistlerine göre bu durum, çalışan kaybı riskini artırabilir.

Yıllık yüzde 71 ve altı aylık yüzde 24,73 enflasyonun ardından beyaz yakalı çalışanlar enflasyon oranında zam beklerken, araştırmalar bazı firmaların ekonomik koşullar ve maliyet artışları nedeniyle daha düşük zam planladığını gösteriyor.

Bloomberg HT‘de yer alan habere göre, çalışanlar yüzde 19 veya yüzde 25 oranında zam beklerken, birçok şirket bu oranların altında zam yapmayı planlıyor.


Gilda&Partners IK Danışmanlık firması kurucusu Jilda Bal, şirketlerin beklenen zamları yapmaması durumunda, beyaz yakalı çalışanların iş arayışına girebileceğini ve iş değiştirme oranlarının artabileceğini belirtti.

Araştırmalar, kurumsal firmaların çoğunun devletin açıkladığı zam oranlarına paralel artış yapmayacağını, bazı firmaların ise daha düşük zam oranlarıyla yetineceğini gösteriyor.


Bu durum, çalışan kaybı riskini artırabilir. Şirketlerin, çalışanlarına sundukları maaş ve yan hakları düzenli olarak gözden geçirip piyasa koşullarına uygun hale getirmesi gerektiğini vurgulayan Bal, zam yapılmamasının çalışanların moral ve motivasyonunu olumsuz etkileyebileceğini dile getiriyor.

Şirketlerde yan haklarda eşitsizlik: Beyaz yakalıya var, mavi yakalıya yok!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.