Sokak hayvanları düzenlemesi Meclis’ten geçti: Muhalefet milletvekillerinin oylamaya katılmaması dikkat çekti

Sokak hayvanları düzenlemesi

Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren ve kamuoyunda tepkilere neden olan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” sabaha karşı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bazı muhalefet milletvekillerinin oylamada yer almaması dikkat çekti. CHP, kanunu AYM’ye götürecek. 

Teklifin 5. maddesi, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yürütmeyi durdurma talebiyle yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi.


Teklifin kabul edilmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, kanunun Anayasa’ya açıkça aykırı olduğunu, yaşam hakkını savunmadığını, bu nedenle Anayasa Mahkemesi sürecini değerlendireceklerini belirtti.

17 maddenin tamamının kabul edilmesinin ardından son olarak teklifin tümü oylandı.

Oylamaya 594 milletvekilinin 500’ü katıldı.

273 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı.

Böylece teklif, Genel Kurul’da iki gün boyunca 28 saat süren görüşmelerin ardından AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaşmış oldu.

Meclis’te 49 oy farkla geçti. Oylamaya katılmayan milletvekili sayısı ise 95 oldu.

oylamaya katılmayan vekiller

Partilerin önde gelen isimleri oylamada yok

Oylamaya katılmayanlar arasında ise dikkat çeken isimler yer aldı. AK Parti’de eski bakanlar Süleyman Soylu ve Bekir Bozdağ’ın yanı sıra partinin sözcülüğünü yapan Ömer Çelik oylamaya ne katıldı ne de pusula verdi.

MHP’de ise partinin önde gelenlerinin neredeyse tamamı oylamaya katılmadı. Bu isimler arasında Devlet Bahçeli, İsmet Büyükataman, İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın var.

DEM Parti’de de benzer bir durum var. Partinin eş genel başkanlarından Tuncer Bakırhan oylamaya katılmayan isimlerden. Bu isimler arasında eski eş genel başkan Pervin Buldan ve DEM Parti’nin İBB adayı Meral Danış Beştaş da yer aldı.

CHP’den oylamaya katılmayan milletvekilleri ile ilgili savunma

CHP’li Burhanettin Bulut, oylamaya katılmayan CHP’liler hakkında X’ten şu mesajı paylaştı: “CHP olarak 123 milletvekilimizle ret oyu kullandık. 4 milletvekilimizin 3’ü hasta, 1’i ise yurtdışında olduğu için oy kullanamadı.”

Oylamaya katılmayan milletvekilleri:

PolitikYol’un haberine göre; sokak köpeklerinin katledilmesini öngören yasa oylanırken; hangi milletvekillerinin oylamaya katılmadığını araştırdı. Meclis tutanaklarına göre katılmayanların listesi şöyle:

AK Parti

  1. Süleyman Soylu
  2. Ömer Çelik
  3. Bekir Bozdağ
  4. Tuğrul Türkeş
  5. Derya Yanık
  6. Suna Kepolu Ataman
  7. Mehmet Sait Yaz
  8. Serkan Bayram
  9. Müşerref Pervin Tuba Durgut
  10. Erkan Kandemir
  11. İsmail Emrah Karayel
  12. Zafer Sarıkaya
  13. Mehmet Akif Yılmaz
  14. Tamer Akkal
  15. Mahmut Özer
  16. Mehmet Muş
  17. Yusuf Ziya Yılmaz
  18. Burhan Kayatürk
  19. Cengiz Aydoğdu

CHP

  1. Hüseyin Yıldız
  2. Orhan Sarıbal
  3. Melih Meriç
  4. Cevdet Akay

İYİ Parti

  1. Ayyüce Türkeş
  2. Yüksel Selçuk Türkoğlu
  3. Mehmet Akalın
  4. Ünal Karaman
  5. Hüsmen Kırkpınar
  6. Lütfüllah Kayalar

MHP

  1. Devlet Bahçeli
  2. Feti Yıldız
  3. İzzet Ulvi Yönter
  4. Semih Yalçın
  5. Sadir Durmaz
  6. Mevlüt Karakaya
  7. Yaşar Yıldırım
  8. Abdurrahman Başkan
  9. İsmet Büyükataman
  10. Pelin Yıllık
  11. Vahit Kayrıcı
  12. Musa Küçük
  13. Levent Uysal
  14. Celal Adan
  15. Baki Ersoy
  16. Mustafa Kalaycı
  17. Ahmet Erbaş
  18. Erkan Akçay
  19. Zuhal Karakoç Dora
  20. İlyas Topsakal
  21. Halil Öztürk

DEM Parti

  1. Tuncer Bakırhan
  2. Sırrı Sakık
  3. Semra Çağlar Gökalp
  4. Ceylan Akça Cupolo
  5. Serhat Eren
  6. Mehmet Kamaç
  7. Berdan Öztürk
  8. Meral Danış Beştaş
  9. Cengiz Çiçek
  10. Özgül Saki
  11. İbrahim Akın
  12. Sümeyye Boz
  13. Sezai Temelli
  14. Ömer Öcalan
  15. Pervin Buldan
  16. Sinan Çiftyürek
  17. Mahmut Dindar
  18. Güldan Kaçmaz Sayyiğit
  19. Zeynep Oduncu
  20. Mehmet Zeki İrmez
  21. Nevroz Uysal Aslan
  22. Yılmaz Hun

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)

  1. Çiğdem Kılıçgün Uçar
  2. Keskin Bayındır

Yeniden Refah Partisi

  1. Fatih Erbakan
  2. Doğan Berkin
  3. Mehmet Aşıla
  4. Ali Yüksel

DEVA Partisi

  1. Sadullah Ergin
  2. Medeni Yılmaz

Saadet Partisi

  1. Birol Aydın
  2. Doğan Demir

HÜDA-PAR

  1. Zekeriya Yapıcıoğlu
  2. Şehzade Demir
  3. Faruk Dinç
  4. Serkan Ramanlı

Demokrat Parti

  1. Haydar Altıntaş

DSP

  1. Önder Aksakal

Bağımsız

  1. Koray Aydın
  2. Adnan Beker
  3. Mehmet Selim Ensarioğlu
  4. Seyithan İzsiz
  5. Ahmet Ersagun Yücel
  6. Ümit Dikbayır

Sokak Hayvanları düzenlemesi kanun teklifi Meclis görüşmelerinde neler yaşandı?

Pazartesi akşamı yapılan görüşmelerde CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever kürsüye, “Öldürme beni” yazan hayvan fotoğraflarıyla çıktı. Ersever konuşmasında, “Bugün tarihe kara gün olarak geçecek. ‘Evet’ oyu verenleri ne tarih affedecek ne insanlık” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise “Sabahlara kadar çalışıp hayvanları katledecek bir yasayı çıkarıp oradan da tatile gideceksek, bizim buna itirazımız var. AKP Grubu’na sesleniyorum; Beyler nereye gidiyorsunuz, hangi sorunu çözdünüz de gidiyorsunuz?” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunun zamanında öngörülemediğini kaydetti. “Öldürme ve ötanazi” fikrini kabul etmeyeceklerini vurgulayan Çömez, kısırlaştırmanın ve alınacak önlemlerin, sorunu çözeceğini söyledi.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifinin gerekçesinin yetersiz olduğunu, sokakların güvenli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, hayvanlara özel yaşam alanının oluşturulmasını isteyerek, “Bu iş, belediyelerin tek başına yapacağı iş değildir. Merkezi yönetimin, elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi.

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca AKP sıralarına hitaben ” ‘Ötanazi çıkarılıyor’ diye manipüle ettiniz, ‘ötanazi’ demeden ötanazinin dik alasını getiriyorsunuz” derken; TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da AKP’ye şu sözlerle tepki gösterdi:


“Günlerdir her türlü yalan ve hileyle, toplu kıyımların önünü açmaya çalıştığınız ve ‘Başıboş’ dediğiniz sahipsiz hayvanlar üzerinden bir fırtına koparıyorsunuz. İnsani çözümleri yok sayıp, hayvanların rehabilitasyonu için etkili bir çözüm bulmaktan kaçıyor yine en iyi bildiğinizde ısrar ederek “Öldürelim gitsin” naraları atıyorsunuz.”

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ise “Öldürme kanunu” diyen muhalefete tepki gösterek, “Bu kanunda öldürme yok, yalan. Sahiplenme var, teşvik var” dedi.

Tartışmalı 5. Madde nasıl düzenlendi?

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerde 5. Madde, AKP’nin önergesiyle verilen değişiklikle kabul edilmişti.

Teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarılmış ancak sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesinin yolu açık tutulmuştu.

  1. Madde, değişiklik önergesiyle şu şekilde düzenlenmişti:

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.

“Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir.”

5996 sayılı kanunun 3. fıkrası şöyle:

“(3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,

  1. a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,
  2. b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,
  3. c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda,

veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

Yeni kanunla kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak; “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

Belediyeler de 31 Aralık 2028’e kadar barınaklar kurmak ve “rehabilitasyon” işlemlerini gerçekleştirmekle yükümlü olacak.

Belediyelerin, sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için, kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’ini kaynak olarak aktarmaları gerekiyor. Bu oran, büyükşehir belediyeleri için ise binde 3 olacak.

Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Aktarılacak tutar hiçbir şekilde maddedeki oranların yüzde 40’ını geçemeyecek.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kirişçi: 105 bin kapasiteli 322 barınak var

Genel Kurul’da milletvekillerinin sorularını yanıtlayan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, 2004-2023 yılları arasında kısırlaştırılan hayvan sayısının 2 milyon 504 bin 595; aşılanan hayvan sayısının 2 milyon 846 bin 387, sahiplendirilen hayvan sayısının 533 bin 004 olduğunu söyledi.

Kirişçi, 105 bin kapasiteli 322 adet barınak olduğunu açıkladı.

4 milyon hayvanın 105 bin kapasiteli barınaklarda nasıl barınacağı sorusuna da yanıt veren Kirişçi, barınak yapım sürecinin tamamlanması için 31 Aralık 2028’in belirlendiğini bildirerek, “Bu kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren belediyeler 4 yıl içinde belirlenen bütçeyi ayırarak bu barınakları yapacaklardır” diye konuştu.


CHP kanunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak.

Sokak Hayvanları Yasası: Ötanazi maddesi değişiklikle kabul edildi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.