Türk turist yurt dışına yöneldi: Tatil harcamaları ve gayrimenkul alımları rekor kırdı

Türk turist

Yurt içinde enflasyonun gerisinde kalan kurlar, Türklere yurt dışını daha uygun fiyatlı kılıyor. Yurt dışı tatil harcamaları ve gayrimenkul alımları rekor seviyeye ulaştı. 2024 yılının ilk beş ayında yurt dışında gayrimenkul alımları yüzde 51, yurt dışı seyahat harcamaları da yüzde 18 oranında arttı.

Sözcü’den Emre Deveci haberine göre, Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımları 2024 yılı ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 oranında arttı. Böylelikle yurt dışında alınan gayrimenkuller 1 milyar doları aştı. Son bir yıllık yıla bakıldığında ise 2 milyar 444 milyon dolarlık gayrimenkul alındığı görüldü.

Yabancıların Türkiye’deki alımları düştü

Türkiye’deki gayrimenkul alımı ile vatandaşlık kazanan yabancıların ise alımları düştü.


Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarındaki artış son aylarda enflasyonun altında kalsa da son 4 yıldaki yükseliş halen yüksek fiyat seyrini koruyor. Yatırım amacıyla gayrimenkul almak isteyen yerli birikim sahipleri ise yurt dışına yönelirken, cari açık için de olumsuz bir tablo oluşuyor.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin, yurt dışı gayrimenkul yatırımları 2024 yılı mayıs ayında 288 milyon dolar olurken, Mart 2024’te görülen 298 milyon dolarlık rekora yakın seyretmeye devam etti.

Yurt dışı gayrimenkul yatırımı rekor kırdı

2024’ün ilk beş ayında toplam yurt dışı gayrimenkul alımı, aynı dönemler içinde rekor kırdı.

Yılın ilk beş aylık dönemlerinde yurt dışı gayrimenkul alımları 2019 yılında 201 milyon dolar, 2020 yılında 125 milyon dolar, 2021 yılında 197 milyon dolar, 2022’de 155 milyon dolar ve 2023’te de 704 milyon dolar olmuştu.

Yıllık bazda bakıldığında, Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımları, 2 milyar 444 milyon dolarla yıllık zirvesini yeniledi. 2023 yılında yıllık artış yüzde 163,7 ile 2 milyar 86 milyon dolar ile rekor seviyede olmuştu.


Türkler en çok hangi ülkede ev alıyor?

TCMB verilerinde Türklerin yurt dışı gayrimenkul yatırımlarının ülkelere göre dağılımı yer almazken, “genel yurt dışı doğrudan yatırımlar” ile ülke kırılımı bulunabiliyor.

Gayrimenkul yatırımında, Yunanistan ve altın vize uygulamasıyla Portekiz öne çıkıyor.

Yunanistan’a yapılan yatırım 2021’de 21 milyon dolar ve 2022’de 52 milyon dolar olurken, 2023’te 203 milyon dolar olmuştu.

Portekiz’e doğrudan yatırım da 2022’de 13 milyon olurken, 2023’te 159 milyon dolara yükselmişti. 2022’den 26 milyon dolar olan İtalya’ya doğrudan yatırım da 2023’te 112 milyon dolara, İspanya’da 39 milyon dolardan 89 milyon dolara, İngiltere’ye de 211 milyon dolardan 513 milyon dolara çıkmıştı.

Türkler tatil için de yurt dışını tercih etmeye başladı

Yurt içi yerleşiklerin, yurt dışı seyahat giderleri artmaya devam ediyor. TCMB verilerinde, 2024’ün Ocak-Mayıs döneminde yurt dışı seyahat giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 oranında artarak 3 milyar 189 milyon dolar oldu.

“Seyahat giderleri” kalemi 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 64,2 oranında artarak 6 milyar 653 milyon dolar ile rekor kırmıştı.


TÜİK verilerinde de 2024’ün ilk çeyreğinde yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı, yıllık bazda yüzde 18,4 oranında artarak 2 milyon 449 bin 225 kişi olarak görülmüştü. Kişi başı ortalama harcama ise 727 dolar olarak hesaplanmıştı.

Yunanistan’ın Midilli adasına 3 günlük tatil akını


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.