Türk vatandaşlığı alacaklara MİT ve Interpol şartı aranacak

Türk vatandaşlığı

Emniyet ve MİT’in onay vermediği, Interpol’ün de “temiz” demediği yabancılara Türk vatandaşlığı verilmeyecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı sunumda, Türk vatandaşlığı süreçlerinin nasıl işlediğini ve son dönemdeki iddialara yönelik açıklamalarda bulundu. Emniyet ve MİT’in onay vermediği, Interpol’ün de “temiz” demediği yabancılara vatandaşlık verilmeyecek.

Düzenlemeyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti kimliği alacak yabancılar, hem Emniyet hem de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yapılan güvenlik araştırmalarından geçmek zorunda. Ayrıca, Interpol’den de iki defa doğrulama yapılmadan vatandaşlık verilmeyecek.


Cumhuriyet konuya ve sürece ilişkin güvenlik analisti Burak Yıldırım ile konuştu. Yıldırım, “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan’ın TBMM Dışişleri komisyonunda da ifade ettiği gibi halihazırdaki yönetmeliğe göre de istihbarat, Emniyet ve Interpol’den bilgi alınıyor.

Bu aşama Türk vatandaşlığına geçme sürecinin zaten bir parçası. Bu bağlamda arşiv araştırması, başvuran şahsın vatandaşı olduğu ülkeye kadar da genişletilir. Bu tür arşiv ve istihbarat çalışmalarına ek olarak başvurucular mülakata tabi tutulabilir” dedi.

“Eklentiler yapılmalı”

Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Burada anlaşılması gereken husus IŞİD dahil birtakım terör örgütleriyle iltisaklı oldukları iddia edilen kişilere kimlerin nasıl Türk vatandaşlığı verebildiğidir. Çünkü mevcut vatandaşlık prosedürlerine göre bu şahısların vatandaşlık alabilmesi zaten mümkün değildir. Bu tür çözüm önerileri kamuoyunda artan tepkileri dindirmeye yönelik temelsiz iletişim kampanyalarından daha fazla da anlam ifade etmezler”


Mevcut vatandaşlık işlemleri prosedürünün güvenlik ve istihbarat ile ilgili aşamalarının yeterli olduğunu vurgu yapan Yıldırım, “Diğer aşamalarla ilgili çeşitli eklentiler yapılmalıdır. Ancak güvenlik ve istihbarat aşamalarından geçmesi mümkün olmayan şahısların vatandaşlık almalarıyla ilgili süreçlere kimlerin hangi gerekçelerle müdahil oldukları da ayrıca araştırılmalı ve idari soruşturmalar başlatılmalıdır” dedi.

Türkiye’den yurt dışına göç rekor kırdı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.