Yüksek fiyatlar yerli turisti kaçırıyor: Otel doluluk oranları ortalamanın altında!

turizm krizi

Yüksek fiyatlar nedeniyle yerli turist popüler turistik lokasyonlardan uzaklaşıyor. En yoğun sezonda otellerde doluluk oranı geçmiş yıllardaki ortalamanın altında kaldı. Yerli turist geceleme sayısını azalttı, tatil planını da Eylül-Ekim aylarına erteliyor.

Turizm merkezlerinde otel dolulukları ortalamanın altında kaldı. Otel konaklama fiyatları geçen yıla göre  yaklaşık yüzde 90 arttı. Yüksek fiyat artışlarının etkisiyle yerli turist, popüler turizm lokasyonlarından uzaklaşıyor. Haziran – Temmuz – Ağustos aylarında yüksek ücretleri ödemek istemeyen yerli turist rezervasyonunu Eylül-Ekim aylarına kaydırıyor. Düşük sezonda fiyatlar yüzde 50’ye kadar daha ucuz olabiliyor.

Fiyatlar Uçtu, Turist Kaçıyor: Son yıllarda gıdadan ulaşıma, konaklamaya her alanda artan maliyetler, turizm fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Bu durum, Türkiye’yi yerli ve yabancı turistler için pahalı bir destinasyon haline getirdi. Birçok turist, Türkiye’ye tatile gitmek yerine daha uygun fiyatlı alternatifleri tercih ediyor. Yerli turist vizesiz ülkeleri tercih ediyor. Ya da kapı vizesi ile Yunanistan adalarına gidiyorlar.


“Avrupa’nın en pahalı ülkesi”

TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, temmuz ve ağustos aylarının konaklama sektöründe en yüksek fiyatların olduğunu hatırlattı. Kuk, “Oteller, fiyatları yüksek kaldığı için hem Avrupa pazarı hem Rus pazarına periyodik olarak indirim kampanyası başlattılar. Özellikle temmuz ayıyla ilgili son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yüzde 10 ila 20 arasında indirim yapıldı. Şu an fiyatlar oldukça yüksek, geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla arttı. Bu da hem Avrupalı hem de Rus müşteriyi oldukça zorluyor. Avrupa’da pahalı ülkeler arasına girdik” dedi.

Otellerin doluluk oranlarının bugünlerde yüzde 100 olması gerektiğini belirten Kuk, şöyle devam etti: “Doluluklar şu an yüzde 70-80 bandında. Yüzde 20’lik bir boşluk var. Sezonun en yoğun döneminde boşluk olması iyi bir sezon olmadığının göstergesidir. Geçen sene temmuz ve ağustos aylarında yüzde 100’lerdeydi.”

“Ekonomik kriz yerli turisti kaçırdı”

Yapılan araştırmalara göre, Bodrum’da fiyat algısının kalmadığı görüldü. Ekonomik krizde olan müşteri kitlesi var ve doğal olarak yerli turisti kaçırıyor.  Bodrum’un müşteri potansiyeli son 5-6 senede çok değişmeye başladı. Bodrum genelinde, İngilizler, Almanlar, Hollandalılar, Belçikalılar artık Bodrum’a gelmez oldu. Biz artık görgüsüz turiste hizmet ediyoruz” yorumları yapılmaya devam ediliyor.


Bodrum’daki konserler tek tek iptal edildi!

Türkiye’nin gözde tatil beldelerinden Bodrum’da yaz ortasında beklenmeyen durum yaşandı. Temmuz ve ağustos aylarında istenen doluluk yakalanamayınca oteller yabancı turistlere yüzde 20’lere varan indirim yaptı. Normalde yüzde 100 doluluğa ulaşan oteller bu yıl yüzde 70’lerde kaldı. Bodrum’daki fiyatların yüksek olması sebebi ile konser biletlerinin de satışı yapılamadı. Konserler tek tek iptal edildi.

Yerli turist rotayı vizesiz ülkelere kırdı

Avrupa’yla yaşanan vize krizi ve enflasyon nedeniyle iç piyasada artan fiyatlar, yerli turisti, vizesiz ülkelere yöneltti. Türk turist bu yıl denize Mısır, Dubai, Güney Amerika, Meksika ve Küba’da girecek.

Avrupa Birliği ülkelerinin Shengen vizesinde sorun çıkarması ve enflasyon nedeniyle iç piyasada artan tatil fiyatları Türk turisti vizesiz ülkelere yöneltti.


Schengen vizesi geçerli ülkelere yapılan rezervasyonun üçte birinin iptal olduğunu belirten Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, ‘Vize krizi ve yerli otellerde enflasyon nedeniyle artan fiyatlar misafirleri yurtdışına yöneltti. Bu nedenle biz acenteler de vizesiz ülkelere yönelik tur sayımızı artırdık. Deniz tatili isteyen yerli turist Mısır Sharm El Sheikh, Dubai ve Uzakdoğu, Güney Amerika, Meksika, Cancun, Küba, Balkan ülkelere gidiyor’ dedi.

Kapıda vize uygulaması Ege turizmini olumsuz etkiledi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.