Araştırma: Geçen yıla göre tatil yapanların sayısı azaldı

Tatil dolandırıcılığı

Ipsos tarafından 1- 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma Türk tüketicilerinin tatil eğilimlerine ışık tuttu. Araştırmaya göre tatil yapanların sayısı azaldı, otelde konaklayanların sayısı azaldı, tatil kredisi kullanımına ilgi arttı.

  • Araştırmaya katılan ve bu sene yaz tatili yapan her 10 kişiden 7’si ya erken rezervasyondan ya da indirim kampanyalarından yararlandığını belirtiyor.
  • Ekonomik koşullar ve bütçe kısıtlamaları yaz tatili tercihlerini doğrudan etkilerken, erken rezervasyon ve indirim kampanyaları, yaz tatili planlamaları için öncelikli çözümler arasında.
  • Geçen sene yaz tatili yaptığını belirtenlerin hemen hemen hepsi yaz tatillerini yurt içinde geçirirken, bu sene yaz tatiline çıkanların yüzde 14’ünün tatillerini yurt dışında geçirmeyi tercih ettikleri görülüyor.
  • Bu sene ilk ya da ikinci tatilleri için ise yine yüzde 10’luk bir kesimin tercihi yurt dışı.

Otelde kalanların sayısı azaldı

Geçen sene yaz tatili yapanlar ile karşılaştırıldığında bu sene yaz tatili yapan kişilerin, otelde kalmak yerine aile, akraba ya da arkadaşlarının evlerinde kalmayı daha çok tercih ettikleri görülüyor.

Tatil kredisine ilgi arttı

Geçen seneki yaz tatillerinde olduğu gibi bu sene de yaz tatillerini kişilerin çoğunluğu kendi gelirleriyle karşılamışlar. Ancak bankadan kredi alarak ya da aileden borç alarak yaz tatili bütçesini karşılayanların oranı, geçen seneye göre bu sene daha yüksek.


Dijital platformlardaki seyahat siteleri planlama yapılırken en çok takip edilen siteler. Tatil planlamalarında dijital platform kullanmayanların oranı ise yüzde 39.

Tatil yapanların sayısı azaldı

Geçen sene yaz tatili yaptığını belirtenlerin oranı yüzde 28 iken, yaz tatilinin 2 ayını geride bıraktığımız günlerde toplumun sadece yüzde 20’si yaz tatili yapabildiğini söylüyor. Hiçbir şekilde yaz tatili yapamayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 59. Geçen seneye göre bu oran daha düşük olsa da daha tatil yapmamış ama yapmayı planlayanların bir kısmının da önümüzdeki haftalarda yaz tatil yapacağını düşünmek olumlu bir yaklaşım olacaktır.


Yaz tatili yapamama nedenlerine bakıldığında, bu sene ekonomik nedenlerin bir önceki seneye göre daha büyük bir etken olduğu görülüyor.

“Türkiye’de öne çıkan üç temel duygu: Yorgunluk, bıkkınlık ve endişe”

Sidar Gedik:
(Ipsos Türkiye CEO’su)

  • Bu yıl yaz tatili harcamaları, büyük oranda bireylerin mevcut gelirleri ile karşılanmış (yüzde 65). Ancak, bu seneki yaz tatilleri için bankadan kredi ya da aileden borç alarak tatil bütçesini karşılayanların oranı (yüzde 40), aynı kitle içerisinde geçtiğimiz sene bu yöntemi tercih ettiğini belirtenlere göre daha yüksek (yüzde 15). Önümüzdeki yıl içinde tatil için borçlanılan tutarlar, bütçelerde bir süre daha yük oluşturmaya devam edeceğe benziyor.
  • Yaz tatili yapamama nedenlerinin başında ekonomik sebeplerin geldiğini tahmin etmek zor değil. Ancak bu yılki yaz tatilini yapamama sebepleri içerisinde ekonomik nedenlerin daha büyük bir etken olduğu görüyoruz. Görüştüklerimiz içinde geçen sene yaz tatili yapamayan kişilerin yüzde 78’i ekonomik nedenlerle yapamadığını belirtiyor. Aynı kitle içerisinde bu sene yaz tatili yapamayanlar için ekonomik sebeplerin oranı ise yüzde 87.
  • Yaşamın getirdiği stres, yorgunluk ve bazen tükenmişlik, tatilin bizler için ne kadar hayati olduğunu daha da belirginleştiriyor. Gündeme Dair araştırmamızda “Son günlerde kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” diye sorduğumuzda, uzun süredir Türkiye’de öne çıkan üç temel duygu: yorgunluk, bıkkınlık ve endişe. Temmuz 2024 sonuçlarına göre her iki kişiden biri kendini yorgun hissediyor; endişe ve bıkkınlık ise yüzde 41 ile ikinci sırada. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ve zorlu koşullarda hayatın rutininden çıkıp tazelenmek için bir mola vermek zor ama bir o kadar da önemli.

Araştırmanın Künyesi: 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde nüfusu temsil eden Türkiye temsili her ay 1600 birey ile, görüşme gerçekleştirilmektedir. Bu dosyada 18 yaş üstü 800 birey üzerinden raporlama yapılmıştır. Araştırmanın istatistiki hata payı, 95 güven aralığında ± 3.6’tur. Data, ADNKS 2019 verilerine (yaş, cinsiyet, eğitim ve İBBS1 12 bölge) göre ağırlıklandırılmıştır. Tarih aralığı: 1- 11 Ağustos 2024


Kaynak: Marketing Türkiye

Türk turist yurt dışına yöneldi: Tatil harcamaları ve gayrimenkul alımları rekor kırdı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.