Dünyanın en büyük elmaslarından biri bulundu: 2.492 karat!

elmas

Kanadalı bir madencilik şirketi, Botswana’daki Karowe Elmas Madeni’nde 2.492 karatlık ham bir elmas bulunduğunu açıkladı. Bu keşif, dünyanın bugüne kadar bulunan en büyük elmaslarından biri olarak kayda geçti.

Lucara Diamond Corp. tarafından yapılan açıklamada, başkent Gaborone’ye yaklaşık 430 kilometre uzaklıkta yer alan madende bulunan elmasın büyüklüğü ile dikkat çektiği belirtildi. Ancak elmasın değerine veya kalitesine dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Bu devasa taş, 1905 yılında Güney Afrika’da çıkarılan ve tarihin en büyük mücevher kalitesindeki elması olarak bilinen 3.016 karatlık Cullinan Elması’na karat bakımından oldukça yakın bir seviyede.


Lucara Diamond Corp. Başkanı ve CEO’su William Lamb, “Bu olağanüstü 2.492 karatlık elması bulduğumuz için çok mutluyuz,” sözleri ile keşfin önemini vurguladı.

Çıkarılan en büyük ham elmaslardan biri

Şirketin Mega Diamond Recovery X-ray teknolojisi kullanılarak tespit edilen bu elmas, bugüne dek çıkarılan en büyük ham elmaslardan biri olarak nitelendirildi.

Botswana Cumhurbaşkanı Mokgweetsi Masisi’nin devasa elması görmek için perşembe günü madeni ziyaret etmesi bekleniyor.

Botswana, dünyanın en büyük elmas üreticilerinden biri olarak biliniyor ve ülkenin ana gelir kaynağını elmaslar oluşturuyor. Bu yeni keşif öncesinde, Botswana’da bulunan en büyük elmas, 2019 yılında yine Lucara tarafından çıkarılan ve “Sewelo” adı verilen 1.758 karatlık taştı.

Elmas madenciliği ve işlenmesi

18. yüzyıla kadar Hindistan dünyanın tek ham elmas kaynağıydı.


19. yüzyılın ikinci yarısında, ilk ham elmas Afrika’da bulundu.

Şu anda başlıca elmas üreticisi ülkeler arasında Avusturalya, Zaire, Rusya, Botswana, Güney Afrika sayılabilir.

Ham elmas çıkarma yöntemleri, ham elmasın kendini yerin yüzeyine ne şekilde gösterdiğine bağlı olarak değişmektedir. Kimberlit hatlarının çıkarılması için çukur açma yöntemi ya da “yeraltı madenciliği” gerekmektedir. Kimberlit parçasından erozyon yoluyla kurtulan elmas kristalleri nehirlerle taşınır. Buna “alüvyal madencilik” denir.

Kumlu kıyı katmanlarının kullanılması ise açık teras yapısıyla olmaktadır ki buna da “deniz madenciliği” denir.

Ham elmas bulmak büyük endüstriyel operasyonların sonucu olabileceği gibi, küçük ölçekli manuel yöntemler de mevcuttur. Bir karat pırlanta için ortalama 250 ton kaya, kum ve çakılın çıkarılması gerekir. Dünyadaki yıllık üretim 100 milyon karata eşittir ki bunun sadece yaklaşık %50’si mücevher kalitesindedir.

Ham elmas son şeklini ve parlaklığını alana kadar bir dizi işlemden geçer. Hiçbir ham elmas bir diğerine benzemez. Bu yüzden ham elması en avantajlı bir biçimde işlemek için ayrıntılı olarak incelemek ve en iyi berraklığı en az ağırlık kaybıyla elde etmeye çalışmak gerekir.


Ham elmasın işlenmesi sırasıyla şu adımlarla olur: işaretleme, yarma, kesme, şekillendirme ve son olarak taşın yüzeyinde fasetler (traş edilmiş değerli taşların yüzü) oluşturmak.

Fed tutanaklarında faiz indirimi sinyali: Altın fiyatları yükselişte!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.