Sosyal medya platformu Instagram’a bu sabahtan itibaren Türkiye’den ulaşılamıyor. Instagram çöktü mü? sorusu gündeme gelirken BTK’nın resmi web sitesinden yapılan sorgulamada Instagram’a erişim engeli gelmiş olduğu görülüyor. Peki, Instagram neden kapatıldı?
Sosyal medya platformu Instagram’a bu sabah giriş yapamayan kullanıcılar ‘Instagram çöktü mü?’ sorusuna yanıt aradı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun internet sitesinde yer alan bilgiye göre ise Instagram’a bu sabah erişim engeli getirildi. Türkiye’deki kullanıcılar Instagram’a giremiyor ancak Meta’nın diğer sosyal medya platformu Facebook’a erişim sağlayabiliyor.
BTK’nın sitesinde yapılan sorgulamada Instagram hakkında uygulanan kararlar başlığı altında “Instagram.com 2.08.2024 tarihli Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” yazısı görülüyor.
Instagram’a neden erişim engeli getirildi?
Erişim engeli kararının neden alındığı ve ne kadar süreceği ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
CNBC-e’nin haberine göre BTK Başkanlığı, Instagram’ı erişime engellerken re’sen kapatma yetkisini kullandı. BTK Başkanlığı Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller nedeniyle bu kararı aldı. Re’sen kapatma kararlarında 24-48 saat arasında mahkeme kararı alınması gerekiyor. CNBC-e’ye bilgi veren BTK kaynakları “Mahkemeden kararın bugün alınmasının beklendiğini” ifade etti.
BTK yetkisini kullandı
Haber Global’e konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise “Meta, dünya genelinde tepki çeken bir hamleyle, İsmail Haniye’nin fotoğraflarını ve ona yönelik taziye mesajlarını sosyal medya platformlarından kaldırdı. Bu durum, özellikle Türkiye’de ifade özgürlüğü ihlali olarak değerlendirildi ve BTK’nın Instagram’a erişim engeli getirmesi için bir gerekçe oluşturmuş olabileceği iddialarını güçlendirdi” dedi.
Kırık, böyle bir engelin Türkiye’de ilk kez olabileceğini belirterek “Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet erişimini düzenleme ve denetleme yetkisine sahip bir kurum olarak öne çıkıyor. BTK’nın bu yetkisi, 5651 Sayılı Kanun başta olmak üzere çeşitli yasal düzenlemelere dayanıyor. Bu bağlamda, internet ortamında yapılan yayınlar ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele etmek amacıyla web sitelerine erişim engeli getirilebiliyor.
Son günlerde, Instagram’a getirilen erişim engeli, kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açtı. Erişim engelinin gerekçesi resmi olarak açıklanmamış olsa da, bu durumun, Instagram ve Facebook’un sahibi Meta’nın, İsrail’in suikastıyla hayatını kaybeden İsmail Haniye’ye yönelik paylaşımları engellemesi ve kaldırmasıyla bağlantılı olabileceği yönünde spekülasyonlar bulunuyor” dedi.
Türkiye’de Instagram’ın erişime kapatılmasının e-ticarete günlük faturası 1,9 milyar lira
Türkiye’de Instagram’a getirilen erişim sınırlaması, e-ticarette günlük 1,9 milyar liralık bir hacmin etkilenmesine yol açabilir.
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) kararıyla 2 Ağustos itibarıyla Türkiye’de Instagram’a erişim sınırlaması getirildi. Platformun ne zaman erişime açılacağına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
Platformun erişime kapatılmasının e-ticareti ne yönde etkileyeceği tartışılmaya başlandı. Konuyla ilgili bilgi veren Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye’de toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10’luk kısmın sosyal medyada gerçekleştirildiğini belirterek, oluşturulan influencer trafiğiyle birlikte günlük 1,9 milyar liralık bir e-ticaret hacminin etkilenebileceğini vurguladı.
Ekmekçi, “Toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10’luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Günde 930 milyon TL’ye denk geliyor. Platformlara trafik oluşturan influencerlarla birlikte 1,9 milyar liralık bir hacim etkilenebilir. Bire bir yok olmaz ama başka zamana veya başka bir platforma kayar” dedi.
“Bu karar pozitif bir ortam oluşturmaz”
E-ticarette tüm kanalların önemli olduğunun altını çizen Ekmekçi, yıl sonu 3,4 trilyon liralık işlem hacmine ulaşma hedeflerinin bulunduğunu belirtti.
Bu hedefe giderken her türlü mecranın kısıtlanmasının sektör açısından faydalı olmayacağına vurgu yapan Ekmekçi, “Bizim için her kanal önemli. Türkiye’de Instagram çok önemli kanallardan bir tanesi. O platformda Türkiye’de ciddi bir ekonomi dönüyor. Bu platformun üzerinde dönen iş modelleri var, yatırımlar var, bu karar pozitif bir ortam oluşturmaz” şeklinde görüş bildirdi.
Ekrem İmamoğlu’ndan ‘Instagram’ tepkisi: ‘Sorumlu akıllar sansür birimi gibi çalışmayı bırakmalı’
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, Instagram’a erişim engeli getirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu kararın ‘keyfi’ olarak kabul edilemeyeceğini vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya platformu Instagram’a Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişim engeli getirilmesi üzerine sosyal medya hesabı X’ten açıklama yaptı.
Sosyal medyanın her kesim tarafından ticaret, haberleşme dahil birçok amaçla kullanıldığının altını çizen İmamoğlu açıklamasında şu cümleleri kaydetti:
Sosyal medya; her kesimin ticaret, haberleşme dahil birçok amaçla kullandığı bir platformdur. Bir sabah tüm ülkenin kullandığı bir mecranın keyfi olarak kapanması kabul edilemez. Instagram bir an önce açılmalı, iletişimden sorumlu akıllar sansür birimi gibi çalışmayı bırakmalı.