Kirada arabuluculuk dönemi: Yılda iki kez kademeli artış

Kirada arabuluculuk

Kira davalarında yığılmaya ve yıllarca bekleyişlere engel olmak için getirilen arabulucuk kurumu farklı çözümler üretiyor. Bunlardan biri de hem ev sahipleri hem de kiracıları yakından ilgilendiriyor. Arabulucular önünde yapılan görüşmelerde yılda iki kez kiraya zam uygulaması öne çıkmaya başladı.

Ev sahipleri kiranın düşüklüğünden kiracılar ise pahalılığından yakınıyor. Tabi hal böyle olunca tarafların anlaşması bir kira miktarı üzerinde uzlaşması mümkün olmuyor. Arabuluculuk kurumu giderek ev sahibi kiracı ilişkilerinde daha fazla yer tutmaya başladı.

Kirada arabuluculuk dönemi

Arabulucuların yaygın olarak önerdiği uygulamalardan biri de yılda iki kez kiraya zam yapılması oldu.


Öne çıkan bir arabuluculuk örneğinde, bir emekli mülk sahibi kirasının piyasa değerinin çok altında kaldığını belirtti. Kiracı ise aylık 4 bin TL kira ödüyordu ve rayiç bedelin 24 bin TL olduğu iddia ediliyordu. Taraflar arabulucuya başvurdu ve kademeli bir artış planlaması yapıldı.

Anlaşma sonucu ilk 6 ay için kira 8 bin TL’ye, ikinci 6 ay için ise 14 bin TL’ye çıkarıldı. Böylece kira bedeli yıl içinde iki kez artırıldı ve taraflar anlaşmadan memnun kaldı.

Bir diğer arabuluculuk örneğinde, kira tespit davası devam ederken taraflar arabulucuya giderek anlaşma sağladı. Mahkeme süreci devam ederken benzer konutlar için belirlenen rayiç kira 24 bin TL olarak tespit edilmişti.


Taraflar arabuluculuk sayesinde mahkemeye gitmeden, aylık 20 bin TL kira bedelinde uzlaşarak davayı sona erdirdi.

Kira artışında yüzde 25 sınırı kaldırıldı: Artış ne kadar olacak?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.