Binalarda ısı yalıtımı doğalgaz faturasını düşürüyor!

ısı yalıtımı doğalgaz

Uzmanlara göre ısı yalıtımı doğalgaz faturasını önemli ölçüde etkiliyor. Elektriğin ardından doğalgaza gelen zam tüketicileri kara kara düşündürüyor. Asıl fatura havaların soğuması ile birlikte kaloriferler yanmaya başladığında gelecek olsa da kışın ödeyeceği yüksek doğalgaz faturalarını düşünen tüketiciler şimdiden üşümeye başladı.

Doğalgaza gelen zam sonrası bir açıklama yapan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, artışla birlikte kışın konutları ısıtmak için daha fazla ödenecek doğalgaz faturalarının aile bütçesini zorlayacağını belirterek yalıtımsızlık nedeniyle binalarımızdaki enerji kayıplarının faturaları kabarttığına dikkat çekti. Türkiye’deki binaların sadece yüzde 25’inin yalıtımlı olduğunu dile getiren Eruslu, doğalgaz ve elektrik faturalarında kalıcı düşüşün binalarda doğru şekilde yapılacak ısı yalıtımıyla sağlanabileceğini söyledi.

Önce elektrik, ardından ise doğalgaz zammı

Aile bütçesinin önemli bir bölümünü oluşturan ısınma giderleri bu kış daha da artacak. Hanehalkı harcamalarında doğalgaz faturalarına ödenen rakamın artması özellikle gelirleri önemli ölçüde azalan ve alım gücü düşen kesimleri her geçen gün daha fazla zorluyor.


Isınma giderlerinin bütçedeki yükünü azaltmada yalıtımın çok önemli bir rol oynağını söyleyen İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Yalıtım, sağladığı enerji tasarrufuyla bütçe dostu bir uygulamadır. Enerji verimli, güvenli, sağlıklı ve konforlu yapılarda yaşamanın ön koşulu olan yalıtım sayesinde kışın doğalgaz, yazın ise elektrik faturalarını yarı yarıya azaltmak mümkün.

Doğru malzeme ve doğru işçilikle uygulanan ısı yalıtımı, binalarımızı çepeçevre sararak ısı geçişini azaltır. Bu sayede enerji kayıpları önemli ölçüde azaldığından yalıtımlı binalarda yaşayanlar kışın evlerini ısıtmak, yazın da soğutmak için yaklaşık yüzde 50 daha az fatura öder. Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 32,7’si binalarda tüketilirken bunun da yüzde 80’inini kışın ısınma, yazın ise soğutma için kullanıyoruz.


Türkiye, 2023 yılında enerji ithalatına yaklaşık 70 milyar dolar ödedi. Ülkemizdeki binaların sadece yüzde 25’i yalıtımlı olduğundan enerji faturamız ağırlaşmaya devam ediyor. Binalarımızı ısı yalıtımı ile daha az enerji tüketen yapılar haline getirmeyi başardığımızda her yıl yaklaşık 12-15 milyar dolarlık bir tasarruf elde edebiliriz” diye konuştu.

Yalıtımsız binalar enerji maliyetini artırıyor

Son yapılan doğalgaz zammının önümüzdeki kış aylarında aile bütçesi açısından ek bir yük oluşturacağını belirten Emrullah Eruslu, “Yalıtımsızlık nedeniyle enerji faturalarımız kabarık. Binalarımızı ısıtmak ve soğutmak için enerjimizi daha verimli kullanmamız gerekiyor. Yalıtım, aile bütçesi açısından olduğu kadar enerji ithalatı ve cari açığın azaltılması noktasında ülke ekonomisi açısından da büyük önem taşıyor.


Türkiye gibi enerjide yüksek oranda ithalata bağımlı bir ülkenin öncelikle binalarındaki enerji kayıplarını en aza indirmeye odaklanması hayati öneme sahip. Doğalgaz ve elektrik faturalarında kalıcı düşüşü binalarda doğru şekilde yapılacak ısı yalıtımıyla sağlayabiliriz. Doğalgaz harcamalarının aile bütçesi ve kamu bütçesi üzerinde oluşturduğu yükün hafifletilmesi için zaman kaybetmeden harekete geçmemiz, yapılarımızı gelişmiş ülkeler seviyesindeki enerji değerlerine getirmemiz gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.

Doğalgaz faturasını yüzde 30’a yakın düşüren tasarruf yöntemleri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.