Deutsche Bank’tan yıl sonu dolar/TL tahmini

Dolar

Deutsche Bank, dolar/TL kurunun yıl sonu 36 lira olacağını öngördü. Bankaya göre enflasyon da yıl sonu yüzde 47 olacak.

Alman finans devi Deutsche Bank, 2023 yıl sonu için dolar/TL ve enflasyon tahminlerini güncelledi. Banka, yıl sonunda doların 36 TL olacağını öngörürken, enflasyonun ise %47 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. 2025 yılı sonu için enflasyon tahminini %23 olarak açıklayan banka, ekonomik görünümde dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Deutsche Bank’tan yıl sonu dolar ve enflasyon beklentisi

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, CNBC-e’ye verdiği demeçte, Türkiye ekonomisinde sert iniş riskinin olmadığını belirtti. Onay, işsizlik oranının tarihsel olarak düşük seviyelerde kalmaya devam ettiğini, ancak üretim tarafında ciddi bir yavaşlama gözlendiğini ifade etti. Hizmetler sektörünün diğer alanlara kıyasla daha iyi bir performans gösterdiğini belirten Onay, ekonomide kademeli bir yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti.


Enflasyon %47, dolar 36 TL olacak

Yiğit Onay, kurumların bir yıl sonrası için enflasyon beklentilerini %50’nin üzerinde, hanehalkının ise %70’ler seviyesinde gördüğünü belirterek, “Fiyat koyucu firmaların beklentilerinde son aylarda düşüş eğilimi var” dedi. 2025 yılı sonu için enflasyonun %23 seviyesine gerileyeceğini öngören Onay, 2023 yılı sonunda ise enflasyonun %47 seviyesinde olacağını ifade etti.

Onay ayrıca, dolar/TL beklentilerinin iyileştiğini vurgulayarak, “Yıl sonu dolar/TL beklentimiz 36. Büyüme tarafında ise %3’lük bir büyüme öngörüyoruz. Enflasyonu %20’lerin altına düşürmek için ise istikrarlı bir maliye politikası şart” dedi.


“TL’ye yönelik beklentilerin önemli iyileşmeler gösterdiğini görüyoruz”

“Kurumlar bir yıl sonrası için enflasyonu yüzde 50’nin üzerinde, hanehalkı yüzde 70’lerin üzerinde bekliyor ama fiyat koyucu firmaların beklentisi daha önemli benim gözümde ve orada son aylarda düşüş eğilimini görüyoruz. Ek olarak TL beklentilerinin önemli iyileşmeler gösterdiğini görüyoruz.

2025 yılı sonu için enflasyonu yüzde 23 olarak görüyoruz. Bu yıl sonu için de yüzde 47 seviyesinde bekliyoruz. Dolayısıyla 2025 sonrası da önemli olacak. Enflasyonu yüzde 20’lerin altına getirmek istikrarlı bir maliye politikası izlenmesini gerektiriyor.


Yıl sonu dolar/TL beklentimiz 36 (Önceki tahmin 37). Büyüme tarafında da yüzde 3’lük bir büyüme öngörüyoruz.”

Ekonomi haberleri – Altın fiyatı yerinde durmuyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.