Altın rekor tazelemeye devam ediyor!

altın fiyatında tahminler

Altın önceki seansı yüzde 1 artışla kapatmasının ardından haftanın üçüncü işlem gününde rekor kırdı. Yatırımcıların yaklaşan ABD seçimlerini ve Orta Doğu’daki çatışmaları izlemesiyle altın bu hafta ikinci kez rekor kırdı.

Spot altın haftanın üçüncü işlem gününde ons başına 2.750 dolardan işlem görüyor. Ons altın ve Dolar/TL ile yapılan hesaplamaya göre gram altın ise 3.028 TL seviyesinde.

Standard Chartered Plc analisti Suki Cooper bir notta “Altının, makroekonomik arka plandan bağımsız olarak fiyatları daha da yukarı çeken destekleri yakalama yeteneği, piyasanın pozitif temel akışlar görmeye devam ettiğini gösteriyor,” dedi ve önümüzdeki haftalarda daha fazla yukarı yönlü risk beklediğini ekledi.


Banka, dördüncü çeyrekte altının ons başına ortalama 2.800 dolar olacağını ve fiyatların 2025’in ilk üç ayında ortalama 2.900 dolar olacağını öngörüyor.

Değerli metal, bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 33 arttı ve 2024’te en güçlü performans gösteren emtiası oldu. Faiz indirimi iyimserliği, Fed’in geçen ay gevşeme döngüsünü başlatmasıyla en son kazanımları körükledi, ancak işlemciler son haftalarda ABD ekonomisiyle ilgili karışık raporların ardından bu yılki faiz indirimlerinin boyutu ve kapsamı hakkındaki beklentilerini azalttı. Güçlü merkez bankası alımları ve artan jeopolitik gerginlikler de altını destekledi.


ABD Başkanlık seçimleri altın fiyatını nasıl etkiler?

trump harris polls

ABD, ilk kadın başkanı ya da yeniden Donald Trump dönemi arasında seçim yapmak için 5 Kasım’da sandık başına gidecek. Son anketlere göre yarış hala çekişmeli ilerliyor. Anketler, Harris’in Trump’a karşı ulusal çapta az bir farkla önde olduğunu gösteriyor, ancak kararsız eyaletlerde Trump’ın öne geçtiği belirtiliyor.

Ekonomist Barış Soydan, altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Soydan, “Trump’ın kararsız eyaletlerde öne geçtiği düşüncesi piyasaları etkilemeye başladı. Ons altın yeni haftaya 2730 doların üzerine (Yeni bir tarihi zirve), Bitcoin 69.000 doların üzerine çıkarak başladı. Aynı nedenle dolar da Euro ve Sterlin karşısında 2 ayın zirvesinde.” ifadelerini kullandı.

Jeopolitik riskler ve faiz adımları da etkili oldu

Ayrıca altın fiyatlarının yükselişinde Orta Doğu’da artan jeopolitik risklerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirmesi ve merkez bankalarının iki yıldır devam eden sıkı para politikasından yavaş yavaş geri adım atması etkili oldu.


Öte yandan Merkez bankalarının alımlarına devam etmesi de altın fiyatlarının yükselmesini sağladı.

ABD seçimleri Bitcoin fiyatını nasıl etkiler?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.