Discord uygulamasına neden erişim engeli getirildi?

discord

ABD merkezli iletişim platformu Discord uygulamasına Türkiye’de mahkeme kararıyla erişim engeli getirildi. Platform, İstanbul’da iki kadının öldürülmesinin ardından çocuk ve gençlere yönelik şantaj ve istismarla ilgili gündeme gelmişti.

Discord’un erişime engellendiğini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9 Ekim’de X hesabı üzerinden duyurdu. Bakan Tunç, platforma “Çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması nedeniyle” erişim engeli getirildiğini söyledi.

Tunç, “Toplumsal yapımızın temelini sarsmaya yönelik girişimlere asla müsaade etmeyeceğiz” dedi. Bakan Tunç, erişim engelinden önce 8 Ekim gecesi yaptığı başka bir paylaşımda bazı sosyal ağ sağlayıcıları ve internet sitelerine dair adli soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.


Discord’a neden erişim engeli getirildi?

Türkiye, ABD merkezli iletişim platformu Discord’a 9 Ekim’de erişim engeli getirdi. Platform, suç teşkil eden içeriklerin paylaşıldığı ve çocuklara yönelik şantaj ve istismar iddialarıyla gündemde.

Discord Mayıs 2015’te piyasaya sürüldü. Başlarda birçok oyunsever, platformu, oyun oynarken bir yandan sesli sohbet etmek için kullandı.

Discord, kullanıcılarına, sohbet odaları oluşturabildikleri “sunucular” kurma imkanı tanıyan bir platform. Birçok açıdan özelleştirilebilen bu sunucular herkese açık ya da yalnızca davetiye yoluyla girilebilecek şekilde ayarlanabiliyor.

Bir sunucuya üyeyseniz, dünyanın neresinde olursanız olun o sunucuda “kanallar” adı verilen yazılı ya da sesli sohbet odalarına katılabiliyorsunuz.

Kullanıcılar, bireysel olarak ya da en fazla 10 kişilik gruplar halinde “direkt mesajlar” üzerinden sunuculara girmeden irtibat da kurabiliyor.

Platforma katılmak için en az 13 yaşında olmak gerekiyor. Eğer bir ülkenin sosyal medya yasalarına göre asgari üyelik yaşı bunun üstündeyse Discord’a kaydolmak için yerel mevzuattaki şartlar esas alınıyor.

Platform ilk çıktığı yıllarda oyun severler arasında popüler oldu.


Ancak yayın açma, görüntülü arama gibi fonksiyonların eklenmesiyle yıllar içinde tabanını yüzbinlerden on milyonlara çıkardı.

Discord bugün oyun severlerin yanı sıra şirketlerden okullara, arkadaş gruplarından enstitülere birçok farklı topluluğun iletişim kurmak ve içerik paylaşmak için kullandığı bir platform.

Discord’un web sitesine göre platformun aylık aktif kullanıcı sayısı 150 milyonun üzerinde.

Platformun karanlık yüzü

BBC Türkçe’nin haberine göre; bazı diğer sosyal medya platformunda olduğu gibi Discord’u da kötüye kullananlar var.

Platformun adı, hem Türkiye’de hem de dünya çapında, siber suçlar, online zorbalık ve cinsel istismar iddialarıyla anıldı.

Discord, İstanbul’da 4 Ekim Cuma günü İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil adlı 19 yaşındaki iki kadının aynı yaştaki Semih Çelik tarafından vahşice öldürülmesinin ardından tartışma konusu oldu.

Çelik’in Discord üzerinden bir Incel (Involuntary celibate/İstemsiz Bekarlık Projesi) grubuyla iletişim halinde olduğu iddia edildi.

Cinayetlerin ardından Discord ile benzeri platformlarda suç unsuru içerikler paylaşılan çok sayıda grup olduğu ve bunların bazılarının üyelerini suça özendirdiği öne sürüldü.


Platforma, 9 Ekim 2024 itibariyle “Çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması” nedeniyle erişim engeli getirildi.

GündemSosyal Medya


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.