Mevduat Hesabı Açarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Mevduat hesabı açmayı planlıyorsanız; sunulan seçeneklere, faiz oranlarına ve bunun gibi birçok detaya dikkat etmeniz önemlidir. Çünkü mevduat hesabı kullanımında vergi kesintisi ve mevduat getirisi hesaplama gibi dikkat gerektiren pek çok detay vardır. Örneğin, aylık kazanç baz alınarak aylık faiz hesaplama işlemi yapılabilir ve ideal mevduat hesabı seçilebilir. Bunun yanı sıra faiz geliri hesaplama işlemi ile elde edeceğiniz kâr, yani mevduat kazancını öğrenmek mümkündür.

Mevduat hesabı

Mevduat Hesabı Türleri

Mevduat hesabı türleri vadeli, ihbarlı, birikimli ve döviz mevduat hesabı gibi farklı kategorilerde sunulur. Vadeli mevduat, sık tercih edilen ve paranın belli bir süre boyunca çekilmeyeceği hesap türüdür. İhbarlı mevduat ise parayı çekmek için bankaya ihbar vermeyi gerektiren bir hesaptır. Döviz mevduat da isminden anlaşılacağı üzere yabancı para birimleri üzerine açılan bir hesaptır. Birikim hesabı ise para biriktirmek için açılan ve belli dönemlerde ek faiz ödülü sunan bir mevduat hesabı türüdür.

Mevduat Hesabı Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Finansal geleceği garanti altına almak olarak kabul edilen mevduat hesabı, hem paranızı bankada biriktirebileceğiniz hem de faiz getirisi elde edeceğiniz bir yöntemdir. Bu sebeple mevduat hesabı açarken oldukça dikkatli olmak gerekir. Öncelikle hesap açılacak bankanın sunduğu ürünleri detaylı şekilde değerlendirmelisiniz. Böylelikle birikim hedefinize uygun olan mevduat hesabına daha kolay ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra faiz hesaplama, gerekli belgeler gibi detaylara da dikkat etmeniz önemlidir.

Faiz Oranları ve Vergi Kesintisi

Mevduat faiz oranları, faiz getirisi hesaplama aşamasında ihtiyaç duyulan en önemli unsurlardan biridir. Eğer faiz getirisi yüksek bir mevduat hesabı açmak istiyorsanız, seçenekler arasında faiz oranlarını dikkate almanız ve iyi bir karşılaştırma yapmanız gerekir. Mevduat faizi hesaplama kadar vergi kesintisi de önemlidir. Vergi kesintisi de mevduat hesabının faiz getirisinden belli bir oranda yapılan kesintidir. Kesintinin yapılacağı zaman aralıkları ise hesap türüne göre değişir.

Faiz Hesaplama

Mevduat hesabında faiz hesaplama formülü günlük, aylık ve yıllık olarak farklılık gösterir.

Örneğin, günlük vadeli faizi hesaplama formülü “(Anapara/100) x (Faiz Oranı/365) x Gün Sayısı” olacak şekildedir.

Aylık faiz hesaplaması da “(Anapara/100) x (Faiz Oranı/12) x Ay Sayısı” formülü ile yapılır.

Yıllık faiz hesaplaması için ise (Anapara/100) x Faiz Oranı x Yıl Sayısı formülü kullanılır.

Vadeli faiz hesaplama elde edilen sonuçtan vergi kesintisi yapılır ise mevduat faiz getirisi net şekilde elde edilir. Ayrıca vadesiz mevduatların faiz getirisi olmaması sebebiyle vadesiz hesaplama için bir formül yoktur.

Mevduat Hesabı İçin Gerekli Belgeler

Mevduat hesabı internet ve mobil bankacılık üzerinde yapılabildiği için belge ibraz edilmesine gerek yoktur. Fakat mevduat hesabı açacağınız bankaya ilk kez müşteri olacak iseniz kimlik belgesi, ikamet edilen adres ve iletişim numarası gibi bilgilere ihtiyaç duyulur. Bunun beraberinde banka tarafından sunulan müşteri bilgi formu, bankacılık hizmetleri sözleşmesi ve temel bankacılık ürün formu gibi belgeleri doldurarak teslim etmek gerekir.

Mevduat Hesabı Vade Süresi

Vadeli hesap türünde aktarılan paranın ne kadar zamanda faiz kazandıracağını ifade eden vade süresi, günlük, aylık ve yıllık olarak değişir. Vade süresini hesap açarken siz tercih edebilirsiniz. Bunun beraberinde hesap seçeneğine göre de belli vade süreleri sunulur. Vade süresi bakımından seçenekler sunan mevduat hesapları, özellikle yatırımcılar için risksiz ve güvenli görülür. Siz de elde etmek istediğiniz faiz getirisini baz alarak belli bir vade süresini kapsayan mevduat hesabı açabilirsiniz.

Mevduat Hesabı Başvuru Kanalları

Mevduat hesabı açmak için bankanıza başvuruda bulunabilirsiniz. Mevduat hesabı faizi hesaplama aracı kullanarak birikimlerinizi nasıl koruyacağınızı öğrenebilirsiniz. Mevduatta vadeli hesaplama gibi pek çok işlemi yapabileceğiniz başvuru kanalları, sizin için en uygun hesap türünü sunar. Siz de bu seçenekler arasından birikim planlamanıza hitap eden mevduat hesabı türünü ya da ürününü seçebilirsiniz.

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.