Deloitte Spor İş Grubu, 2023 yılında sporda değişim için altı güç belirlemişti. Bunlar: Gelişen Küresel Pazar; Dijitalin Hızı; Yeni Nesil; Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık; Sağlık ve Refah ile Çevresel Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği konularını kapsamaktaydı.
Deloitte, Son 15 ayda, müşteri ağındaki liderlerle yaptığı görüşmeler, sektör yuvarlak masa etkinlikleri ve 20 ülke ve 27 spor dalında 100’den fazla üst düzey liderin tamamladığı Sporun Geleceği Anketi yanıtlarını toplayarak, bu eğilimlerin çok çeşitli spor ve eğlence liderleri üzerindeki etkisini izledi. Daha sonra daha küçük gruplara, bireysel değişim güçlerinin organizasyonlarını nasıl etkilediği konusunda anket yapıldı.
Deloitte’nin Sporun Geleceği 2024 analizinde, yatırımların spor endüstrisinde inovasyonu beslemeye devam etmesiyle birlikte liderlerin yeni yatırımlar çekerek, dijital yetenekleri entegre ederek, yeni nesil taraftarlarla etkileşim kurarak ve operasyonlarında güven oluşturarak kendi yollarını açmaya odaklandıklarını ortaya koymaktadır.
Ankete katılanların %55’i, spor endüstrisinin gelecekteki büyümesi konusunda geçen yıla göre daha iyimser hissettiklerini söyledi.
Bu iyimserlik eylemden kaynaklanıyor. Anket bulgularını tartışmak için düzenlenen odak gruplarından, birçok liderin iyimserliğinin ilk değişiklikleri uygulamaktan ve net faydalar elde etmekten kaynaklandığını göstermektedir. Dönüşüm artık oyunda kalmak için bir zorunluluktur. Karmaşık piyasa dinamikleri rekabeti artırdıkça, finansmanı zorlayıp operasyonları aksattıkça spor sektörü derin bir değişim yaşamaya devam ediyor. Ancak, daha önce hiç olmadığı kadar yeni kitlelerle etkileşim kurma fırsatları sunan, giderek küreselleşen bir sektörle birlikte gelen faydalardan kaynaklanan bir iyimserlik duygusu var.
Sporun Geleceği 2024 Raporunun Temel Bulguları;
- -Oyunda kalmak için dönüşüm bir zorunluluktur.
- -Değişim için ‘üç büyük’ güç (Gelişen Küresel Pazar, Dijitalin Hızı ve Yeni Nesil) kitleye öncülük ediyor.
- -Sporda değişen güç dengesi
Sporun Geleceği 2024: Değişim İçin Dört Güç:
Gelişen Küresel Pazar: Spor piyasası dinamik bir şekilde gelişiyor; sporun eğlenceyle birleşmesi ve bir varlık sınıfı olarak olgunlaşması, yoğun yatırım faaliyetlerini yönlendiriyor. Bu durum, önde gelen otellerin marka güçlerini ve finansal güçlerini kullanarak küresel çapta çeşitlenip büyümeleri, gelir paylarını artırmaları ve hayran sadakati elde etmeleri nedeniyle kutuplaşmayı hızlandırıyor .Bu durum , spor organizasyonlarının giderek daha rekabetçi bir pazarda önemini korumak için adapte olmasıyla birlikte radikal reformlara yol açıyor. Spor liderlerinin %35’i bu eğilimi, kuruluşlarını etkileyen değişimin öncü gücü olarak tanımladı. Liderlerin %7’si kuruluşlarının bu eğilime verdiği yanıtın ‘pazar liderliği’ olduğunu söyledi.
Dijitalin Hızı: Dijital gelişimin patlayıcı hızı sporu dönüştürüyor; ortaya çıkan teknolojiler oynamanın, takip etmenin, etkileşim kurmanın ve faaliyet göstermenin yeni yollarını yaratıyor. Bu durum, spor organizasyonları için çıtayı yükseltiyor; çünkü kilit paydaşlar, dijital etkileşimlerinin tüketiciye dönük diğer sektörlerdeki deneyimlerini karşılamasını veya aşmasını bekliyor. Buna karşılık spor kuruluşları dijitalleşmeye yöneliyor; dijital yetenekleri organizasyonlarının tüm yönlerine entegre etmek ve yerleştirmek için işletme modellerini gözden geçiriyorlar. Spor liderlerinin %35’i bu eğilimi, kuruluşlarını etkileyen değişimin öncü gücü olarak tanımladı. Liderlerin %13’ü kuruluşlarının bu eğilime verdiği yanıtın ‘pazar liderliği’ olduğunu söyledi.
Yeni Nesil: Yeni nesil hayranlar, kuruluşları yenilik yapmaya ve tekliflerini çeşitlendirmeye zorlayan içerik, deneyim ve amaçlara yönelik yeni beklentiler getiriyor. Sonuç olarak spor, eğlence ve popüler kültürle giderek daha fazla bütünleşiyor ve spor markalarını hayranların dikkatini çekmek için yan sektörlerle rekabete sürüklüyor. Bu, test ve yineleme modeli altında bir keşif dalgası yaratıyor. Spor, yeni nesile ulaşmanın, onlarla etkileşim kurmanın ve onlardan para kazanmanın yeni yollarını deniyor. Spor liderlerinin %19’u bu eğilimi, kuruluşlarını etkileyen değişimin öncü gücü olarak tanımladı. Liderlerin %5’i kuruluşlarının bu eğilime verdiği yanıtın ‘pazar liderliği’ olduğunu söyledi.
Güven: Güven, sporun geleceğini şekillendirmede, spor markalarının itibarını ve kilit paydaşlarla ilişkilerini şekillendirmede, üst ve alt çizgiyi etkilemede önemli bir rol oynar. Toplum evrilirken markalar, sosyal ve çevresel sorumluluk, yönetişim ve dürüstlük konularındaki eylemleri konusunda daha fazla incelemeye tabi tutuluyor ve güven kazanmanın ve daha da önemlisi güven kaybetmenin yeni yolları yaratılıyor. Buna karşılık spor organizasyonları, geleceklerini korumak için kilit paydaşlarıyla güven oluşturarak amaca ve şeffaflığa daha fazla önem veriyor. Spor liderlerinin %39’u, gelecek nesil taraftarlarla etkileşim kurarken sadakati teşvik eden güvene dayalı ilişkiler kurmanın ve sürdürmenin zor olacağını söylüyor. Liderlerin %50’si, dijital yetenekleri geliştirmenin sağlayacağı en büyük faydalardan birinin taraftar anlayışını geliştirmek olacağı konusunda hemfikir.
Deloitte’nin “Sporun Geleceği 2024: Anı Yakalamak” raporu; Sporun geleceği kuruluşunuzu nasıl etkileyecek sorularına cevap ararken; Değişim için her güç, dünya çapında spor organizasyonları, yatırımcılar ve hükümetler için benzersiz fırsatlar ve riskler sunmaktadır.
Rapor, ayrıca önümüzdeki yıllarda sporu değişime yönlendiren temel güçlerin nasıl etkileyeceği, bu konuda öncülük eden kuruluşların vaka çalışmaları ve kuruluşların anı yakalamak için hemen atabilecekleri adımların incelenmesini sunmaktadır.
Kaynak: https://www.deloitte.com/uk/en/services/financial-advisory/research/the-future-of-sport.html