Ünlü köftecide domuz eti çıktığı iddiaları sonrası Bakanlık’tan açıklama geldi

köftecide domuz eti

Sosyal medyada ünlü bir köfteciye ait ürünlerde domuz eti bulunduğuna dair yayılan iddiaların ardından, “domuz etinin kasaplık et sınıfına dahil olduğu” savunulmuştu. Bu çarpıcı iddianın ardından, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden açıklama yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sektöründeki taklit ve tağşiş yapan firmaların listesini internet üzerinden yayımlamaya başladı. “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” adresinde yer alan listede, hileli ürünler üreten firmalar ve markalar ifşa ediliyor. Ancak, bu listeyle ilgili sosyal medyada dikkat çeken bazı iddialar gündeme geldi.

Bakanlıktan açıklama geldi

Ünlü bir köftecinin ürünlerinde domuz eti tespit edildiği ancak firmanın mahkeme kararıyla listeden adını kaldırdığı öne sürüldü. Bunun üzerine ortaya bambaşka bir iddia daha atıldı. Bakanlığın “domuz etini kasaplık etler sınıfına aldığı” belirtilirken, gündem olan konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi.


“Domuz etinin kasaplık etler sınıfına alındığı” iddiasıyla yapılan dezenformasyon ve manipülasyonların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Domuz eti kasaplık etler sınıfında mı?

Açıklamada, “Bazı sosyal medya hesaplarından ‘domuz etinin kasaplık etler sınıfına alındığı’ şeklinde dolaşıma sokulan Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği yürürlükte değildir. Et ürünlerine ilişkin halen yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları Tebliği’nde domuza ilişkin bir tanım, ifade ve atıf bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

İftira ve yalanlar gerçeği yansıtmıyor

Bakanlıkça gerçekleştirilen tüm denetimlerin, bu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde titizlikle sürdürüldüğüne işaret edilen açıklamada, sosyal medya üzerinden bu konuda yapılan dezenformasyon, manipülasyon, iftira ve yalanların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.


Ünlü köfteci domuz eti çıktığı iddiası gündemde

T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş’ın haberine göre, son olarak sosyal medyada, ünlü bir köfte zincirinin ürünlerinde domuz eti bulunduğu tartışılmaya başlandı. Ortaya atılan iddiaya göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde, Köfteci Yusuf isimli köfte zincirinin iki şubesinden alınan örneklerde domuz eti tespit edildi ancak firmanın adı açıklanmadı.

Domuz eti tespit edildiği rapor paylaşıldı

T24’ün ulaştığı belgelere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerin ardından Köfteci Yusuf’tan alınan numunelerde domuz eti tespit edildi.

köfteci yusuf rapor

27 Şubat ve 7 Mart tarihlerinde sonuçlanan iki farklı muayene ve analiz raporunda, numune olarak alınan dana eti döneri ve tüketime hazır pişmiş köftede domuz etine rastlandı. Yapılan incelemelerde, tek tırnaklı ya da kanatlı hayvan eti ise tespit edilemedi.


İncelemeler pişmiş köfte eti ve dana eti dönerinden numune alınarak yapıldı. Pişmiş köfte etinden 300 gram, dana eti dönerinden 400 gram numune alındı. Raporlara göre her iki üründe domuz eti tespit edildi.

Gündem


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.