Dubai çikolatası, Antep fıstığı fiyatlarını etkileyerek bazı marketlerde 450 liraya kadar düşmesine neden oldu. Sosyal medyada “Avrupa Birliği, küflenmiş tarım ürünlerinde bulunan ve kanserojen etkisi olan aflatoksin içeren ürünleri sınırdan geri çeviriyor. Bu ürünler de piyasaya sürülüyor” iddiaları ortaya atıldı. Üreticiler ise bu durumun sebebinin yüksek rekolte olduğunu belirtiyor.
Türkiye gazetesine konuşan Gaziantep Fıstıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Polat, bu yıl rekoltenin 700 bin ton civarında olduğunu ve önceki yıl 1.500-1.600 lira olan fıstık fiyatlarının düştüğünü vurguladı.
Dubai çikolatası bu sene fıstıkta fiyatları körükledi” diyen Polat, Dubai çikolatasına karşı vatandaşları uyardı:
“Merdiven altı Dubai çikolatasına dikkat”
Dubai çikolatasına karşı vatandaşları uyaran Polat, “Bu furya kısa sürer. Sosyal medyanın körüklediği bir şey. Vatandaş dikkat etsin. Merdiven altı yerlerde piyasada ne kadar rezil ürün varsa bu çikolatanın içine koyuyorlar. Çünkü antepfıstığın tozundan yapılıyor. Merdiven alt üretim yapan yerlerin hepsi rezil olan ürünleri alıp toz haline getirip, çikolatayla satıyor” diye konuştu.
“Alfatoksin içeren ürün 1-2 konteyneri geçmez”
Antepfıstığı tedarikçiliği Mehmet Akay da alfatoksin iddialarının doğru olmadığını söyleyerek fiyatların düşmesini rekolte yüksekliğine bağladı. Yurt dışına gönderilen bazı ürünlerde aflatoksin tespit edildiğin ancak bunların 1-2 konteyneri geçmediğini kaydeden Akay, “Alfatoksin, hava şartlarından ya da kullanılan gübrelerden kaynaklanabiliyor. Ama bu ürünler imha ediliyor ya da direkt limanlardan üçüncü dünya ülkelerine gönderiliyor. İç piyasaya sürülme gibi bir durum kesinlikte söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.
Antep fıstığı fiyatı bir anda yarıya düştü!
Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan ‘dubai çikolatası’ çılgınlığı, antep fıstığına olan talebin artmasına neden oldu. Buna karşın antep fıstığı fiyatları, son günlerde her şeye zam gelmesine rağmen ucuzlamaya devam ediyor. Sözcü’de yer alan habere göre; Klinik Kardiyalog Muhammed Keskin, bu düşüşün sakıncalı ürünlerin Türkiye pazarında satışa sunulmasıyla ilişkili olmasına dikkat çekerken, ortaya çıkan veriler vatandaşların sağlığının tehlikede olduğunu gözler önüne serdi.
AB tarafından reddedilen ürünlerde Türkiye ilk sırada yer alıyor
Avrupa Birliği tarafından yayınlanan verilere göre, 2024 yılının ilk 8 ayında küflenmiş tarım ürünlerinde bulunan ve kanserojen etkisi olan aflatoksin içerikli ürünlerde en fazla sınırdan çevrilen ülke Türkiye oldu. Aflatoksin, sık sık küflenmiş antep fıstıklarında kullanılırken, son günlerde dubai çikolatalarında kilolarca kullanılan bu ürün, doktorların alarma geçmesine neden oldu.
Pazarlarda ve marketlerde fiyatı ucuzlayan antep fıstığı hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, söz konusu sakıncalı ürünlerin ilerleyen yaşlarda karaciğer kanserine neden olabileceğini hatırlattı. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Muhammed Keskin, “Aflatoksine bulanmış antep fıstıklarını bizlere Dubai çikolatası yaparak yedirmişler. Helal olsun. İleride karaciğer kanseri vakaları artınca “acaba neden?” diye düşünmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Aflatoksinin sağlığa zararları neler?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre; aflatoksinler yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir. Tüketicilerin korunması amacıyla ithalat ve ihracat ürünlerinde aflatoksin kllanımı yasaktır. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan aflatoksinler, gıdaların ısıtılması ya da pişirilmesi gibi işlemlerde kaybolmazlar.
Yine Bakanlığa ait Antep Fıstığı Araştırma dergisinde yayımlanan makaleye göre; antepfıstığına küf bulaşımı bahçede başlıyor. Alfatoksin oluşumu ise meyveler ağaçtayken veya hasar sonrası yetersiz ve uygun olmayan işleme ve depolama koşulları sonucu gelişebilmektedir.
Bir gıdada alfatoksin oluştuktan sonra detoksifikasyon (yani alfatoksinden arındırılması) tam anlamıyla yapılamamaktadır. Bazı fisiksel ve kimyasal işlemlerle alfatoksin seviyesi düşürülebilmekte ancak yeni teoksijenik/mutajenik maddeler ortaya çıkabilmektedir.