En fazla cıva bulunan 3 balık türü: Karaciğere ve kalbe zarar veriyor!

En fazla cıva balık

Balıklarda bulunan cıva miktarı, çoğu zaman sağlığımız için bir tehdit oluşturmaz. Buna karşın doktorlar, cıva miktarı bakımından tehlikeli olan balık türlerini sıralayarak, dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

Doktorlar, sağlıklı beslenmek isteyen herkese sık sık balık tüketmelerini tavsiye eder. Vücudumuz için çok sayıda faydalı bileşen ve çoklu yağ asidi barındıran balıklar, aynı zamanda kalp, karaciğer ve beynimiz için zararlı olan cıva açısından da zengin olabilmekte.

Araştırmalara göre en fazla cıva bulunan 3 balık hangisi?

Odessa Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan laboratuvar incelemeleri, cıva miktarı tehlikeli boyutlarda olan balık türlerini gözler önüne serdi. Bu araştırmada uzmanlar, büyük gözlü ton balıkları ve kral uskumru çeşitleriyle birlikte kılıç balıklarının da cıva bakımından sınırın üzerinde yer aldığını tespit etti.


Bu balıkları sık sık tüketmenin vücutta sinir sistemi bozuklukları ve nevroz yaratabileceğini söyleyen uzmanlar, özellikle hamile kadınların yüksek miktarda cıva tüketmesi halinde hem kendilerinin hem de bebeklerinin fetal sinir sistemlerinin olumsuz etkilenebileceğini vurguladı.

Satışı yasaklanabilir!

Öte yandan listede adı geçen balıklardan ton balığı, dünyanın birçok ülkesinde konserve şekilde tüketilmekte. İngiltere’de bir araştırma ekibi, geçtiğimiz haftalarda yayınladığı rapor ile Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İngiltere’den satın alınan 150’den fazla konserve ton balığı kutusunun incelemeye alındığını duyurdu.


Market raflarından rastgele şekilde seçilen bu balıklar üzerinde yapılan testler, konservelerin yüzde 57’sinin birçok balık için güvenli sınırları aşan seviyede cıva bulundurduğunu kanıtladı. Araştırmanın medyada yayınlanmasının ardından İngiltere’de konservelenmiş ton balıklarının satışının yasaklanmasına yönelik peş peşe çağrılar yapıldı.

Genellikle kısa ömürlü, küçük balıklar, çiftlik balıkları ve tatlı su balıklarında cıva oranı düşüktür. Denizlerimizde yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda cıva yok denecek kadar azdır. Dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda cıva düşüktür. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) haftada iki öğün düşük miktarca cıva içeren balık tüketiminin sağlık için risk oluşturmadığını bildirmiştir.


Uzmananlara göre cıva oranı açıklanmış konserve balıkları tüketmekte fayda var.

Hamsi, istavrit, barbun, tekir, palamut, uskumruda cıva oranı yüksek mi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.