Kuraklık alarmı: Barajlar kritik seviyede, susuzluk kapıda!

Kuraklık susuzluk

İstanbul’da İSKİ tarafından yapılan ölçümlerde barajlardaki doluluk oranı yüzde 29.92 olarak ölçüldü. Alibeyköy, Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranının yüzde 10’un altında olduğu belirtildi. Bodrum’da da kenti besleyen Mumcular ve Geyik barajlarında su seviyesi yüzde 7’ye indi.

Elmalı Barajı’nda doluluk oranı ise yüzde 51.61 olarak ölçüldü. Dün ölçülen yüzde 29.92 doluluk oranının son bir yılın en düşük seviyesi olduğu belirtildi.

İstanbul’un Anadolu Yakası’na su sağlayan Ömerli Baraj Gölü havzasında dün ölçülen yüzde 26.28’lik doluluk oranı son 9 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.


İSKİ tarafından 9 Kasım 2024 tarihli paylaşılan verilere göre megakentte barajların doluluk oranı yüzde 29 seviyesine kadar düştü.

barajların doluluk oranı
Grafik: İstanbul’da barajların doluluk oranı (9 Kasım 2024 – İSKİ)

Verilere göre İstanbul’da Alibeyköy Barajı yüzde 6, Kazandere Barajı yüzde 8,6 ve Pabuçdere yüzde 7,5 doluluk oranına sahip. En fazla doluluk oranına sahip baraj ise yüzde 51,3 ile Elmalı Barajı.

istanbul barajları
Grafik: İstanbul’da barajların doluluk oranı (9 Kasım 2024 – İSKİ)

Kocaeli ve Bodrum da tehlikenin eşiğinde!

Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Yuvacık Barajı’nda İSU Genel Müdürlüğü verilerine göre su seviyesi yüzde 19 doluluk ile 10 milyon 7 bin metreküp olarak ölçüldü. Geçen yılın aynı ayında su seviyesi yüzde 35 olan barajda, Sapanca Gölü’nden yapılan su takviyesine rağmen düşüş sürüyor.

Muğla Bodrum’da da kenti besleyen Mumcular ve Geyik barajlarında su seviyesi yüzde 7’ye indi. Ölü hacim seviyesine düşen iki barajdan ve yeraltı su kaynaklarından Bodrum’a içme suyu temini sağlanıyor.


Bölgede yüzde 40 oranıyla suyu kalan tek baraj olan Akgedik Barajı’ndan Milas’a içme ve sulama suyu temin ediliyor. Yaşanan kuraklık ile birlikte Bodrum’da su kesintileri devam ederken, yetkililer suyun tasarruflu kullanımı konusunda çağrıda bulundu.

GündemÇevre


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.