Sahte dolar alarmı: Başsavcılıktan soruşturma, TCMB ve TBB’den açıklama

sahte dolar

Sahte dolar alarmı: Döviz bürolarından sonra bazı bankalar da şubelerine yazı göndererek, para sayma makinelerinde güncelleme yapılana kadar 50 dolar ve eski basım 100 dolar almamaları talimatını verdi. Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı sahte para basımı ve dağıtımı konularının araştırılması amacıyla re’sen soruşturma başlattı. Piyasada 600 milyon dolar sahte dolar olduğu düşünülüyor. TCMB ve Türkiye Bankalar Birliği de sessizliğini bozdu.

‘Bankacılık sektörü sahte 50 ve 100 dolarlık banknotlar nedeniyle alarma geçti. Bir süredir ‘sahte dolar’ konusunda şubelere uyarılarda bulunan ancak alım-satım kararını şube inisiyatifine bırakan bazı bankalar, dün itibarıyla yeni duyuru yayımlayarak, “50 dolar ve eski basım 100 dolar” alımının geçici olarak durdurulduğunu bildirdi. Bankacılık kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, genel müdürlüklerden şubelere gönderilen yazıda, “Banka ve müşteriler için risklerin minimize edilmesi adına 50 dolar ve eski basım 100 dolar alımını para sayma makinelerinde güncellemeler tamamlanana kadar geçici olarak durdurulmuştur” denildi. Yazıda, sahte paraların şubelerdeki para sayma makinelerinden geçebildiğine dikkat çekilirken, ‘makinelerde gerekli güncellemeler yapıldıktan sonra’ yeniden bilgilendirme yapılacağı kaydedildi.

BANKALAR DÖVİZ BÜROLARINI DA GERİ ÇEVİRDİ

Sözcü’nün haberine göre özellikle bankaların, “eski basım beyaz dolar” olarak bilinen dolar banknotlarını kabul etmemesinin, piyasalarda büyük bir tıkanıklığa neden olduğunu bildiren TÜYEMDER Başkanı Mehdi Şeren, döviz büroları olarak sahte olmadığından yüzde 100 emin oldukları dolar banknotlarını bankalara ilettiklerini ancak bankaların geri çevirdiğini bildirdi. Şeren yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Seri numaralarının kayıt altına alınarak işleme tabi tutulmasını ve sahte çıkması durumunda iadesini talep etmemize rağmen, bankalar bu taleplerimizi reddediyor. Aynı şekilde, bankalar bireysel müşterilerin benzer taleplerini de geri çeviriyor” dedi.


dolar tl

Sahte dolar iddiaları hakkında soruşturma başlatıldı

Son günlerde sahte dolarların piyasaya sürülmeye çalışıldığına yönelik haberler yer alıyor. 50-100 dolarlık sahte banknotların para sayma makinelerinden bile geçtiği ifade edilirken bazı döviz büroları alarma geçerek dolar alımlarını durdurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı sahte dolar iddialarıyla ilgili harekete geçerek soruşturma başlattı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, İstanbul’da, yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürüldüğü ve bu nedenle Kapalıçarşı’daki bazı döviz bürolarının dolar alımını durdurduğu yönündeki iddialar üzerine harekete geçti. Başsavcılık, sahte para basımı ve dağıtımı konularının araştırılması amacıyla re’sen soruşturma başlattı.

Türkiye, piyasalarda dönen sahte dövizleri konuşuyor. 600 milyon dolar olduğu düşünülen sahte dolarları ATM’ler ve para sayma makineleri de ayırt edemiyor. Türkiye genelinde 50 ve 100 dolarlık banknotların alımı durduruldu.

Piyasada sahte dolar paniği: Merkez Bankası’ndan açıklama

dolar rezervi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasada artan banknot sahteciliğiyle ilgili açıklama yaptı. Merkez Bankası açıklamasında, “Sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır” denildi. Ayrıca, teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönledirmelerin yapıldığı vurgulandı.

Türkiye Bankalar Birliği de yaptığı açıklamada, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapıldığını kaydetti.

İstanbul’da ele geçirildi

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, piyasada sahte dövizin dolaştığına ilişkin sosyal medyada ve basında çıkan haberler üzerine çalışma yaptı.

Fatih ve Zeytinburnu’nda sahte para basımı yapıldığına dair elde edilen bilgiler sonrası, 2 adrese eş zamanlı operasyon yapıldı.

Operasyonda 1 zanlı gözaltına alındı. Aramalarda piyasaya sürülmeye hazır sahte 3 milyon 600 bin euro, üzerinde euro filigranı ve 100 ibareleri bulunan şeffaf naylon kalıp, mor ışık, basım makinesi ile çeşitli bankaların ibarelerinin bulunduğu 817 sahte çek yaprakları ele geçirildi.


Dolar TL

TCMB ve Bankalar Birliği sessizliğini bozdu

TCMB’nin açıklaması şu şekilde oldu:

“Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir.

Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir.

Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır.

Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.”

TBB: Güncellemeler yapılmaktadır

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) açıklamasında kontrollerin yapıldığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

“Son günlerde piyasada sahte döviz banknotlarının dolaşımının arttığına dair haberler yer almaktadır.

Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla; kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır.


Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır.”

Gündem


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.