16 yaş altı için sosyal medya yasağı getirilmesi planlanıyor

16 yaş altı

Türkiye’de uzun süredir tartışılan bir konu artık gerçeğe dönüşüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı bir rapor düğmeye basılmasına neden oldu. Rapora göre sosyal medya kullanımı çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bu rapordan sonra sosyal medya kullanımı için 16 yaş sınırı getirilmesi için çalışmalara başlandı.

Sosyal medyanın gençler üzerindeki etkileri giderek daha fazla tartışılırken, Türkiye’de 16 yaş altı kullanıcılar için yasak getirilmesi gündeme geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu konuda dikkat çeken bir rapor hazırlayarak, sosyal medya kullanımının çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkilerini detaylı bir şekilde ortaya koydu.

16 yaş altı kullanıcılara sosyal medya yasağı kapıda!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “13 yaş altına sosyal medya platformlarının yasaklanması konusunda henüz karar yok, tartışıyoruz. Benim kişisel yaklaşımım sosyal medyada yaş sınırının 16 olması” değerlendirmesini yapmıştı.


Avustralya’da sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle 16 yaş altına sosyal medya yasağı getirilmesi, Türkiye’de de aynı tartışmaları beraberinde getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hazırladığı raporda, sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkilerine dikkat çekti.


Sosyal medyanın; psikolojik, fizyolojik ye sosyal ilişkiler açısından çocuklar ve gençleri olumsuz etkilediği, şiddete eğilimi artırdığı, sosyal ilişkilerde kopukluk ve yalnızlık hissine sebebiyet verdiği kaydedildi. Aile içindeki çatışmaya artırdığının da işaret edildiği raporda, kontrolsüz ve sınırsız kullanımının bağımlılığa ve aile bireylerinden uzaklaşmaya sebebiyet verdiği vurgulandı.

16 yaş altı

Türkiye, dünya ortalamasını geçti

Rapora göre, Türkiye’de sosyal medya kullanımı dünya ortalamasının oldukça üzerinde. Dünya genelinde sosyal medya günlük kullanım süresi 6,5 saat olarak hesaplanırken, bu süre Türkiye’de 7 saat. Ülkede nüfusun yüzde 87’si, yani yaklaşık 75 milyon kişi sosyal medya kullanıcısı. En az bir sosyal medya platformu kullananların oranı ise yüzde 77.

Türkiye’deki aktif sosyal medya kullanıcılarının platformlara göre dağılımı şu şekilde:

  • Instagram: 58,4 milyon
  • YouTube: 58,1 milyon
  • WhatsApp: 52 milyon
  • TikTok: 37,5 milyon
  • Facebook: 34,5 milyon
  • X (eski adıyla Twitter): 21,7 milyon
  • LinkedIn: 17 milyon

Çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkileri raporun odak noktasında

sosyal medya çocuklar


Raporda, sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerindeki psikolojik, fizyolojik ve sosyal etkileri detaylı bir şekilde ele alındı. Özellikle kontrolsüz kullanımın:

  • Şiddete eğilimi artırdığı,
  • Sosyal ilişkilerde kopukluk ve yalnızlık hissine neden olduğu,
  • Bağımlılık ve aile bireylerinden uzaklaşmaya yol açtığı,
  • Aile içi çatışmaları artırdığı vurgulandı.

ABD ve Avrupa’da kısmi yasaklamalar

  • Fransa‘da memurların iş telefonlarında, Hollanda‘da iş için kullanılan cihazlarda bütün sosyal medya, film, video ve oyun siteleri yasaklandı.
  • ABD‘de eyaletlerin yarısından fazlası ve İngiltere TikTok’u kamu cihazlarında yasakladı.
  • Norveç iş için kullanılan cihazlarda TikTok ve Telegram’ı yasaklarken, İsveç Savunma Bakanlığı, personelin TikTok kullanımına yasak getirdi.
  • Belçika ve Danimarka‘da TikTok’u yasaklarken, Kanada kabul edilemez bir risk olduğuna dikkat çekti.

Eko-anksiyete nedir? Gençler ve çocuklar nasıl etkileniyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.