Devasa kara delik tüm galaksiyi yutarak uykuya geçti

Devasa kara delik

Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanlarının araştırmalarına göre devasa bir kara delik uykuya dalacak kadar çok yemiş.

Araştırmacılar, kara deliğin etrafındaki galaksiden çok fazla kütle yutarak uyku haline geçtiğini söyledi. Uyuyan bu kara delik, olması gerekenden çok daha büyük. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), erken evrende galaksinin kütlesinin neredeyse yarısı kadar bir kara deliğe sahip alışılmadık bir galaksi buldu ve bu galaksinin nasıl oluştuğuna dair soruları gündeme getirdi.

Bunun sonucunda kara delik, Güneş’in yaklaşık 400 milyon katı gibi devasa bir kütleye ulaştı. Devasa boyutu, ev sahibi galaksisinin büyük bir kısmını oluşturduğunu gösteriyor. Oran genellikle yüzde 0,1 olduğu halde bu kara delik, galaksinin kütlesinin yüzde 40’ını temsil ediyor.


Muazzam büyüklüğü, evrenin çok uzak bir noktasından tespit edilmesini sağladı ve kara deliğin kozmosun ilk zamanlarından geldiği anlaşıldı. Bu kara delik, evrenin sadece 800 milyon yaşında olduğu bir dönemde gözlemlendi.

Ancak kara delik, devasa boyutuna rağmen yemeyi artık büyük ölçüde bıraktı. Halihazırda etrafındaki galaksiyi kendi teorik sınırının sadece yüzde biri oranında yutuyor.

Bu da kara deliklerin gelişim süreçleri hakkında yanılmış olabileceğimize işaret ediyor: Evrenin bu kadar erken dönemlerinden gelen bir kara deliğin bu kadar büyük olup bu kadar yavaş genişleyebileceği daha önce düşünülmemişti. Araştırmacılar, en olası açıklamanın kara deliklerin hızla büyüyüp uykuya daldığı dönemlerden geçmesi olduğuna inanıyor.

dormant overmassive black hole

Cambridge Kavli Kozmoloji Enstitüsü’nden başyazar Ignas Juodžbalis “Bu kara delik uykuda olsa da muazzam boyutu onu tespit etmemizi mümkün kıldı” dedi.

Kara deliğin uyku hali, ev sahibi galaksinin kütlesi hakkında da bilgi edinmemizi sağladı. Evrenin erken dönemi, görece küçük galaksilerde bile bazı canavarlar üretmeyi başarmış.


Bulguları açıklayan “A dormant overmassive black hole in the early Universe” (Evrenin erken dönemlerinde uyuyan bir aşırı kütleli kara delik) başlıklı makale Nature’da yayımlandı.

Görünmez canavar: 20 milyon güneş ağırlığında süper kütleli kara delik keşfedildi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.