HTŞ lideri Colani: Suriyelileri, Türkiye ve Avrupa’dan geri getirmemiz gerekiyor!

HTŞ Suriyelileri

HTŞ lideri Colani: Suriye nüfusunun yarısı ülke dışında. Suriyelileri, komşu ülkelerden, Türkiye ve Avrupa’dan geri getirmemiz gerekiyor.

Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) lideri Ahmed el Şaraa, bilinen adıyla Ebu Muhammed El Colani, HTŞ’nin öncülüğündeki muhaliflerin Suriye’nin başkenti Şam’ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad’ı hükümetini devirmesinden bu yana ilk kez yabancı basına konuştu.

Colani, Birleşik Krallık merkezli Times gazetesine verdiği röportajda, Şam’ın düştüğü günün akşamı Suriye’den ayrılarak Rusya’ya sığınan Beşar Esad yönetimi döneminde getirilen yaptırımların kaldırılması için Batılı ülkelere çağrıda bulundu.


HTŞ lideri Colani, “Kendilerine güvence vermek için aralarında Hıristiyan ve Dürzi cemaatlerinin de olduğu azınlık gruplarının liderleriyle görüştüğünü ve rejimin işkencelerine katılan, ellerinde kan olan kişiler hariç olmak üzere tüm Suriyeliler için af uygulanacağını” söyledi.

“Suriye nüfusunun yarısı ülke dışında”

“Temel endişesinin şu an için biraz uzak görünen seçimler öncesinde ülkede istikrarı sağlamak ve ülkeyi yeniden inşa etmek olduğunu söyleyen” Colani, ülke nüfusunun yarısının Suriye dışında olduğunu ve çoğunun belgelerinin bulunmadığını belirtti.

Colani, “İnsanları, komşu ülkelerden, Türkiye ve Avrupa’dan geri getirmemiz gerekiyor” dedi.

“Önceliklerimizden biri, Batılı ülkeleri HTŞ’yi ‘terör listesinden’ çıkarmaya ikna etmek”

Colani, “önceliklerinden birinin ABD ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere Batılı ülkeleri kendisini ve HTŞ’yi ‘terör listesinden’ çıkarmaya ikna etmek olduğunu” söyledi.

Colani, “Ülkedeki Hıristiyanlar, Dürziler ve Aleviler de dahil azınlıklara baskı ve zulümle karşı karşıya kalmayacakları konusunda güvence vermeye çalışacağını” ifade etti.

Esad yönetimindeki isimler hariç herkesin aftan yararlanacağını belirten Colani, Batı’yı Esad döneminde uygulanan yaptırımları kaldırmaya çağırdı.

Colani, “Bu kısıtlamaların Suriye’nin toparlanmasını engellediğini ve artık haklı olmadığını” savundu.

HTŞ lideri Colani kimdir?

HTŞ lideri Colani

Suriye doğumlu olduğu bilinen Ebu Muhammed Colani 2017 yılından bu yana örgütün liderliğini yapıyor.

Son yıllarda İdlib vilayetinde, altyapı projeleri açılışları ve bölge ileri gelenleri ile buluşma etkinliklerinde boy gösteriyordu. Bunu “uluslararası terörizmle” arasına mesafe koymak için yaptığına dair değerlendirmeler var.

Buna karşın, Amerika Birleşik Devletleri’nin Colani’nin yakalanması için koyduğu 10 milyon dolar ödül halen aktif durumda.

ebu muhammed colani

Colani’nin doğum yılı hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Birleşmiş Milletler’in hakkındaki raporlarına göre 1975 ile 1979 yılları arasında doğduğu düşünülüyor.


HTŞ nedir?

Kilit Halep ve Hama kentlerinden sonra başkent Şam’ı da ele geçirip, Esad yönetimini deviren grubun liderliğini Suriye’deki çatışmalarda uzun bir geçmişi olan Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) isimli İslamcı militan grup yapıyor.

HTŞ 2011 yılında El Kaide’ye doğrudan bağlı olarak Nusra Cephesi adı altında kuruldu.

IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi de kuruluşunda yer aldı.

Beşar Esad’a karşı savaşan gruplar arasında en etkililerden biri olarak görülüyordu.

Ancak cihatçı ideolojisi nedeniyle o zamanlar Özgür Suriye Ordusu adı altındaki ana isyancı koalisyonla anlaşmazlık halindeydi.

2016’da grubun lideri Ebu Muhammed Colani, El Kaide ile saflarını açıkça ayırdı, Nusra Cephesi’ni feshetti ve bir yıl sonra benzer birkaç grupla birleşerek Heyet Tahrir eş-Şam adını alan yeni bir örgüt kurdu.

Suriye’de ‘geçiş dönemi başbakanı’ Muhammed el-Beşir

Muhammed el-Beşir, HTŞ’nin İdlib’teki sivil yönetiminden sorumluydu.

9 Aralık’ta HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani, görevden ayrılan Beşar Esad’ın son başbakanı Muhammed el- Celali ve el-Beşir’i bir arada gösteren bir video servis edildi.

muhammed el beşir

El-Beşir videoda takım elbiseli ve kravatlı yer aldı.

Yeni yönetimde HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani’nin ne rol alacağı henüz bilinmiyor.

Pazar akşamı başkentteki Emevi Camii’nde ortaya çıkan Colani, zaferin “tüm Suriyeliler için olduğunu” söylemişti.

Önce mühendislik sonra şeriat hukuku


El-Beşir, Ocak ayından beri HTŞ’nin İdlib’de kurduğu Suriye Kurtuluş Hükümeti’nin başındaydı. Bu oluşumun yayınladığı özgeçmişe göre el-Beşir, 1983’te İdlib’de doğdu. Halep Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliği okudu. 2007 yılında buradan mezun oldu. 2010 yılında Suriye Eğitim Bakanlığı’nın ileri seviye İngilizce kursunu tamamladı. Bir dönem gaz santrallerinde çalıştı. Yine HTŞ’nin sağladığı özgeçmişe göre 2021 yılında İdlib Üniversitesi’nde şeriat hukuku bölümünden “dereceyle” mezun oldu. Bu süreçte üniversitede dersler de verdi. Özgeçmişe göre el-Beşir’in idari planlama ve proje yönetimi eğitimleri de var.

Büyük Tezgah


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.