Spor ekosisteminde Pescara Bildirgesi

Pescara Bildirgesi

G7 Kalkınma Bakanları, Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı‘nı (PGII) ilerletmek için İtalya’nın liderliğinde Spor ve Sürdürülebilir Kalkınma konusunda özel Afrika odaklı özel Uzman Grubu, 22-24 Ekim 2024’te Pescara’da bir araya gelmişti. 2024 Temmuz ayında Olimpiyat Oyunları’ndan önce Paris’te düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma İçin Spor Zirvesinde vurgulandığı gibi, Afrika ile çok boyutlu ortaklığı daha da güçlendirmenin ve Afrika’nın Gündem 2063 ve BM 2030 Gündemi‘ni desteklemek için kaliteli yatırımları hızlandırmak ve ölçeklendirmek için birlikte çalışmanın önemi konusunda hemfikir oldular.

Bu bağlamda, sporun ve spor ekosisteminin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (SKH) ulaşmada oynayabileceği olumlu ve güçlendirici rolü yenilediler.


Pescara, bildirgesine göre; Spor Tanımı: “Spor” terimi, çeşitli biçimleriyle spor, fiziksel oyun, rekreasyon, dans, organize, gündelik, rekabetçi, geleneksel ve yerel sporlar ve oyunları kapsayan genel bir terim olarak kullanılır.

Spor ekosistemi, Afrika’nın kalkınmasına daha büyük bir katkıda bulunma potansiyeline sahiptir. Fiziksel aktiviteye, beden eğitimine ve spora, taban sporları, okul sporları ve spor etkinlikleri de dahil olmak üzere çeşitli biçimleriyle ve spor endüstrisinin ve sporla ilgili altyapının geliştirilmesine yatırım yapmak, özellikle eğitim ve istihdam, fiziksel ve ruhsal sağlık, eşitlik ve katılım, ekonomik büyüme ve çevresel sürdürülebilirlik olmak üzere Afrika’nın kalkınma hedeflerine olumlu katkıda bulunabilir. Bu potansiyeli gerçekleştirmek için etkili politika ve düzenleyici çerçeveler, insan kapasitesinin artırılması ve finansal kaynakların daha fazla harekete geçirilmesi gerekir, özellikle gençler ve çocuklar.

Spora yatırım, şeffaflık ve dürüstlük, insan hakları ve koruma önlemleri dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası anlaşmalara, standartlara ve yönergelere tam uyumla yapılmalıdır. Ayrıca, her insanın etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim, dil, din, siyasi veya diğer görüşler, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet veya başka herhangi bir temele dayalı ayrımcılık yapılmaksızın spor yapma temel hakkını kabul ettiler.

Kadınların ve kızların, engellilerin ve diğer savunmasız grupların, ister tabandan ister yüksek performans sporu amacıyla olsun, sporda tüm denetim ve karar alma seviyelerinde tam, eşit ve anlamlı bir şekilde katılma ve dahil olma hakkının sağlanması gerektiğini kabul edildi.

Sporda yatırımın sosyal ve daha geniş sürdürülebilir kalkınma getirisini yeterince değerlendiren kararların finansmanında değerlendirme ve etki değerlendirme metodolojilerinin daha iyi entegre edilmesi gerekiyor. Ayrıca, spor etkinliklerinin yerel kalkınmaya sağlayabileceği katkıyı ve bu tür etkinliklerin sürdürülebilir ekonomik, sosyal ve çevresel faydalar için kullanılmasının önemini kabul edildi.

Büyük spor etkinliklerinin sürdürülebilir bir mirasını sağlamak için ilgili yönergelerin ve etki değerlendirme araçlarının sistematik kullanımını teşvik edilmektedir.

Kamu kalkınma bankalarının sporun gelişimi için kaliteli yatırımları harekete geçirme ve sporun Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkısını artırma taahhüdünü not edilerek ve teşvik edilmektedir.

Sürdürülebilir Kalkınma için Finans Ortak Koalisyonu tarafından desteklenen yenilikçi finansal girişimleri, 2024 Olimpiyat ve Paralympic Oyunlarından önce Paris’te düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma için Spor Zirvesinde duyurulan ilk Küresel Spor Etki Fonu da dahil olmak üzere, Spor aracılığıyla teşvik edilmektedir.

Uluslararası Fiziksel Eğitim, Fiziksel Aktivite ve Spor Tüzüğü’nün ve diğer önemli uluslararası çerçevelerin ve politika araçlarının, araçlarının ve stratejilerinin – özellikle UNESCO, OECD ve IOC tarafından geliştirilenlerin – yanı sıra Avrupa Konseyi ve Afrika politika çerçevelerinin, örneğin Avrupa Spor Tüzüğü ve Afrika Birliği’nin Afrika’da Sporun Sürdürülebilir Kalkınması için Politika Çerçevesi’nin – eylemleri şekillendirmeye ve bu alanda Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerin bilgilendirmeye yardımcı olmasının önemini kabul edildi.

Eylemlerin ve kararların, sporun ve spor değer zincirlerinin sosyoekonomik kalkınmaya katkısını ölçmek, politikayı daha iyi bilgilendirmek ve spora daha fazla yatırım çekmek için daha iyi, kamuya açık ve uluslararası olarak karşılaştırılabilir veriler ve kanıtlarla bilgilendirilmeye devam etmesinin sağlanması için acil bir ihtiyaç vardır. Spor endüstrilerine, büyük spor etkinliklerine ve spor altyapısına yapılan kamu ve özel yatırımların etkisini yönlendirmek ve ölçmek için uluslararası olarak kabul görmüş araçlara ve yöntemlere, diğerlerinin yanı sıra Sosyal Yatırım Getirisi metodolojilerine ve ilgili uluslararası standartlara ve politika araçlarına ihtiyaç olduğunu kabul edildi


Sürdürülebilir kalkınma için spora yapılan yatırımın ölçeğini, erişimini ve etkisini artırmak için Afrika ortaklarımız, kalkınma finans kuruluşları, uluslararası ve bölgesel örgütler, özel sektör ve sivil toplumla çalışmalarımızı sürdürmeye devam edilecektir.

İlgili verileri ve bilgileri genişletmeyi ve politika tasarımı, etki değerlendirmesi ve finansal kaynakların seferber edilmesi konusunda iyi uygulamaları paylaşmayı hedeflenmektedir.

Bu arka plana karşı, Sürdürülebilir Yatırıma ilişkin aşağıdaki Yüksek Düzeyli İlkeler Seti onaylandı.

Spor Ekosisteminde Sürdürülebilir Yatırımlara İlişkin Pescara İlkeleri:

1. Paydaş Katılımı: Ulusal ve bölgesel hükumetler, yerel otoriteler, yerel topluluklar, yerel spor geliştirme uzmanları ve bilgi ağları, kalkınma finansman kurumları, çok taraflı kalkınma bankaları, kamu kalkınma bankaları, sektöre özgü departmanlar, özel sektör, sivil toplum ve spor ekosistemindeki diğer önemli paydaşlar dahil olmak üzere ilgili paydaşları dahil ederek yeni yollar ve ortaklıklar oluşturmak, sporun kalkınma için kullanımına yönelik çok Paydaşlı bir yaklaşımı teşvik etmek.

2. Dahil etme: Her insanın spor yapma temel hakkını gerçekleştirmek için yatırım yapın okullar da dahil olmak üzere, cinsiyet eşitliği ve ayrımcılık yapmama, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim, dil, din, siyasi veya diğer görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet veya başka herhangi bir temele bakılmaksızın kesişen konular olarak, herkesin ve özellikle tüm kadınların ve kızların, engellilerin ve dezavantajlı grupların sporun faydalarına güvenli ve eşit erişimini sağlamak ve spora yatırım konusunda karar alma ve idari süreçlere tam, eşit ve anlamlı katılımlarını sağlamak için aktif adımlar atın.

3. Finansman: İlgili finansman paydaşlarını, 2030 Gündemi ile uyumlu ulusal ve bölgesel kalkınma öncelikleri doğrultusunda Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başarılmasını sağlamak için yüksek etkili, düşük maliyetli bir çözüm olarak spora yatırım yapmaya harekete geçirin. Kamu finansmanı, özel yatırım teşvikleri ve karma yaklaşımlar dahil olmak üzere tüm kaynaklardan gelen finansmanı birleştiren çeşitli ve esnek finansman araçlarını kullanın.

4. İzleme ve Değerlendirme: Spor ekosisteminin gelişime katkısına ilişkin güçlü bir kanıt tabanının geliştirilmesini destekleyin ve ilgili uluslararası ve bölgesel örgütler, spor hareketi, sivil toplum ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliğini ve uyumu geliştirin ve ilgili politika uygulamasının, proje tasarımının ve yürütülmesinin ve altyapı gelişiminin tutarlı bir şekilde değerlendirilmesini destekleyin.

5. Veri ve Göstergeler: Ulusal istatistik ofislerini, ilgili departmanları, akademiyi ve endüstri uzmanlarını koordine ederek sporun Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkısını yakalamak için mevcut araştırmaları, verileri, araçları ve mekanizmaları belirleyin, benimseyin ve kullanın. Farklı ulusal ve yerel bağlamlar için bağlam oluşturun ve politika geliştirme, finansman ve müdahalelere rehberlik etmek için sporun sürdürülebilir kalkınmaya katkısını ve etkisini ölçmek için yaklaşımları uyumlu hale getirin.

6. Kapasite Geliştirme: Yerel Spor Gelişimi: paydaşlarıyla işbirliği yaparak, bilgi oluşturur ve hükumetlerin kapasitelerini geliştirirler ulusal spor gelişim çerçeveleri geliştirmek için, kalkınma finansmanı aktörleri ve sivil toplumla birlikte, sporda etki yatırımını kullanmak ve spor gelişiminde kamu ve özel yatırımları artırmak için tüm ilgili paydaşlarla ortaklıklar kurmak.

7.Sürdürülebilir, Kapsayıcı, Dayanıklı ve Kaliteli Altyapı: Spor altyapısına yapılan yatırımların tanınmış kalite ve sürdürülebilirlik sertifikasyon çerçevelerine uymasını sağlayın. Sorumlu otoritelerin ve spor altyapısı sahiplerinin, spor için tesisler ve kamusal alanlar inşa ederken, bakımını yaparken ve işletirken, enerji ve kaynak verimliliğini en üst düzeye çıkarmaya, doğal çevre üzerindeki olumsuz etkiyi en aza indirmeye ve altyapıların uzun vadede nasıl kullanılacağını ve sürdürüleceğini tahmin etmeye çalışmasını sağlayın (altyapı bakımı ve doluluğu için stratejiler ve eğitim planları). Bu altyapıların herkes için erişilebilir, kapsayıcı ve cinsiyete duyarlı olmasını, özellikle de kızlar ve kadınlar, engelliler ve tüm çeşitlilikleriyle fiziksel aktiviteden uzaklaşmış kişiler için, sağlayın.

8. Büyük Spor Etkinliklerinin Sürdürülebilir Mirası: Etkinlik sahiplerini, kamu otoritelerini, spor organizasyonlarını, ticari paydaşları ve medyayı, büyük spor etkinliklerine ev sahipliği yapan topluluklar için finansal maliyet, çevresel ve sosyal etki, herhangi bir altyapının etkinlik sonrası kullanımı ve spora katılım üzerindeki etkisi açısından sürdürülebilir bir miras sağlamak ve büyük spor etkinliklerine ev sahipliği yapmanın daha geniş yerel ekonomik kalkınma ve istihdam hedefleri, kapsayıcı büyümenin teşvik edilmesi ve vatandaşların refahının iyileştirilmesi ve ev sahibi bölgenin uluslararası iş birliği faaliyetlerinde sporun rolünün artırılması için kullanılmasını sağlamak için destekleyin.


Kaynak :

  1. G7 Development Ministers’ Meeting Pescara, 22-24 October 2024 – Communiqué (PDF)
  2. Pescara declaration on sustainable investment in the sport ecosystem G7 partnership for global infrastructure and investment (PGII) ad hoc Expert Group on Sport and Sustainable Development with a special focus on Africa Pescara, 22-24 October 2024 ANNEX-II-Pescara-Declaration-on-Sustainable-Investment-in-the-Sport-Ecosystem.pdf

COP29: Futbolda iklim krizi mücadelesi