Tüketici Hakem Heyeti başvuru sınırı değişti

Tüketici Hakem Heyeti

Tüketici Hakem Heyeti başvurusunda parasal sınır değişti: 149 bin TL altındaki uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılabilecek.

Ticaret Bakanlığı, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği kapsamındaki parasal sınırları güncelleyerek 2025 yılı için geçerli yeni limitleri duyurdu. Bu düzenleme, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tüketici Hakem Heyeti başvuruda parasal sınır değişti

Güncelleme, 27 Kasım 2024’te yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen yüzde 43,93’lük yeniden değerleme oranına göre yapıldı. 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, 149 bin TL’nin altındaki tüketici uyuşmazlıkları İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetleri tarafından değerlendirilecek. Bu sınırın üzerindeki uyuşmazlıklar ise Tüketici Mahkemelerine sevk edilecek.


Yerleşim yerindeki heyetlere gidilebilir

Tüketiciler, başvurularını yerleşim yerindeki veya işlem yapılan yerdeki Tüketici Hakem Heyetlerine yapabilecek. Eğer bir ilçede Tüketici Hakem Heyeti bulunmuyorsa, başvurular ilçe kaymakamlığına yapılacak ve yetkili heyete yönlendirilecek.

İl Tüketici Hakem Heyetleri il genelinde yetkili olurken, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri yalnızca kendi ilçe sınırlarında görev yapacak. Heyet bulunmayan ilçelerde ise Bakanlık tarafından yetkilendirilen heyetler devreye girecek.


Yeni düzenlemeye göre tüketiciler, başvurularını yeni parasal sınırları dikkate alarak yapmalı. Tüketici haklarının korunmasına yönelik bu adımla ilgili detaylar ve başvuru süreçleri Ticaret Bakanlığı’nın web sitesinde yer alıyor.

Emsal karar: Garanti süresi biten arızalı televizyon için değişim istenebilecek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.