Türk-İş’in asgari ücret talebi 29 bin 583 TL

Asgari ücret

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Asgari ücrete yüzde 45 zam artı yüzde 20 refah payı istiyoruz” dedi. Türk-İş’in talebi 29 bin 583 TL.

Milyonlarca çalışanın nefesini tutarak beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı bugün yapıldı. Toplantıda bir rakam konuşulmadı. Toplantının ardından bir son dakika gelişmesi yaşandı ve Türk-İş, talep ettikleri asgari ücreti açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlık ettiği üçüncü toplantıda, işveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yaptı. Komisyonun 5 kişilik işçi heyetinde aşçı, kuaför, taşeron işçi ve basın mensubu yer aldı.


Üçüncü toplantıda rakam konuşulmadı

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Ramazan Ağar, üçüncü toplantıda da rakam konuşulmadığını açıkladı. Ağar, önümüzdeki hafta asgari ücrette rakam ve sonucun geleceğini düşündüklerini söyledi. Ağar, dördüncü toplantının tarihinin de belli olmadığını belirtti.

Türk-İş asgari ücret talebini 29 bin 583 TL olarak açıkladı

Ancak asgari ücret tespit sürecinde bir son dakika gelişmesi yaşandı. Türk-İş, asgari ücret için talep ettikleri rakamı açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na çalışanlar adına katılan asgari ücretli işçiler, Komisyon’un üçüncü toplantısında da resmi bir teklif gelmemesi üzerine talep ettikleri ücreti Türk İş yönetimine sundular. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, sunulan teklifi basın mensuplarının önünde açarak okudu. Atalay, yüzde 45’lik enflasyonun yanı sıra yüzde 20’lik refah payı ile birlikte işçilerin taleplerinin 29 bin 583 lira olduğunu söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, sendika olarak bugüne kadar herhangi bir rakam açıklamadıkları için çok eleştirildiklerini söyledi.

Rakam açıklamanın kolay olduğunu ancak bunu işveren ve hükümet tarafından beklediklerini kaydeden Atalay, asgari ücretin belirleme yönteminin antidemokratik olduğunu belirtti.

Bugün 12 Eylül’den kalan bir yapının bulunduğunu, Türk-İş dışında diğer sendikaların da komisyonda temsil edilmesi gerektiğini düşündüklerini söyleyen Ergün Atalay, toplantılara katılırken diğer sendikaların da görüşlerini aldıklarını aktardı.


2024’ün kendileri ve ülke için zor olduğunu, 2023’ün de aynı şekilde zor geçtiğini hatırlatan Atalay, kamudaki savunma sanayi, ulaşım, iletişim gibi sektörlerdeki ücretlerin de asgari ücret seviyesinde olduğunun altını çizdi.

Bundan 1.5 yıl önce sendikalı işçiler için imzaladıkları toplu sözleşmelerde herkesin memnun olduğu bir sözleşme yaptıklarını ancak daha aradan bir ay geçmeden alım gücünün düştüğünü bildiren Atalay, son 30 senenin sadece 6’sinde komisyonun belirlediği ücrete imza attıklarını vurguladı.

asgari ücret

“Şu anda asgari ücretin alım gücü 11 bin lira düzeyine düştü”

Komisyon toplantısına katılan işçi temsilcilerin geçinemediklerini birinci ağızdan anlattıklarını söyleyen Atalay, “Ülkedeki kira artışı, doğalgaz, pazardaki sebze meyve , eğitim giderleri, geçim şartları ortada. Şu anda asgari ücretin alım gücü 11 bin lira düzeyine düştü. Geçim ücreti oldu. Katılımcılar, bu seviyeyle 1 hafta geçinmelerinin mümkün olmadığını muhataplarına anlattılar” diye konuştu.

Kamuoyunda akademisyenler dahil asgari ücretle ilgisi olmayanların yorumlar yaptığını, Türk-İş’i itibarsızlaştırmaya çalışanların olduğunu anlatan Ergün Atalay, siyasi partiler dahil asgari ücret için 50 bin liradan 28 bin liraya kadar geniş bir yelpazede rakamların konuşulduğunu hatırlattı.

Bakan Şimşek’e: Nefes aldıracak geçim ücreti açıklayın da mutlu olalım

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ülkenin iyiye gittiğini ve çalışanların bundan pay alacağını söylediğine vurgu yapan Atalay, “Madem iyiye gidiyorsa nefes aldıracak geçim ücreti açıklayın da mutlu olalım diyoruz” dedi.

Basın toplantısının sonunda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na katılanlar imzalı olarak talep ettikleri rakamları kapalı bir zarfla Türk İş Başkanı Ergün Atalay’a verdiler.

Zarfı basın mensuplarının önünde açan Atalay işçilerin taleplerini, yüzde 45’lik enflasyonun üzerine yüzde 20’lik refah payı eklenerek 29 bin 583 lira olarak açıkladı.


Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bundan sonraki toplantısında işveren kesimi teklifini masaya getirecek. Türk-İş, talep edilen rakamın altında bir öneriye imza atmayacağını duyurdu.

Asgari ücret 10 yılda hangi ülkede yüzde kaç artış gösterdi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.