Türkiye’de ev satın almak için kaç aylık maaş gerekiyor?

ev satın almak

Çarpıcı rapor: Türkiye’de bir ailenin ev satın almak için 52 yıldan fazla birikim yapması gerekiyor. Küresel emlak verilerine göre ülkemiz bu konuda dünya çapında sondan 2’nci sırada yer alıyor.

BestBrokers.com’un yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre, dünyada ev satın almanın en uygun olduğu ülkeler sıralamasında Türkiye, 631 maaşla sondan 2’nci sırada yer alıyor.[1] Türkiye’de bir ailenin ev sahibi olabilmesi için 52 yıldan fazlasını birikim yaparak geçirmesi gerekiyor.

Sıralamanın en altında, bir ev satın almak için gerekli olan 684 maaşla Nepal yer alıyor.


Dünyada ev satın almanın en uygun olduğu ülke

Ücretlere göre dünyada ev satın almanın en uygun olduğu ülke, insanların 100 metrekarelik bir mülke sahip olmak için ortalama ücretin 71 katına ihtiyaç duyduğu Güney Afrika.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise ikinci sırada yer alıyor. Ancak emlak fiyatları bir eyaletten diğerine büyük farklılıklar gösteriyor. Rapor, ABD’de insanların bir ev satın almak için ortalama 76 aylık ücrete ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. Bu da yaklaşık altı yıllık maaşa denk geliyor.[2]

Avrupa ülkelerinde bir ev satın almak için kaç aylık maaşa ihtiyacınız var?

Danimarka‘da yaşayanlar Avrupa’da bir ev almak için en kısa sürede para biriktiren kesim. Araştırmacılar dünyanın 62 ülkesinde ev fiyatlarını, ortalama net aylık geliri, enflasyonu ve enflasyona göre ayarlanmış mortgage oranları olan “gerçek” mortgage faiz oranlarını inceledi.

“Fiyatlar ve gelir ülkeden ülkeye önemli farklılıklar gösterdiğinden, BestBrokers ekibi emlak piyasasını çeşitli Avrupa ülkelerinde bir ev satın almak için kaç aylık maaş gerektiği üzerinden incelemeye karar verdi,” ifadelerinin yer aldığı raporda gıda, konaklama, çocuk bakımı ya da başka herhangi bir harcama hesaba katılmadı.


Bulgulara göre, 100 metrekarelik bir mülkün ortalama fiyatı Danimarka’da 114 net maaşa denk geliyor ve Kuzey ülkesini Avrupa’da ev satın almak için en uygun fiyatlı ülke olarak sıralıyor.

Danimarka 2023 yılında AB’nin en pahalı ülkesi olarak sıralandı. AB İstatistik Ofisi Eurostat‘a göre mal ve hizmet fiyatları AB ortalamasının yüzde 43 üzerindeydi ve yıllık ortalama kazanç ile Avrupa’daki en yüksek yedinci ülke oldu.[3]

Bu rapora göre, İrlanda ve İsveç, 100 metrekarelik bir ev satın almak için yeterli olan sırasıyla 123 ve 129 net maaş ile Avrupa’nın en uygun fiyatlı ikinci ve üçüncü ülkeleridir. Bu da kabaca 10 yıllık maaşlara denk gelmektedir.

Avrupa’da bir ev için para biriktirmek en uzun hangi ülkede sürer?

Avrupa’da en alt sıralarda Çek Cumhuriyeti ve Slovakya yer alıyor. Çek Cumhuriyeti’nde ortalama 100 metrekarelik bir ev, ortalama maaşın 297 katına mal oluyor ve bu da neredeyse 25 yılda kazanılabiliyor. Eğer bir kişi net maaşının yarısını biriktirebilirse, bir ailenin ev sahibi olabilmesi için 50 yılını birikim yaparak geçirmesi gerekecektir.


Kaynak:

Mahfi Eğilmez’den asgari ücret yorumu: Boğaz tokluğuna çalışma


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.