Deprem fırtınası büyüyor: 1 saatte 5 sarsıntı kaydedildi

Deprem fırtınası

Ege Denizi’nde deprem fırtınası hız kesmeden devam ederken son 1 saat içinde 4.0’ün üzerinde 5 deprem meydana geldi. Santorini depremlerinde “gizli” süreç: Volkanik patlama endişesi büyüyor. 17 günde 14 bin sarsıntı kaydedildi.

Ege Denizi’nde meydana gelen deprem fırtınasında son 1 saatte hareketlilik yaşanmaya başladı. Son 1 saatte 4.0 şiddetinin üzerinde 5 deprem meydan geldi.

AFAD’da yer alan verilere göre; 12 Şubat 2025 tarihinde sırasıyla deprem saatleri ve şiddetleri şöyle:


  • 11:29 – 4.8
  • 11:43- 4.3
  • 11:58- 4.4
  • 12:14- 4.8
  • 12:20- 4.7

Bölgede yaşanan en büyük deprem 5.2 büyüklüğünde

28 Ocak’ta başlayan deprem dalgasıyla binin üzerinde deprem meydana gelirken en şiddetli deprem ise 5.2 olarak kaydedildi. Bölgede acil durum ilan edilirken adalar kısmen boşaltıldı. İzmir’de ise siren sistemleri kuruldu ve bölgeye AFAD ekipleri sevk edildi.

Santorini tetikte: 17 günde 14 bin deprem

Ege Denizi’nde 26 Ocak’tan bu yana irili ufaklı yaklaşık 14 bin deprem gerçekleşti. Yunanistan’ın Santorini ile Amorgos arasındaki bölgede süren sarsıntıların en şiddetlisi önceki gün yaşandı. Büyüklüğü 5.3 olarak belirtilen deprem Yunaistan’ın başkenti Atina ve Girit Adası’nda da hissedildi.

Deprem fırtınası dün de aralıksız devam ederken en büyüğü 4.8 şiddetinde olarak ölçüldü. Yunan deprem uzmanları, bölgede 6 hatta daha da şiddetli bir deprem yaşanması ihtimalinin giderek arttığını kaydetti. Uzman Kostantinos Sinolakis, depremlerin aylarca sürebileceğini, volkanda küçük bir patlamanın bile ihtimal dışı olmadığını söyledi.

Santorini depremlerinde “gizli” süreç: Volkanik patlama endişesi büyüyor

Yunan adaları Santorini ve Amargos, büyük depreme hazırlanıyor. Sallantıların bir yanardağ patlamasına neden olup olmayacağı konusu ise henüz belirsiz. Fransız Le Monde gazetesine konuşan Fransız bilim insanları, “depremlerin spesifik diziliminin” volkanik sıvıların fay bölgesine enjekte edilmesi gibi gizli bir süreci akla getirebileceğini belirtti. Grenoble Üniversitesi’nden Florent Brenguie, “Kayganlaştırıcı görevi gören bu sıvılar plakaların hareket etmesine neden olabilir” dedi.

Santorini, Amorgos ve Kiklad’daki diğer adalarda yaşayanlar, iki haftadan fazla bir süredir yerin ayaklarının altında sallandığı, sürekli duyulan ürpertici bir gümbürtünün duyulduğu ve büyük bir depremin endişesinin arttığı günler yaşıyor.

Yunanistan basınına göre son günlerde hareketliliğin kademeli olarak azalacağı beklentisi varken, sallantıların sıklığı ve yoğunluğu arttı. Bu sabah saat 03.14’te 5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Daha sonra Richter ölçeğine göre en az 4 büyüklüğünde art arda sarsıntılar yaşandı.

Santorini, Amorgos, Ios ve Anafi’deki okullar kapalı kalmaya devam edecek. Çoğu uzman artık bu hareketliliğin haftalarca hatta aylarca sürebileceği konusunda hemfikir.

İzmir’de Santorini alarmı

Ege Denizi’nde 10 Şubat itibariyle 3’ten büyük deprem sayısının 1000’e yaklaştı. Kaydedilen en büyük deprem 5.2 olarak kayıtlara geçerken, AFAD olası acil durumda müdahale etmeleri için çeşitli illerden 70 kişilik takviye ekibi İzmir’de görevlendirdi. AFAD tarafından oluşturulan deprem kurulu önümüzdeki 1-2 gün içerisinde İzmir’de durum değerlendirmesi yapmak için toplanacak.

Deprem Kurulu toplanıyor

Sismik aktivitenin yoğunlaşmaya başladığı andan itibaren AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile bilim insanlarından oluşan ve olayı farklı açıdan sürekli takip eden bir kurul oluşturuldu.


AFAD tarafından oluşturulan deprem kurulu önümüzdeki 1-2 gün içerisinde İzmir’de durum değerlendirmesi yapmak için toplanacak. Toplantının 12 Şubat Çarşamba ya da 13 Şubat Perşembe günü yapılması bekleniyor. Kurul toplantı öncesi yapılan çalışmaları yerinde görecek. Takip ve bilgilendirme toplantısı yapılacak.

AFAD İzmir’e 70 kişilik takviye ekip gönderdi

AFAD olası acil durumda müdahale etmeleri için çeşitli illerden 70 kişilik takviye ekibi İzmir’de görevlendirdi. İzmir, Aydın ve Muğla’da kurulan mobil siren sisteminden sadece tsunami uyarısı yapılmayacağı, deprem, sel vb. acil durumlarda bölge halkına uyarılarda bulunmak amacıyla kullanılacağı öğrenildi.

Santorini’de uzmanlar ve ordu mensupları sismik hareketliliği inceledi

Uzmanlar ve ordu mensupları, Santorini Kalderası’ndaki Yeni Kameni volkanik adacığında, son haftalarda artan sismik hareketlilik nedeniyle incelemelerde bulundu.

Jeolojik Oşinografi ve Fiziki Coğrafya Profesörü Evi Nomiku, Santorini’de devam eden sismik araştırmalar hakkında AA muhabirine açıklama yaptı.

Nomiku, sismik hareketliliğin Ada’nın kuzeydoğusunda yaşandığını belirterek, bunun Yeni Kameni volkanıyla bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Yunan Ordusu’na bağlı Coğrafi Hizmetler Birimi tarafından Yeni Kameni’ye özel bir gravimetre cihazı getirildiğini bildiren Nomiku, bu cihazla yapılan ölçümlerin 2011 ve 2012’deki verilerle karşılaştırılacağını ifade etti.

Bu volkanın 3 bin 500 yıl önce patladığını ve ardından yaşanan tsunaminin büyük bir felakete yol açtığını anlatan Nomiku, şunları kaydetti:

“Yer çekimi ölçümlerinin yanı sıra belirli noktalarda uydu görüntülemeleri yapacağız. Ayrıca, yüksek teknolojiye sahip denizaltı sismograflarından tüm verileri toplayacağız. Bu verileri Ulusal Gözlemevi’ne ileterek, adanın farklı noktalarındaki sismik hareketleri daha detaylı analiz edeceğiz.”

Santorini’deki sismik aktivitenin sürdüğüne dikkati çeken Nomiku, bölgeye yerleştirilen ek sismograflar sayesinde deprem odaklarının daha hassas bir şekilde tespit edilebildiğini vurguladı.


İnsanların yanlış yere, depremleri söz konusu volkanla ilişkilendirdiklerine işaret eden Nomiku, sadece uzmanların açıklamalarının dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Bodrum’a mobil siren sistemi kuruldu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.