Günde 30 yumurta yedi, kas kütlesindeki değişimi fotoğrafladı

Günde 30 yumurta

Bir vücut geliştiricisi, günde 30 yumurta yediği bir deneye imza attı. Bir ay boyunca yaklaşık 1.000 yumurta tüketen fitness tutkunu, vücudundaki değişimi fotoğrafladı.

Japonya’nın Tokyo kentinde yaşayan Joseph Everett, vücut geliştiricilerin “yumurta diyeti, steroidler kadar etkili” iddiasını test etmek için günde 30 yumurta yediği bir aylık diyete girdi. Ayda yaklaşık 1.000 yumurta yiyen Everett, vücudundaki değişimi fotoğrafladı.

Değerlerini günden güne takip etti

Günde 30 yumurta yediği bu süreçte beslenme programını ağırlık antrenmanlarıyla destekleyen Everett, deney öncesinde kilosunu ve fiziksel performansını ölçtü. Ayrıca kan testleri yaptıran genç adam, testosteron seviyeleri ve kolesterol değerlerini takip etti.


Kas kütlesinde büyük artış

Bir ay sonunda Everett, 6 kilogram kas kütlesi kazanarak 78 kg’dan 84 kg’ya ulaştı. Ağırlık kaldırma performansında da ciddi gelişim gözlemlenen sporcu, bir ayın sonunda başlangıca göre 20 kg daha fazla ağırlık kaldırabildiğini söyledi.

joseph everett Ancak asıl sürpriz kan değerlerinde ortaya çıktı. Beklenenin aksine “kötü” kolesterol seviyesinde belirgin bir artış gözlenmedi. Aksine vücut için faydalı olan “iyi” kolesterol seviyesinde yükselme görüldü. Ayrıca kalp krizi ve felç riskini artıran trigliserit seviyelerinde düşüş tespit edildi.

Testosteron seviyesinde beklenmedik sonuç

çiğ yumurta

Deneyin ortalarına doğru Everett, kendini daha enerjik ve motive hissettiğini belirtti.

“Daha odaklanmıştım, enerjim arttı hatta libidom bile yükseldi” diyen Everett, test sonuçlarına göre testosteron seviyesinde kayda değer bir değişiklik olmadığını söyledi.

Öte yandan deneyin 20. gününde genç sporcu, mide krampları ve kabızlık nedeniyle zor anlar yaşadı. bunun sebebinin, çiğ yumurtada bulunan “tripsin inhibitörleri” olduğunu belirtti. Bu madde, sindirim sistemini zorlayabiliyor. Yumurtaları tekrar pişirerek tüketmeye başladığında bu sorunun geçtiğini fark etti.

ayda 1000 yumurta

Uzmanların yumurta söylemleri değişti

Geçmişte sağlık uzmanları, yumurtanın kolesterol içermesi sebebiyle tüketiminin haftada 3-4 adetle sınırlandırılması gerektiğini söylüyordu. Ancak yeni araştırmalara göre günde 1 yumurtanın kalp hastalığı riskini artırmadığı ortaya koyuldu. Uzmanlar, yumurtanın haşlanarak veya az yağlı şekilde pişirilerek tüketilmesini öneriyor.


Yumurta tüketimi HDL’yi (yani “iyi” kolesterolü) yükseltebilir. HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. Genellikle “iyi” kolesterol olarak bilinir. Daha yüksek HDL seviyelerine sahip kişilerde genellikle kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet hastaları da dahil olmak üzere diğer sağlık sorunları riski daha düşüktür.

2021’de yapılan bir araştırma, günde bir yumurta yemek HDL kolesterolünde artış ve LDL kolesterolünde azalma ile ilişkilendirilmiştir.

Joseph Everett ise deneyin sonuçlarını değerlendirirken “Bu steroidlerle aynı etkiyi yaratıyor mu emin değilim ama eğer tekrar kas kütlesi kazanmak istesem yeniden yapabilirim” dedi.

Yumurtanın faydaları

Tek bir büyük haşlanmış yumurta şunları içerir:

  1. A vitamini: Günlük Değerin %8’i
  2. Folat: Günlük Değerin %6’sı
  3. Pantotenik asit (B5 vitamini): Günlük Değerin %14’ü
  4. B12 vitamini: Günlük Değerin %23’ü
  5. Riboflavin (B2 vitamini): Günlük Değerin %20’si
  6. Fosfor: Günlük Değerin %7’si
  7. Selenyum: Günlük Değerin %28’i
  8. Yumurta ayrıca yeterli miktarda D vitamini, E vitamini, B6 vitamini, kalsiyum ve çinko içerir.

Bir yumurta yaklaşık olarak 78 kalori, 6 gram protein ve 5 gram yağ içerir.

Yumurta aynı zamanda çoğu insanın yeterince alamadığı önemli bir besin olan kolin içerir.
Yumurta, genellikle B vitaminleriyle birlikte gruplandırılan önemli bir besin olan kolinin iyi bir besin kaynağıdır. Kolin, hücre zarlarını oluşturmak için kullanılır ve beyinde sinyal molekülleri üretmek de dahil olmak üzere çeşitli diğer işlevlere sahiptir.


Sağlık uyarısı: Joseph Everett’in günde 30 yumurta deneyinin sağlığa potansiyel zararları ile ilgili bir araştırma verisi mevcut değil. Çiğ yumurta tüketimi, vücudunuzun metabolizmada önemli bir rol oynayan temel bir B vitamini olan biyotini emmesini de engelleyebilir. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri‘ne göre çiğ yumurta beyazı, bağırsaklarınızdaki biyotine bağlanan ve vücudunuzun onu emmesine izin vermeyen avidin adlı bir protein içerir. Çiğ yumurta tüketimi salmonella enfeksiyonu yapabileceği için pişirmeden yenmesi tavsiye edilmez.

Çılgın doktorun hijyen deneyi: 5 yıl boyunca yıkanmadı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.