Ege’de 28 Ocak’tan beri yaşanan sismik aktiviteler sürüyor. 500’ün üzerinde deprem yaşanan bölgede bugün de sarsıntılar meydana geldi. Birçok ada sarsıntılardan etkilenirken Santorini Adası’nda artan sismik hareketlilik sebebiyle bölgeden çok sayıda kişi ayrıldı.
Ege Denizi’nde art arda deprem yaşanmaya devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Ege Denizi’nde, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısının 400’ün üzerine çıktığını duyurdu. Bugün de saat 11.38’de merkez üssü Ege Denizi olan 4,8 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Ege’de deprem fırtınası Pazartesi sabah itibarıyla sürüyor. AFAD’ın son dakika bildirimine göre 15.17’de 4.9 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Ege Denizi’nde deprem sayısı 500’ü aşarken Yunanistan tam teyakkuza geçti. İngiltere’den vatandaşlarına Ege’deki adalara seyahat uyarısı geldi. Beş adada okullar tatil ilan edildi.
Ege’de deprem fırtınası sürüyor. AFAD’dan bugün gelen bildirimlere göre Ege Denizi’nde saat 10.09’da 4.2 büyüklüğünde, 10.58’de 4.4 büyüklüğünde, 11.13’te ise 4.7 büyüklüğünde, 11.26’da 4.8 büyüklüğünde, 15.17’de ise 4.9 büyüklüğünde depremler yaşandı. Sadece Pazartesi günü 00.30 ile 15.30 saatleri arasındaki 15 saatlik zaman dilimde büyüklükleri 1.7 ile 4.9 arasında değişen 90 deprem kaydedildi. En son Kandilli Rasathanesi tarafından açıklanan veriye göre 3 Şubat saat 15:17’de 5.1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.
Santorini Adası’ndan şok görüntüler
Santorini sallanmaya devam ederken Yunan Para Politika gazetesi 3 Şubat Pazartesi günü saat 12.30 civarında Athinios Körfezi’nde çekilen şok edici bir videoyu paylaştı. Adada, heyelan sonrası yükselen toz bulutu net bir şekilde görülüyor.
Yetkililer heyelan riskini de içeren bir uyarı mesajı daha gönderdi. Aynı nedenle Ammoudi, Armeni ve Fira Eski Limanı’na giriş yasağı kararı alındı.
❗️🇬🇷 – BREAKING – Emergency Teams Mobilize on Santorini as Earthquake Swarm Persists Into Fourth Day
Emergency crews have been dispatched to Santorini, Greece, where they are actively preparing evacuation plans in response to an ongoing earthquake swarm that has been shaking the… pic.twitter.com/GAmRoJYgyd
— 🔥🗞The Informant (@theinformant_x) February 3, 2025
AFAD gece 00.58’de X’ten yaptığı paylaşımda “Ülkemizdeki bilim insanları ve araştırmacılar söz konusu sismik hareketliliği #AFAD ile koordineli şekilde ve farklı açılardan (deprem, volkanik aktivite, tsunami vb.) değerlendirmektedir” notu düştü.
Steam beginning to rise from the sea near Santorini, Greece.#Earthquake #Volcano #Kulumbo 🇬🇷🇬🇷 pic.twitter.com/BFiTS4bVAd
— LeanneSpurs 🇬🇧 (@LeanneSpurs) February 3, 2025
Yunanistan’ın Santorini, Amorgos, Paros, Antiparos ve Naxos adalarında yani toplam beş adada okullar tatil edildi. Yunanistan tam teyakkuza geçti.
500’DEN FAZLA DEPREM
Ege Denizi’nde 530’dan fazla deprem olduğunu ifade eden AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, yaşanan bu durumun deprem fırtınası olduğunu ifade etti.
CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ’a konuşan Tatar şunları söyledi: “Santorini Adası biliyorsunuz volkanik bir ada. Çeşitli zamanlarda püskürtülmüş volkanlar var. Santorini Adası baktığınızda 3 bin 600 yıl önce çok büyük bir püskürüm olmuş. Volkanik patlama olursa ki bu anlamda çok net veri yok. Hem bizim hem Yunan tarafından ciddi şekilde takip yapılıyor. Eski tarihsel dönemler olduğu gibi yine kıyılarımıza ulaşma olasılığı var. Vatandaşlarımızın muhakkak resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate almaları çok önemli.”
‘Deprem dizisine dönüşebilir’
Jeodinamik Enstitüsü Direktörü Vasilis Karastathis, Pazartesi günü yaşanan yeni depremlerin ardından “Deprem dizisinin seyrekleşip büyüklüklerin istikrarlı hale geldiğini görmeden rahatlayamayız ve bu olayın sona erdiğini söyleyemeyiz” dedi. Deprem Tahmin ve Koruma Kurumu Başkanı Prof. Efthymios Lekkas ise Santorini’deki durumun Arkalochori (Girit Adasında bulunuyor) örneğinde olduğu gibi haftalar veya aylar sürebilecek bir deprem dizisine dönüşebileceğini ifade etti.
‘Aktivite azalacağına artıyor’
Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vasilis Karastathis, Santorini’deki sismik hareketlerle ilgili bilim insanlarının endişelerini ve 24 Ocak’ta başlayan deprem dizisiyle ilgili gelişmeleri Yunan Kathimerini gazetesine anlattı. Karastathis “Son 24 saatte hem sıklık hem de büyüklük açısından önemli sayıda deprem kaydedildi ve bunlardan birçoğu 4 büyüklüğünü aştı. Bizim hedefimiz sismik aktivitenin kademeli olarak azalmasıdır ancak şu anda tam tersi bir durum yaşanıyor,” dedi.
Sismologların dikkatinin Kaldera’dan Anythros bölgesine kaydığını açıklayan Karastathis, bu bölgede hareketliliğin tamamen tektonik nedenlere bağlı olduğunu belirtti:
“Burası önemli tektonik yapılar barındıran bir bölge. Depremlerin gelişimini yakından takip ediyor ve durumu daha iyi anlamak için verileri değerlendiriyoruz.”
Miçotakis Brüksel’de: Jeolojik fenomeni izliyoruz
AB toplantısı için Brüksel’e giden Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Pazartesi günü turist adası Santorini’yi vuran ve kitlesel göçlere yol açan sismik sarsıntı dalgasının ardından sakinlik çağrısında bulundu.
Miçotakis, son günlerde “çok yoğun” bir jeolojik fenomeni izlediklerini belirterek şunları ekledi: “Adalılarımızdan her şeyden önce sakin olmalarını istiyorum.
Depremler tektonik kökenli
Karastathis ayrıca “Depremler açıkça tektonik kökenli. Volkanik aktiviteyle bağlantı, Caldera içinde mikrosismikliğin olduğu önceki bir evre nedeniyle yapıldı. Ayrıca sivil koruma çerçevesinde, bu durumun analiz edilmesi gerekiyordu. Bu durum hakkında bilgi edinilmesi gerekiyordu. Ancak bunun ötesinde, son 24 saatte Amorgos ve Santorini arasındaki bölgedeki depremlerle ilgili olarak izlediğimiz gelişme tamamen tektoniktir” diye açıkladı.
Adaları terk ediyorlar!
Crowds of people, distressed and scared, rush to board the first ship of the day, that arrived at the port of Athinios in Santorini, Greece. 🇬🇷🇬🇷🇬🇷 #Earthquake #Volcano #Kolumbo
See more 👉 https://t.co/Qnw2usvoUE pic.twitter.com/gtsyL4iu2b
— LeanneSpurs 🇬🇧 (@LeanneSpurs) February 3, 2025
Yunanistan basınında ve sosyal medyada endişeli halkın ve turistlerin depremlerle sallanan adaları terk ettiğine dair görüntüler yer aldı. Yunan basını Pazartesi sabahı itibariyle sismik hareketin daha da arttığını belirtirken “Ancak Santorini’deki son depremler bazı turistler ve işletme sahiplerinin adadan ayrılmasına neden oldu. Bu gelişme üzerine İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı’nın talebiyle AEGEAN Havayolları, bugüne iki, yarına ise bir ek uçuş koyduğunu duyurdu. Ayrıca, düzenli uçuşların planlandığı şekilde devam edeceği belirtildi.
Kulumbo su altı yanardağı
Santorini yakınlarında bulunan Kulumbo adında sualtı yanardağı, halk arasında endişeleri artırdı. Ege Denizi’ndeki en aktif volkan olan Kulumbo’nun son patlaması 1650 yılına kadar uzanıyor. Minoan patlaması olarak bilinen olayın tarihin akışını değiştirdiği ve 70 kişinin hayatına mal olduğu belirtiliyor. Geçen yıl yayınlanan bir çalışma daha önce tespit edilmeyen magma odasının şu anda magma ile dolduğunu olduğunu ortaya koymuştu.
NACİ GÖRÜR: GERİLİM DEVAM EDİYOR
Prof. Dr. Naci Görür ise Afrika Levhası’nın Anadolu Levhası’nın altına daldığını, Kıbrıs Yayı’ndaki tektonik hareketlilik nedeniyle bölgedeki gerilimin devam ettiğini belirtti. Görür, Ege Denizi’nde meydana gelen 4.7 ve 4.8 büyüklüğündeki depremlerin bölgedeki fay hatlarıyla ilişkili olduğunu ifade etti.
Arkadaşlar Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda sözkonusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum. Sevgiyle
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) February 2, 2025
Başbakanlık’ta acil toplantı
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in liderliğinde Pazar akşamı saat 19.00’da (TSİ ile 20.00) Maximos Sarayı’nda acil bir toplantı düzenledi.İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanı Vasilis Kikilias, toplantı sonrası gazetecilere “Elbette sürekli bilgilendirme sağlanacak. Sismik faaliyetlerin tüm unsurları inceleniyor” dedi.
İngiltere’den turistlere uyarı
Bölgedeki ‘artan sismik aktivite’ sonrasında popüler Yunan adalarından bir kısmına giden İngiliz turistler uyarıldı. Uyarı, Yunanistan Sivil Savunma Bakanlığı tarafından yayınlandı ve İngiltere Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi tarafından tekrarlandı.
Ayrıca bölgede tatil yapanlara kıyılardan ve havuzlardan uzak durmaları uyarısı yapıldı.
1956’DAKİ 7.8’LİK AMARGOS DEPREMİ
Ege’deki deprem fırtınası akıllara 1956 depremini getirdi. Ege Denizi’nin güneyindeki Amorgos Adası açıklarında 9 Temmuz 1956’da gerçekleşen 7.9 büyüklüğündeki deprem 20’nci yüzyılda Yunanistan’ı sarsan en büyük deprem olarak kayıtlara geçmişti. Depremdeki ölümlerin çoğu Santorini adasında gerçekleşti ve 53 kişi hayatını kaybetti. Deprem yüzünden Kiklad ve Oniki Adalar, Girit ve Türkiye kıyılarını etkileyen deniz seviyesi yükseldi.
25 METRELİK TSUNAMİ DALGASI
Deprem nedeniyle yaşanan tsunamide dalga boyu 25 metreyi geçti. Yunanistan’da halk aynı şeyin tekrar yaşanmasından korkuyor.
YÜZME HAVUZLARI BOŞALTILIYOR
Yerel yetkililer teyakkuzda. Amorgos Belediyesi, her yerleşim birimi için toplanma alanlarını duyururken, Thira Belediyesi’nin talimatıyla yüzme havuzlarının boşaltılmasına başlandı. Bu önlem, güçlü bir deprem durumunda su hareketlerinin yapı hasarına ve çökme riskine yol açmasını önlemek amacıyla alındı.
OKULLAR PAZARTESİ GÜNÜ TATİL
Sivil Savunma’nın Santorini, Thira, Anafi, Amorgos ve İos belediyeleri için aldığı karar doğrultusunda:
- Anaokulları, ilköğretim ve ortaöğretim okulları 3 Şubat 2025 Pazartesi günü kapalı kalacak.
- 2 Şubat 2025 Pazar ve 3 Şubat 2025 Pazartesi günleri kapalı mekanlarda düzenlenecek etkinlikler iptal edildi.
- Ammoudi ve Fira Eski Limanı ile Armeni ve Korfos limanlarına giriş ve kalış yasaklandı.
VATANDAŞLAR İÇİN UYARILAR:
Yunanistan’da vatandaşlara şu önlemler önerildi:
- Terk edilmiş binalara yaklaşmaktan kaçının.
- Şehir içi ve kırsal yollarda güvenli güzergahlar tercih edin. Özellikle eğimli bölgelerde heyelan riski bulunuyor.
- Güçlü bir deprem durumunda kıyı bölgelerinden uzaklaşın.
- Binalarınızdaki yapısal olmayan tehlikeleri kaldırın.
Santorini’ye ekipler sevk edildi
Yunanistan Acil Durum Yönetimi (EMMAK) ekibi, kurtarma köpeği, iki orman komandosu ekibi, yangın söndürme helikopteri, drone operatörleri ve havakurtarma ekipleriyle birlikte Santorini’ye ulaştı. CNN Yunanistan’ın haberine göre, adaya 10 EMMAK ve 16 EMODE (Ormancılık Komando Ekibi) görevlisi gönderildi. EMMAK ekipleri Santorini Kapalı Spor Salonu’nun dışına çadır kurarak kurtarma köpekleri ve can simitleri ile hazırlıklarını tamamladı.
Ege’deki depremler Türkiye’yi ne kadar etkiler?
Depremlerin yaşandığı bölgenin Türkiye’ye yakın olması, bu bölgede yaşanabilecek büyük bir depremin Türkiye’yi ne kadar etkileyeceği sorusunu gündeme getirdi.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgedeki art arda depremler üzerine sosyal medya hesabında bir paylaşım yaptı.
Görür, “Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda sözkonusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum” ifadelerini kullandı.