Santorini deprem fırtınası: Muğla’da kriz masası oluşturuldu

Santorini deprem fırtınası

Ege Denizi’nde Santorini Adası açıklarında meydana gelen deprem fırtınasının ardından riskli iller arasında gösterilen Muğla’da önlem amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından kriz masası kuruldu.

Santorini deprem fırtınası: Muğla Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, olası deprem felaketine karşı kent genelinde 13 ilçede 617 acil toplanma alanı belirlendi.

Fiziki uygunluk açısından değerlendirilen bölgelerde, eksik tabelaların yenilenmesi ve mevcut tabelaların bakımı için çalışmalar hızlandırıldı.


Temel ihtiyaçlar için konteynerler hazırlandı

Muğla genelinde kişi başına düşen acil toplanma alanı 3,98 metrekare olarak belirlenirken olası bir afet durumunda kullanılmak üzere 37 geçici barınma alanı oluşturuldu. Kamp alanlarında çadır, battaniye, yastık, çarşaf, bot ve kıyafet gibi temel yaşam malzemelerinin bulunduğu dört konteyner hazır hale getirildi.

Afet durumlarında oluşabilecek ihtiyaçların toplanarak afetzedelere ulaştırılması amacıyla Muğla genelinde 6 farklı noktada yardım merkezleri oluşturuldu. Bu merkezlerde toplanacak yardımların kayıt altına alınması ve etkin dağıtılması için gerekli altyapı çalışmaları tamamlandı.

Hızlı müdahale kapasitesi artırıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, olası bir depreme karşı barınma çadırı, uyku tulumu, konteyner mutfak, ısıtıcı, ocak, yastık ve nevresim takımı gibi temel ihtiyaç malzemelerini envanterine ekleyerek afet sonrası hızlı müdahale kapasitesini artırdı.

Çalışma kapsamında kriz anlarında iletişim kesintilerinin önüne geçmek amacıyla 14 uydu telefonu ve telsiz sistemi kurulumu gerçekleştirildi. Böylece, afet sırasında kesintisiz ve sağlıklı haberleşme sağlanarak koordinasyon süreçlerinin aksatılmadan yürütülmesi hedeflendi.

“Bölgedeki deprem gerçeği bir kez daha gözler önüne serildi”

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, depreme karşı alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını belirterek, “Ege Denizi’nde meydana gelen sarsıntılar, bölgedeki deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Muğla’nın deprem kuşağında yer aldığı bilinciyle hareket ederek, ilçe belediyelerimiz ve AFAD ile koordinasyon içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Aras, öncelikli hedeflerinin halkın güvenliğini en üst düzeyde sağlamak ve olası riskleri minimize etmek olduğunu ifade etti.

Deprem fırtınası ne demek?

Kısa bir zaman içerisinde binlerce depremin aynı anda oluşması deprem fırtınası olarak adlandırılıyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Irmak, “Tabii sismoloji merkezleri belli bir büyüklüğün üzerindeki depremi anons ediyor fakat mikro deprem boyutunda çok daha fazla deprem olduğuna eminim. Muhtemelen son birkaç günde binlerce deprem kayıt edilmiştir veya oluşmuştur” ifadelerini kullandı.

Ege’deki deprem fırtınası ne zaman başladı?

Bölgede sismik hareketlilik 28 Ocak’tan bu yana etkisini artırmış durumda. O tarihten bugüne (4 Şubat Salı) yaklaşık 600 sarsıntı kaydedildi.

Ancak uzmanlar, buradaki sismik faaliyetlerin kendisini Ocak ayının başında başladığına dikkat çekiyor.

DHA’ya konuşan Prof. Dr. Serkan Irmak, “Sismik aktiviteye baktığınız zaman aslında ocak ayının başından beri başlayan bir hareket var. Fakat son günlerde çok artan bir hareketle karşı karşıyayız” dedi.

Ege adalarında artan sismik hareketlilikle birlikte alınan tedbirler sonrası Yunan adası Santorini’den tahliye edilen vatandaşlar feribot ile Pire Limanı’na ulaştı.

Volkanik patlamanın gerçekleşmesi mümkün mü?

Santorini, Helen Yayı olarak bilinen volkanik adalar zincirinin bir parçası.


Bu bölgede 1956’da gerçekleşen bir volkan patlamasında 53 kişi hayatını kaybetmişti.

Ancak hem AFAD hem de Yunanistan’daki kurumlar şu an için herhangi bir volkanik aktivitenin bulunmadığını açıkladı.

Ayrıca uzmanlar da depremlerin yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiğine işaret ediyor.

Santorini bir süper yanardağ mı?

Dünya’da bilinen 20 süper yanardağ var ve ortalama her 100 bin yılda dev bir patlama oluyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ABD’deki Yellowstone Milli Parkı’nın altında bulunan dev magma ocağı ile İtalya’nın Napoli kenti açıklarındaki Capri Filegri süper yanardağ olarak değerlendiriliyor.

Bölgede tsunami riski bulunuyor mu?

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, DHA’ya yaptığı açıklamada depremlerin “yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir” ifadesini kullandı.

Sözbilir, bölgedeki fay sistemlerinin “yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir” dedi.

Bölgenin uzaklığından dolayı Türkiye kıyılarına yönelik riskin düşük olduğunu kaydeden Sözbilir, şunları söyledi:

“Yediden büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekir.”

Yer Bilimci Naci Görür de 7 şiddetinin üzerindeki depremlerde bölgede tsunamiden söz edilebileceğini dile getirdi.

Ege Denizi’ndeki depremler hangi illeri etkiler?

Görür, Ege Denizi’ndeki depremler Muğla ve İzmir kentlerinde yaşayanları uyardı.

Depremlerin yoğunlaştığı Santorini Adası, İzmir ve Muğla’ya yakınlığıyla dikkat çekiyor. Uzmanlar Aydın’ın Kuşadası ilçesinin de risk altında olabileceğine dikkat çekiyor.

Deprem bölgesinden yaklaşık mesafeler:

  • Datça yarımadası: 160 km
  • Bodrum: 160 km
  • Didim: 170 km
  • Kuşadası: 200 km
  • Çeşme: 200 km
  • Marmaris: 233 km
  • İzmir: 242 km
  • Atina: 243 km

Türkiye’ye en yakın deprem ne kadar uzakta gerçekleşti?

Santorini Adası, Yunanistan ile Türkiye’nin hemen hemen orta noktasında bulunuyor. AFAD, Ege Denizi’nde Türkiye’ye en yakın depremin 140 kilometre mesafede gerçekleştiğini açıkladı.

Prof. Dr. Naci Görür’e göre 7 şiddetinin üzerindeki bir deprem tıpkı tsunami riskinde olduğu gibi Türkiye kıyılarında da yıkıcı bir etki oluşturabilir.


30 Ekim 2020’de Yunanistan’ın Sisam Adası’nda meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde İzmir’de 117 kişi yaşamını yitirmişti. Deprem sonrasında kente bağlı Seferihisar ilçesinde ise tsunami meydana gelmişti.

Ege’de deprem fırtınası şiddetleniyor: En büyüğü 5,4 büyüklüğünde!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.