Akne tedavisi için mRNA aşısı geliştirildi: Test aşamasında

Bilim insanları, dünya çapında 11 ila 30 yaşındaki kişilerin yaklaşık yüzde 95’ini etkileyen akne (sivilce) sorununu tedavi etmek için bir aşı geliştirdi. Henüz test aşamasında olan aşı klinik denemelerden geçerse piyasadaki ilk akne aşısı olacak.

Sivilce için mRNA aşısı

Henüz test aşamasında olan akne tedavisi için MRNA aşısı klinik denemelerden geçerse piyasadaki ilk akne aşısı olacak. Akne, ciltteki kıl köklerinin ve gözeneklerin tıkanması ve vücudun da buna tepki vermesiyle oluşan, genellikle yüz, üst kollar ve sırtta görülen lezyonların oluşmasıyla sonuçlanan bir sağlık problemi.

Bu durum, özellikle ergenlikte değişen hormonlara karşı hassasiyet sonucu oluşuyor. Ancak belirli genetik faktörler, ilaç hassasiyetleri veya ciltteki Cutibacterium acnes türü bakteriler de akne sorununa katkıda bulunabiliyor.

Fransa merkezli ilaç devi Sanofi, orta ila şiddetli seviyede akne sıkıntısı olan yetişkinler için geliştirdiği bu aşının erken aşama klinik testlerine başladı.

Sanofi sözcüsü Live Science‘a yaptığı açıklamada, yeni aşının “akne tedavilerini yeniden şekillendirmede rol oynayabileceğini” söyledi.

Zira akne sorunu yaşayan hastalara zaman zaman uzun süre kullanılması gereken ve ciddi yan etkileri olan tedaviler uygulanabiliyor.

Akne tedavisi için mRNA aşısı

Çeşitli tedaviler akne semptomlarını yönetmeye yardımcı olabiliyor. Bu tür tedaviler, ciltteki yağ bezlerinin hormonlara veya iltihabı tetikleyen bakterilere karşı artan duyarlılık gibi aknenin farklı etkenlerini hedefliyor.

2024’te geliştirilen aşının tam olarak nasıl çalıştığına dair ayrıntılar henüz paylaşılmadı. Ancak Sanofi bu aşının bir mRNA aşısı olduğunu belirtiyor.

mRNA aşıları, vücuda hastalık yapıcı patojenin genetik talimatlarını (mRNA) vererek çalışıyor. Bu talimatlar sayesinde hücreler, patojenin zararsız bir parçasını kendisi üretmeyi öğreniyor. Bağışıklık sistemi bu proteini “yabancı etken” olarak tanıyor ve ona karşı savunma geliştiriyor. Böylece gerçek patojenle karşılaşıldığında vücut hazır oluyor.

Bu aşıda hedef proteinlerin C. acnes tarafından üretilen proteinler olması muhtemel. Sanofi, aşının, akne gelişimine katkıda bulunduğu düşünülen belirli bakteri türlerine karşı hastanın bağışıklık tepkisini artırmayı amaçladığını bildirdi. C. acnes de akne ile ilişkili birincil bakteri olarak biliniyor.

Sanofi şu anda Faz I/II diye bilinen klinik aşamada. Nisan 2024’te başlayan bu deneylerin 2027’ye kadar sürmesi bekleniyor. Bu süre zarfında şirket, yüzlerinde orta ila şiddetli akne problemi yaşayan 18 ila 45 yaş arası yaklaşık 400 yetişkini deneye katacak.

Yüz haritalaması nedir? Akne ve sivilcelerin nedenini öğrenebilirsiniz


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.