İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, sadece İstanbul’u değil, çevre illeri de etkiledi. Kısa sürede birçok ilçede hissedilen sarsıntı, vatandaşlarda paniğe yol açtı. Depremin ardından 4 büyüklüğünde 6 adet artçı sarsıntı kaydedildi.
Deprem uzmanları İstanbul Silivri açıklarında gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
İstanbul Valiliği: Herhangi bir yıkım ihbarı yok
İstanbul Valiliği, kentte meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.
Valilik, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki #deprem nedeniyle tüm birimlerimiz teyakkuz halindedir. An itibariyle herhangi bir yıkım ihbarı alınmamış olup ilgili birimlerimizin alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşlarımızın sükunetini korumalarını ve hasar görmüş olabilecek binalara yaklaşmamalarını rica ediyoruz.”
Prof. Dr. Naci Görür: Asıl deprem daha büyük olacak
Prof. Naci Görür, 6,2’lik deprem ve artçılarının hemen sonrasında sosyal medya hesabından bir değerlendirme yaptı. Görür ” Asıl deprem daha büyük olacak” dedi.
Naci Görür şunları yazdı:
“İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil.
Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak.
Deprem deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım.
Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir.
Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir.”
Övgün Ahmet Ercan: Bu küçümsenecek bir deprem değil
İstanbul’da meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 6.2 büyüklüğündeki sarsıntının Silivri açıklarında Trakya kolu üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu depremin büyük İstanbul depremi olmadığını vurgulayan Ercan, “Bir hafta içinde 1-2 defa daha sarsılacağız” uyarısında bulundu. Beklenen depremin 7-7.2 büyüklüğünde olacağını ve bu tür öncü sarsıntıların büyük depremi geciktirmeyeceğini ifade etti.
İstanbul’da art arda meydana gelen depremler, kamuoyunda endişe yaratırken, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, son yaşanan sarsıntılarla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Halk TV canlı yayınında konuşan Ercan, 6.2 büyüklüğündeki depremin, Kuzey Anadolu Fayı’nın Trakya kolu üzerinde, Silivri–Marmara Ereğlisi açıklarında meydana geldiğini belirtti.
Ercan, “Bu küçümsenmeyecek bir deprem. İstanbul’da yıkım eşiği 4.4’ten sonra başlar. Bu noktada yaşanan deprem, büyük İstanbul depreminin habercisi olabilir ama onun yerini tutmaz. Beklediğimiz büyük deprem 7-7.2 büyüklüğündedir” ifadelerini kullandı.
Depremin oldukça sığ olduğunu ve bu nedenle geniş bir bölgede hissedildiğini söyleyen Ercan, “İzmir’e kadar duyuldu. Çünkü doğu-batı doğrultusunda sağ atımlı bir kırık harekete geçti. Bu hareketin, Kuzey Anadolu Fayı üzerindeki Trakya kolunda gerçekleştiğini düşünüyoruz” dedi.
“1-2 defa daha sarsılacağız”
Bugün ve önümüzdeki günlerde yeni sarsıntıların yaşanabileceğini söyleyen Ercan, “Bir hafta içinde 1-2 defa daha sarsılacağız. Bu depremin artçıları yaklaşık 5.2 büyüklüğüne kadar çıkabilir. Bu sarsıntılar korkutucu olabilir ama yıkıcı etki beklemiyoruz” diye konuştu.
“Beklenen depremi küçültmez”
“Bu tür depremlerin ana deprem gelmeden önce yerel gerginlik boşalmaları olarak yaşanacağını yıllardır söylüyorum. Bu onlardan bir tanesidir. Tabii burada bir büyük bir gerginlik boşalmıştır. Aşağı yukarı Hiroşima’ya atılan atom bombasına yakın bir gerginlik boşalması olmuştur.
“Ama bu gerginlik boşalması acaba beklenmekte olan büyük İstanbul depreminin büyüklüğünü küçültebilir mi ya da onu geciktirebilir mi? Hayır, böyle bir etkisi olmaz.”
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: Başka bir deprem riski yok
İstanbul’da peş peşe yaşanan depremlere ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Bölgesi için “başka bir deprem riski yok” dedi.
İstanbul ve çevresinde paniğe neden olan depreme ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Halk TV ekranlarında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Depremin heyelanlı zeminlerde etkili olabileceğini söyleyen Üşümezsoy, “Ben baştan beri diyordum ki, bu 6.5 civarı bir depremdir, 7.5 şiddesinde bir etki yapar. Hemen payın olduğu yerde ve oralarda etkilenir” dedi.
Çekmece, Haramidere gibi bölgelerde zeminin sorunlu olduğunu vurgulayan Üşümezsoy, “Başka bir deprem riski yok. Bu oldu ve bitti diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Marmara’da önceki yıllarda yaşanan büyük depremleri hatırlatan uzman, fay hattının büyük kısmının daha önce kırıldığını söyledi.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı
• Can veya mal kaybı yaşanabilir. Ekiplerce taramalar başlamıştır. Depremin şiddetini göz önüne aldığımızda tsunami etkisini beklemiyoruz.
• Artçı sarsıntıların olması iyi bir şey. Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı.
• Birkaç saat sonra gelen bilgiler ışığında fayın nereden ne kadarının kırıldığını daha iyi anlayacağız. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun.
Prof. Dr. Ziyadin Çakır: Büyük depremin beklendiği noktada değil, gerilimi artırdı
• Deprem büyük depremin beklendiği yerde olmadı ancak ana fay üzerinde meydana gelen sarsıntının gerilimi artırdı.
• Deprem, büyük depremin beklendiği noktaya yaklaşık 30 km uzaklıkta meydana geldi. Bu beklenen deprem değil.
Prof.Dr. Zafer Akçığ: Şimdi enerjinin nereye transfer olacağı önemli
• Deprem İzmir’de de hissedildi. Bundan sonra enerjinin nereye doğru transfer olacağı önemli. Şimdi İstanbul tarafına doğru gidecek mi, gitmeyecek mi bunlarla ilgili sismologlar çalışacak. Uydu verilerinden yararlanarak bakılacak. Ayrıca araçlara binip trafiğin kilitlenmemesi gerekiyor.