İstanbul’da 7,5 büyüklüğünde depreme göre 23 tahliye noktası belirlendi

İstanbul’da depremin ardından 7.5 büyüklüğünde depreme göre hazırlanan tahliye planını devreye alındı. Şehir genelinde 23 stratejik tahliye noktası oluşturuldu, geçici yerleşim için 18 il hazırlandı.

İstanbul deprem

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, 16 milyonluk nüfusa sahip İstanbul için tahliye planları yeniden gündeme taşındı. İçişleri Bakanlığı öncülüğünde, İstanbul Valiliği, AFAD, İl Jandarma Komutanlığı ve diğer ilgili kamu kurumları tarafından bir deprem eylem planı hazırlandı.

Senaryo: 7,5 büyüklüğünde deprem

Hazırlanan plan, İstanbul’da 7,5 büyüklüğüne kadar olabilecek bir depreme göre şekillendirildi. Bu kapsamda yüz binlerce yurttaşın tahliyesi hedefleniyor. Kentin tüm ulaşım ağı, hızlı ve etkili bir tahliye süreci için seferber edildi.

Deniz yoluyla tahliye için 6 iskele aktif olacak

Deniz yolu tahliyelerinde, Sirkeci Feribot İskelesi, Yenikapı Deniz Otobüs Terminali, Pendik Hızlı Feribot İskelesi, İstinye İskelesi, Harem Feribot İskelesi ve Zeytinburnu Zeyport Limanı kullanılacak. Yurttaşlar; şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, Kıyı Emniyeti araçları ve Sahil Güvenlik unsurlarıyla bu iskelelerden tahliye edilecek.

Demiryolu ve karayolunda kritik noktalar

Tahliyelerde demiryolu da aktif olarak kullanılacak. Yeşilköy, Halkalı ve Tuzla Tren İstasyonları, tahliye sürecinde kilit rol üstlenecek. Karayolu tahliyeleri için Esenler, Alibeyköy, Samandıra ve Harem otogarları çıkış merkezleri olarak belirlendi. Yurttaşlar bu noktalara ring seferleriyle taşınacak.

Havayolu da devrede

İstanbul Havalimanı, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı da tahliye sürecine dahil edildi. Böylece kara, deniz, demir ve hava yolu olmak üzere dört ulaşım kanalından koordineli bir tahliye planı oluşturulmuş oldu.

Tahliye önceliği: Kırılgan gruplar

Tahliye planında öncelik sırasına göre; engelli bireyler, yaşlılar, çocuklar ve kadınlar ilk olarak şehirden çıkarılacak. Tahliye süreci yerel yönetimler ve güvenlik birimleri tarafından koordine edilecek.

Geçici yerleşim için 18 il hazırlandı

Deprem sonrası geçici barınma için vatandaşların yönlendirileceği iller iki grup halinde belirlendi. İlk grup; Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri. İkinci grup (ihtiyaç halinde devreye girecek): Adana, Antep, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan.

Deprem Uyarı Sistemi ‘Yakındaki Deprem’ uygulaması nasıl açılır?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.