Küçük esnaf i̇çin 5 yıl erken emeklilik ihtimali gündemde

Bağkur’dan emeklilik için gerekli olan 9000 prim günü şartı hâlâ geçerliliğini korurken, SSK’da bu süre 7 bin 200 gün. Ancak emeklilikte belirleyici olan ‘son 7 yıl kuralı’ değişiyor. 2008 sonrası için tüm prim günleri dikkate alınacak ve böylece küçük esnaf için yıl erken emeklilik ihtimali doğabilecek.

Küçük esnaf emeklilik

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği emeklilik düzenlemelerinde önemli bir adım daha atılıyor. Sosyal güvenlik sistemini yakından ilgilendiren ‘7 yıl kuralı’ artık tarih oluyor. Bu değişiklikle birlikte Bağkur’luların SSK’ya geçip erken emekli olma dönemi kapanabilir.

SSK ile Bağkur arasındaki uçurum tartışma konusu

Bilindiği üzere, SSK’dan emekli olmak için 7 bin 200 gün prim yeterliyken, Bağkur’lular için bu süre 9000 gün. Bu da esnaflar için yaklaşık 5 yıl daha fazla prim ödemesi anlamına geliyor. Uzun yıllardır Bağkurl’ular, emeklilik öncesi SSK’ya geçerek bu farkı kapatmaya çalışıyor.

Mevcut uygulamada ‘son 7 yıl’ esas alınıyor

2008 öncesi sigortalı olanlar için halen geçerli olan uygulamaya göre, emekliliğe en yakın 2bin 520 gün içerisinde en fazla hangi kurumdan prim yatırılmışsa, o kurumun şartlarına göre emekli olunuyor. Bu sistem, SSK’ya geçişi cazip hale getiriyor. Örneğin bu sürede 1260 gün ve üzeri SSK primi olan bir Bağkur’lu, SSK emekliliği şartlarıyla emekli olabiliyor.

Yeni dönemde kurum değil, gün sayısı belirleyici olacak

Yeni düzenlemeyle birlikte, 2008 sonrası işe girenlerin tüm sigorta geçmişi dikkate alınacak. Yani sadece son 7 yıl değil, çalışma hayatı boyunca hangi kurumdan daha fazla prim ödendiyse o kurumun şartları geçerli olacak. Böylece ‘kurum değiştirme ile erken emeklilik’ kapısı kapanacak.

Küçük esnaf i̇çin erken emeklilik umudu

Düzenlemeye göre, küçük esnaflar da SSK ile eşit şartlarda emekli olabilecek. Özellikle çaycı, bakkal, manav, berber gibi Bağkur’a bağlı küçük işletme sahipleri için 5 yıl erken emeklilik gündemde. Bu adım, esnafa yönelik uzun süredir beklenen adaletli emeklilik sistemine geçişin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, Milliyet’e yaptığı açıklamada sistemin detaylarını şöyle açıklıyor:

“Sosyal güvenlik sisteminde emeklilikle ilgili yasalara bağlı olarak değişkenlikler mevcuttur. 2008 yılında çıkan yasa ile SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı SGK çatısı altında birleşti. Emeklilikte önemli olan, çalışma süresince hangi kuruma ne kadar prim ödendiğidir. Yeni sistemde, 2008 sonrası tüm günler değerlendirilecek. En fazla hangi kuruma prim ödendi ise o kurumdan emekli olunacak.”

18 yaşını dolduranlara çalışmadan emeklilik hakkı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.