Mars’a yolculuğu 9 aydan 4 aya indirecek nükleer füzyon roketi geliştirildi: Pulsar Fusion Sunbird

İngiltere merkezli Pulsar Fusion, Sunbird nükleer füzyon roketinin Mars’a seyahat süresini yarı yarıya, Plüton’a seyahat süresini ise dört yıla düşürme potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.

nükleer füzyon roketi

Birleşik Krallık merkezli uzay teknolojileri girişimi Pulsar Fusion, nükleer füzyonla çalışan “Sunbird” isimli yeni nesil uzay roketiyle Mars’a seyahat süresini neredeyse yarı yarıya azaltmayı hedefliyor. Şirketin vizyoner projesi, geleneksel yakıt sistemlerinin sınırlarını zorlayan yeni bir dönem başlatabilir.

En hızlı uzay aracı olacak

Sunbird roketi, teorik olarak saatte 500.000 kilometre (yaklaşık 329.000 mil) hızla hareket edebilecek kapasitede tasarlandı. Bu hız, bugüne dek insan eliyle üretilmiş ve kendi gücüyle hareket eden en hızlı uzay aracı unvanını beraberinde getirecek. Her ne kadar NASA’nın Parker Solar Probe’u Güneş’in çekim gücünden faydalanarak daha yüksek hızlara ulaşmış olsa da, Sunbird bu hıza dış bir etken olmadan ulaşmayı amaçlıyor.

Mars yolculuğunu 9 ayda 4 aya indirebilir

pulsar fusion sunbird

Pulsar Fusion, bu yüksek hızlı aracı “gezegenler arası römorkör” olarak tanımlıyor. Sunbird, yörüngedeki diğer araçlara bağlanarak onlara füzyon gücüyle hız kazandıracak ve böylece örneğin Mars’a yapılan bir görevde seyahat süresini yaklaşık 9 aydan 4 aya kadar indirebilecek. Bu da hem mürettebatlı hem de insansız görevler için lojistik, maliyet ve güvenlik açısından büyük avantajlar sunabilir.

Hatta şirket, normalde 9-12 yıl arası süren Plüton yolculuğunun dört yıla inebileceğini öne sürüyor. Şirket bunu Sunbird’ün olağanüstü yüksek özgül itkisi (10.000-15.000 s) ve 2 MW gücüyle yapacağını belirtiyor.

Testler bu yıl başlayacak

Projenin en dikkat çekici yönü, roketin Dual Direct Fusion Drive (DDFD) olarak adlandırılan tahrik sistemi. DDFD, Sunbird için hem itki hem de elektrik gücü sağlayacak. Bu tahrik sistemindeki yakıt ise döteryum ve helyum-3 olacak.  Bu sistemin ilk yörünge testlerinin 2025 yılının sonlarında başlaması planlanıyor. Pulsar Fusion’ın nihai hedefi ise 2027 yılında uzayda başarılı bir nükleer füzyon reaksiyonu gerçekleştirmek. Firma, 2030’larda üretime hazır hale gelmiş bir Sunbird görmeyi planlıyor.

Kaynak:

Baykar, Fergani Uzay’ın uyduları için 50 tonluk fırlatma sistemi geliştiriyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.