Eksik prim günlerini tamamlayarak emeklilik imkanı

Sigortalı çalışanların en çok zorlandığı konuların başında eksik prim günleri geliyor. Ancak devletin sunduğu borçlanma imkânları nedeniyle emeklilik için gereken prim günlerini tamamlamak mümkün. Doğum, askerlik, yurtdışı çalışma gibi farklı başlıklarda sağlanan bu desteklerle erken emeklilik hayal değil.. İşte borçlanma seçenekleri ve ücretleri…

Eksik prim

Eksik prim günü olanlar arasında özellikle doğum yapan kadın çalışanlar ve askerlik hizmetini gerçekleştiren erkekler için borçlanma fırsatları büyük önem taşıyor. Yurt dışında çalışan Türk vatandaşları da yurtdışı borçlanması ile sisteme dahil olabiliyor. Geçmişte Bağ-Kur kapsamında sigortalı olup prim ödemeyenler de ihya yöntemiyle bu süreleri yeniden aktif hale döndürebiliyor.

Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler. Ancak geriye dönük SGK borçlanması ya da emeklilik borçlanması belli bazı şartlar varsa yapılabilir. Bazı borçlanma imkanları sadece kadınlar yönünden söz konusu olurken bazıları sadece erkekler içindir.

Eksik prim günlerini tamamlayarak, hangi süreleri borçlanarak erken emekli olabilirsiniz?

  • Prim borçlanması
  • Askerlik borçlanması
  • Doğum borçlanması
  • Yurtdışı Borçlanması
  • Memurların Ücretsiz İzin Sürelerini Borçlanması
  • Doktora veya Tıpta Uzmanlık İçin Sigortasız Geçirilen Sürelerin Borçlanılması
  • Ücretli Öğretmenlikte Geçen Sürelerin Borçlanılması
  • Kısmi Süreli Çalışanların Borçlanması

Güncel borçlanma ücretleri ne kadar?

Borçlanma ve ihya işlemleri için ödenecek tutarlar brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. İşte kalem kalem güncel ücretler:

  • Doğum veya askerlik borçlanması: Aylık 8.321,76 TL (brüt asgari ücretin %32’si)
  • Yurtdışı borçlanması: Aylık 11.702,48 TL  (brüt asgari ücretin %45’i)
  • İhya işlemleri: Aylık yaklaşık 8.971 TL (brüt asgari ücretin %34,5’i)

EYT’yi kaçıranlara yeni prim desteği

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini birkaç ayla kaçıranlar için 2.760 güne kadar prim avantajı sağlayan destekler de gündemde bulunuyor.

Staj ve çıraklık sürelerinin de borçlanma kapsamına dahil edilmesiyle erken emeklilik fırsatı doğuyor.

İster Türkiye’de çalışmış olun ister yurtdışında eksik prim günlerinizi tamamlayarak emeklilik hakkınızı kazanmak mümkün…

Özellikle ihya sistemi sayesinde geçmişte dondurulmuş primler yeniden canlandırılarak emekliliğe doğrudan katkı sağlıyor.

Eksik prim günü olanlar nasıl emekli olur?

SSK’dan emekli olmak için EYT’li olanlar yani 8/9/1999 tarihine kadar sigorta baş­langıcı olanlar yaş şartı aranmadan ilk işe baş­lama tarihlerine göre 5000-5975 gün arası prim gün şartını tamamlaması gerekir. Bu durumda yaş şartı aranmaz ancak prim günü az olan ki­şiler 3600 günle de kadınlar 58, erkekler 60 ya­şında emekli olabilirler.

Bağ-Kur’da ise kadınlar 7200 gün, erkek­ler 9000 günle yaş şartı olmadan ya da kadınlar 56 yaş 5400 günle, erkekler 58 yaş 5400 günle emekli olabilirler.

SSK’da 9/9/1999-30/04/2008 arası si­gortalı olanlar kadın ve erkekler 7000 günle kadınlar 58, erkekler 60 yaşında ayrıca, 4500 prim gün sayısı 25 yıllık sigortalılık süresi ile kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabi­lirler.

Bağ-Kur’da ise kadınlar 9000 gün, erkek­ler 9000 günle kadınlar 58, erkekler 60 yaşın­da emekli olabilir. Ayrıca kadınlar 60 yaşında 5400 günle, erkekler 62 yaş 5400 günle emek­li olabilirler.

Eksik günü olanlar 5510 sayılı kanunun 41. Maddesine göre yasal olarak hakları var ise borçlanma yaparak, toplu para ödeyerek gün satın alabilir.

Emeklilikte primler tamamlandığında son ödenen 2520 güne bakılarak, en çok hangi sta­tüden prim ödenmiş ise o statünün şartları ile emekli olunur. Geçmişte memur ya da SSK’lı olarak çalışmış son 1260 günden daha fazla isteğe bağlı sigorta primi ödenir ise Bağ-Kur şartlarına geçilmiş olur. Kendi adına işyeri olan ya da şirket ortakları Bağ-Kur’lu olur.

Erken emeklilikte bazı meslekler için yıpranma payı geçerli olmayacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.