Geleneksel SIM kartlara veda: eSIM teknolojisi hayatımıza giriyor!

İlk cep telefonlarından itibaren gittikçe küçülerek kullandığımız SIM kartları, yakında tarih oluyor. Google’ın geliştirdiği yeni özellik ile fiziksel SIM kartların sonu yaklaşıyor, eSIM teknolojisi hayatımıza giriyor.

eSIM teknolojisi

Fransız teknoloji sitesi jeuxvideo ve Android Authority kaynaklı bilgilere göre kullanıcılar; yeni özellikle birlikte telefonları kaybolduğunda ya da bozulduğunda eSIM bilgilerini yeni bir cihaza kolayca aktarabilecek. Peki eSIM teknolojisi nedir?

eSIM teknolojisi nedir?

eSIM ya da gömülü SIM, doğrudan bir cihaza yerleştirilmiş programlanabilir bir SIM kart şeklidir. Tipik olarak PVC’den yapılmış, çıkarılabilir bir evrensel entegre devre kartı üzerine yerleştirilmiş bir entegre devre yerine, bir eSIM, bir cihaza kalıcı olarak bağlı bir eUICC yongasına yüklenen yazılımdan oluşur.

eSIM verilerinin bulut sisteminde yedeklenmesiyle birlikte artık hattı yeniden tanımlamak için operatörlerle uzun uğraşlara da gerek kalmayacak.

Henüz test aşamasında

Google One altyapısı üzerinden çalışacak yenilik ile birlikte Android işletim sistemine entegre edilecek sistem, eSIM verilerini diğer uygulama ve dosya yedeklemeleriyle birlikte Google hesabına kaydedecek.

Henüz test aşamasında olan bu işlev, özellikle cihazlar arası geçiş yapan kullanıcılar için büyük kolaylık sağlayacak. Fiziksel SIM kartlarda olduğu gibi kart çıkar-tak işlemi yerine kullanıcılar, eSIM profillerini doğrudan dijital olarak aktarabilecek.

Fiziksel SIM kartların sonu mu geliyor?

Google’dan henüz bu özelliğin hangi sürümde tam olarak kullanıma sunulacağına dair bir açıklama gelmese de yapılan APK analizleri, bu yeniliğin Android 16 ile tanıtılabileceğine işaret ediyor.

Uzmanlara göre bu hamle, aynı zamanda fiziksel SIM kartların son kalelerinden birinin yıkılması anlamına geliyor. Zira eSIM teknolojisi, bugüne kadar özellikle cihaz arızalarında ve telefon değişimlerinde pratiklik sorunları nedeniyle çokça yaygınlaşmamıştı.

Ancak bulut tabanlı yedekleme desteğiyle birlikte bu engeller de ortadan kalkıyor. Kullanıcılar, hattı bir cihazdan diğerine taşımada artık sadece birkaç dokunuşla işlem yapabilecek.

AI şirketi Anthropic’ten itiraf: Yapay zekanın nasıl çalıştığına dair hiçbir fikrimiz yok!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.