Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin son toplantısında sunulan kansere karşı immünoterapi denemelerinin sonuçlarına göre, birçok kanser türünde ameliyatsız başarılı sonuçlar verdiği açıklandı.
Bu yöntemde, kontrol noktası inhibitörleri sayesinde bağışıklık hücreleri güçlendiriliyor ve tümörlerle doğrudan savaşıyor. Çalışmaya katılan hastaların yüzde 92’sinde iki yıl sonra kansere dair hiçbir belirti kalmadı. Özellikle rektal, kolon, yemek borusu, mide ve gastroözofageal bileşke kanserlerinde etkili olduğu görüldü.
Kansere karşı immünoterapi tedavisi
İmmünoterapi, kişinin kendi bağışıklık sistemini kullanarak hastalığı hedef alıp onunla savaşmayı amaçlayan bir kanser tedavi biçimidir.
Tedavi, kemoterapi ve ameliyat gibi zorlu süreçleri azaltarak yaşam kalitesini büyük ölçüde artırıyor. Üstelik bazı hastalar, hastalıkları ileri evrede olmasına rağmen tedaviye olumlu yanıt verdi.
Yüzde 92 başarı oranı sağlandı
Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği toplantısında sunulan yeni bir çalışmada, bazı kanser türlerinde sadece bağışıklık tedavisiyle yüksek başarı sağlandı.
New England Journal of Medicine’da (NEJM) yayımlanan çalışmaya göre sadece immünoterapi alan hastaların %92’sinde 2 yıl sonunda hastalık nüksetmedi. Bu hastalar standart tedavi olan ameliyatı olmadan iyileşti.
Farklı kanser türlerinde denendi
Dr. Andrea Cercek liderliğindeki ekip, Dostarlimab adlı ilacı kolon, yemek borusu, mide, ince bağırsak, endometrium, ürotelyal ve gastroözofageal bileşke tümörlerinde test etti.
Rektal kanser dışındaki hastalarda %64 oranında tümör tamamen kayboldu. Tüm hastalar arasında ise tedavi sonrası %92’sinde hastalık nüksetmedi.
Uzun vadeli hedefler
Cercek, tedavinin uzun vadeli sağkalımı artırıp artırmayacağını izlemeye devam ediyor. Tedaviye yanıt vermeyen hastalar da ayrıca analiz edilecek.
FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) Dostarlimab’a bazı kanser türleri için hızlı onay süreci verdi. NCCN (Ulusal Kapsamlı Kanser Ağı), belirli genetik mutasyona sahip hastalar için ilacı tedavi rehberine dahil etti.
Doğurganlık korunuyor
Geleneksel kanser tedavileri—özellikle radyoterapi ve cerrahi—doğurganlığı olumsuz etkileyebiliyor. Ancak yeni nesil immünoterapi ilacı Dostarlimab sayesinde bazı hastalar, bu tür invaziv tedavilere ihtiyaç duymadan iyileşebiliyor. Yapılan bir çalışmada sadece bu ilaçla tedavi edilen 3 rektum kanseri hastası, sağlıklı çocuklar dünyaya getirdi.
Genetik analiz şart
Dostarlimab adlı immünoterapi, yalnızca DNA onarım sistemi bozuk olan (dMMR/MSI-H) tümörlerde etkili olup rektal kanserin yanı sıra mide, mesane ve prostat tümörlerinde de işe yarayabilir.
Bu gelişme, gelecekte kanser tedavisinde daha az invaziv ama çok daha etkili yöntemlerin önünü açabilir. Tedavi öncesinde tümörün genetik yapısının analiz edilmesi büyük önem taşırken, bu tedavinin yaygınlaşması ve Türkiye’ye ne zaman geleceği ise henüz belirsizliğini koruyor.
Kaynaklar:
- Jemperli (dostarlimab) receives US FDA Breakthrough Therapy Designation for locally advanced dMMR/MSI-H rectal cancer | GSK
- A New Immune Treatment May Work Against Several Cancer Types | TIME
- Immunotherapy helps certain cancer patients avoid surgery, other invasive treatments: ‘We hope this is the future’ | CNN
- Study Details | Study of Induction PD-1 Blockade in Subjects With Locally Advanced Mismatch Repair Deficient Solid Tumors | ClinicalTrials.gov