Süper görüş lensleri: Gözler kapalıyken bile görmek mümkün!

Çinli bilim insanları, tarihe geçecek bir buluşa daha imza attı. “Süper Görüş” lensi geliştiren araştırmacılar, gözler kapalıyken bile görmeyi mümkün kılacak.

süper görüş lensleri

Bilim dünyası, yenilikleriyle şaşırtmaya, hayrete düşürmeye devam ediyor. Özellikle yaşlı, felçli ve hasta kişiler için çok sayıda teknolojiler geliştirilirken, Çinli bilim insanları bu kez gözünü bambaşka bir yere dikti.

Çığır açan buluş: Süper görüş lensleri

Çin’deki Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, göz kapalıyken bile görmeyi mümkün kılan ve gece görüşü sağlayan özel kontakt lensler geliştirdi.

22 Mayıs’ta Cell dergisinde yayımlanan çalışmada, geleneksel lenslerdeki esnek polimerler ile nanoparçacıkların birleşimi sayesinde geliştirilen bu yeni teknolojinin, gece görüş gözlüklerine gerek kalmadan karanlıkta görmeyi mümkün kıldığı bilgisi yer alıyor.

Söz konusu çalışmada lensleri takan kişilere, yani deneklere yanıp sönen ışıklar gösterildi. Bu testte denekler desenli görüntüleri ayırt edebildi.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde nörobilimci olan Tian Xue, süper görüş lensleri hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

  • “Bu durum tamamen net: Lensler olmadan denek hiçbir şey göremiyor, ama taktığında kızılötesi ışığın yanıp sönmesini açıkça algılayabiliyor.”

İlginç olan da gözün kapalıyken bile görmesi. İşte bu noktada projelerinin görme yetisini artırdıklarını ifade eden Xue, şu açıklamalara yer verdi:

  • “Yaptığımız gözlemler, denekler gözlerini kapattığında bu yanıp sönen bilgiyi daha iyi algılayabildiklerini gösteriyor. Çünkü yakın kızılötesi ışık, göz kapaklarından görünür ışıktan daha etkili şekilde geçebiliyor ve bu da görünür ışığın oluşturduğu parazitleri azaltıyor.”

Renk algısında çığır açan gelişme!

Böylesine bir teknolojinin eksiksiz olması en önemli etkenlerden biri. Öyle ki araştırmacılar süper görüş lenslerini renk algısına kadar geliştirmeyi başardı. Ekip, lenslerdeki nanoparçacıkları farklı biçimlerde ayarlayarak renk algısını geliştirdi; yani bu özellik ileride renk körlerine de umut olabilir. Zira yeşil ve kırmızı renkleri net bir şekilde görebilmek de mümkün.

Kullanım alanları ve gelecek vizyonu

Şu an için tam olarak bu teknolojinin nerelerde kullanılacağı bilinmiyor. Fakat günlük hayatta pek çok alanda etkisi olacağı düşünülüyor. Araştırmaya göre, bu teknoloji; kızılötesi bilgi kodlama ve iletiminden, sisli ya da tozlu ortamlarda görüşü artırmaya ve acil durumlarda kullanılmak üzere akıllı cihazlara entegrasyona kadar geniş bir kullanım potansiyeline sahip.

OpenAI ve io işbirliği: Dünyanın en havalı ürünü geliyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.